Chocolade chip gember koekjes met braambessenvulling

Of ik een recept wilde maken met de gemberstukjes van Bonner. Die vraag kreeg ik van Christophe van Elvea. Christophe is niet alleen een klant, maar ook een sympathieke man en weigeren ligt dan (extra) moeilijk. (Wat heeft gember met tomaten te maken, hoor ik je denken. Bonner maakt deel uit van dezelfde groep als Elvea, CBG, House of Good Food). Nu ja, ik had al direct een idee: gember matcht wonderwel met donkere chocolade, dus zou ik chocolade chip gember koekjes bakken.

Zo gezegd zo gedaan. Toen ik de koekjes wilde fotograferen, ging ik op zoek naar inspiratie voor mijn foto op Pinterest en vond er… chocolade chip gember koekjes met braambessenvulling. Ik had nog een restje braambessenpuree in mijn diepvries en dus was de aanpassing snel gebeurd! Want was is er beter/lekkerder/mooier dan chocolade chip gember koekjes? Juist! Chocolade chip gember koekjes met braambessenvulling!

PS In het recept wordt de helft Crisco plantaardige vetstof en de helft boter gebruikt, wat de koekjes zachter en meer puffy maakt. Kan je geen Crisco vinden, dan mag je die gerust vervangen door boter en voor een full boter versie kiezen. Je koekjes zullen wel iets meer uitzakken tijdens het bakken.

 

fijngehakte stukjes gember

 

Recept voor chocolade chip gember koekjes met braambessenvulling

(Voor)bereiden: ± 20 min
Baktijd: ± 8 à 10 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor de chocolade chip gember koekjes:
55 g Crisco plantaardige vetstof (o.a. verkrijgbaar bij Aveve)
55 g zachte boter
100 g griessuiker
50 g bruine suiker
1 ei
1 tl vanille-extract
142 g bloem
30 g cacaopoeder
¼ tl baking soda (zuiveringszout in het Nederlands)
½ tl gemalen gember
¼ tl zout
175 g chocolade pastilles
1 zakje gember van Bonner van 60 g, fijngehakt

Voor de braambessenvulling:
225 g mascarpone, op kamertemperatuur
125 g bloemsuiker, gezeefd
40 g verse braambessen (of braambessenpuree van Boiron)
Een snufje zout

 

Werkwijze

Voor de chocolade chip gember koekjes:
Verwarm de oven voor bij 180° C.

Meng in een kleine slakom de bloem met het cacaopoeder, de baking soda, het gemberpoeder en het zout. Zet apart.

Klop in een grote mengkom de boter en Crisco tot een glad mengsel. Klop er de witte en bruine suiker, het ei en het vanille-extract onder tot alles grondig gemengd is.

Doe de droge mengeling bij de vochtige ingrediënten en meng goed. Roer er de chocolade chips en 30 g fijngehakte stukjes gember onder.

Rol balletjes ter grootte van een grote knikker van het deeg en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak gedurende 8 à 10 min. Laat de koekjes gedurende 5 min afkoelen op het bakpapier voor je ze op een rooster legt. Druk tijdens het afkoelen nog wat extra fijngehakte stukjes gember in de koekjes.

 

Voor de braambessenvulling:
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, want mascarpone heeft nogal snel de neiging om te schiften.

Doe de verse braambessen in een kleine sauspan en zet ze op een laag vuur. Laat de braambessen sudderen tot ze hun vocht afgeven, dit duurt ca. 3 min. Duw de braambessen door een zeef, waarbij je er zoveel mogelijk sap en pulp probeert uit te persen. Laat de braambessenpuree ook op kamertemperatuur komen.

Doe de mascarpone in de kom van een staande mixer en klop op hoge snelheid tot de kaas romig is. Voeg langzaam de braambessenpuree, een snufje zout en de bloemsuiker toe. Klop tot alles goed gemengd is en zet in de koelkast tot gebruik.

Zodra alle koekjes zijn afgekoeld en op kamertemperatuur zijn, schep je de braambessenvulling in een spuitzak met spuitmondje. Neem een koekje en spuit er ca. 1 1/2 el vulling op. Dek af met een ander koekje.

Smakelijk!

PS Bewaar de koekjes die je niet meteen opeet in de koelkast tot gebruik.

 

fijngehakte stukjes gember

 

Bron: recept voor de chocolade chip gember koekjes afkomstig van Port And Fin en recept voor de braambessenvulling van Sticky Spatula.

Related Post

Tags: , , , ,

Chocolade chip gember koekjes met braambessenvulling

by Myriam Minne time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: