Mijn review van vorige week, Simpel van Yotam Ottolenghi, werd enorm veel gelezen. Het is duidelijk dat Yotam een grote aanhang heeft. Dat zal met Marjorie en Kendall minder het geval zijn, maar toch verdienen deze dames alle lof: twee Amerikaanse vrouwen, moeder en dochter, die een Franse kookschool zijn begonnen in Bourgondië. Het mooiste bewijs dat met durf en doorzettingsvermogen alles mogelijk is. Geboren en getogen in Phoenix laten ze alles achter om in Beaune hun droom na te jagen: een kookatelier starten om hun passie voor de Franse keuken en ingrediënten te delen. Het Franse kookatelier is geboren!
Na de inleiding waarin hun verhaal verteld wordt, wordt aandacht besteed aan hun visie op koken, het samenzijn à la française, de Franse kaasplank, de wijnen uit Bourgondië, het keukengerei en de Franse voorraadkast.
Hierna komen we aan de essentie van Het Franse Kookatelier, nl. de recepten, ingedeeld volgens de seizoenen in de vorm van menu’s voor speciale gelegenheden:
Lente
Een dag in de tuin
Jamkookdag
Diner in de wijnwinkel
Kinderfeestmaal
Zomer
Feestmaal in de wijngaard
Franse rosé
Onafhankelijksheidsdag
Zonnebloemenpicknick
Herfst
Marktdaglunch
Wijnoogstfeest
Appeloogst
Beaujolais nouveau
Winter
Noël
Winters samenzijn
Bij het haardvuur
Nieuwjaar
Afgesloten wordt er met klassieke Franse technieken en recepten, van elementaire kooktechnieken zoals aanbraden, blancheren, pocheren, sauteren en stoven tot recepten voor verschillende botersoorten zoals geklaarde boter en truffelboter. Uiteraard mogen de diverse bouillons niet in dit rijtje ontbreken: groentebouillon, kippenbouillon, kalfsbouillon en runderbouillon. Ook de demi-glace en consommé komen aan bod, net zoals Frans brood, patisseriedeeg, taartvullingen en vla, chocolade en inmaaktechnieken.
Zoals jullie uit bovenstaande opsomming al kunnen afleiden, is dit geen boek met recepten met veel liflafjes en fiekefatjerietjes. Denk aan pintade met groene asperges en morilles, aan preipasteitjes met geitenkaas en daslook, aan koude courgettesoep, aan pompoensoep met beurre noisette, aan eendenpaté en croûte, aan sinaasappelcake met gekonfijte citrusschijfjes,…
Het boek ademt gewoon comfortfood, zowel in de recepten als in de fotografie. De receptfoto’s worden dan ook heel regelmatig afgewisseld met de prachtigste kiekjes van de streek. Bij het doorbladeren van het boek krijg je echt zin om in je auto te springen en naar Bourgondië te sjezen. En laat dat nu exact zijn wat ik deze week ga doen! Nog 2 dagen werken en dan ben ik ein-de-lijk toe aan vakantie. Ik ga van woensdag tot en met zondag met een vriendin fietsen door de idyllische velden en uitgestrekte wijngaarden, beetje chillen, beetje wijn proeven,…. En sinds ik dit boek in handen kreeg, staan er nog 2 TO DO’s hoog op mijn lijstje: een bezoekje aan de zaterdagmarkt in Beaune én aan het Franse kookatelier. Ik wil de 2 dames heel graag ontmoeten én mijn boek laten signeren. Ik las ook dat er dingen à vendre zijn… Très dangereux !
Titel: Het Franse Kookatelier in de boekhandel of online.
Auteurs: Marjorie Taylor en Kendall Smith Franchini
Uitgeverij: Spectrum
Formaat: 278 mm x 203 mm x 31 mm – hardback
Aantal pagina’s: 400 pagina’s
Prijs: 39,99 euro
ISBN: 9789000361229
Altijd bereid om mee te gaan Myriam laat maar weten wanneer. Misschien kunnen we dan nog eens langs Normandië passeren waar de Australische Jane Webster een kasteel kocht en tijdens de zomermaanden kookworkshops geeft of feesten. Wil ik ook al zo lang eens naar toe. Wie weet ooit?
Oh, Jacqueline, wat een topidee! Doen we, als we op pensioen zijn!
Liefs
Myriam