Hap en Tap logo zonder streep
Food uit Fukushima: veilig én lekker (en dat heb ik zelfs op TV verkondigd)

Food uit Fukushima: veilig én lekker (en dat heb ik zelfs op TV verkondigd)

28 okt 2019 | Events, Food, glorious food!, Reviews

Ik kwam al op veel plaatsen dankzij mijn blog, maar op 11 oktober was ik toch wel op de meest speciale plaats waar ik ooit kwam in die 7 1/2 jaar. Ik werd nl. door een Japanse dame met kantoor in London (!) uitgenodigd om in het Sofitel hotel Brussels Europe een seminarie bij te wonen over de toekomst van Fukushima. Ik moet toegeven dat ik me enerzijds geflatteerd voelde dat ik zo’n special invite kreeg (én dat mijn blog de aandacht getrokken had tot in London!), maar anderzijds was ik ook getriggerd. Ik was nog nooit in Japan, maar daar komt volgend jaar verandering in: de kogel is door de kerk, ik ga de marathon van Tokio lopen en Fukushima is in vogelvlucht slechts een dikke 200 km verwijderd van de hoofdstad. Het feit dat het seminarie afgesloten werd door een Japans buffet met groenten en vis uit de streek deed me snel mijn aanwezigheid bevestigen. En ook ‘den Eddy’ wilde mee (en mocht mee!). Eddy kwam als judotrainer jaarlijks een paar keer in het land van de rijzende zon en is een echte Japan lover.

 

Food uit Fukushima: veilig én lekker (en dat heb ik zelfs op TV verkondigd)

 

Even recapituleren

Op 11 maart 2011 wordt de streek van Fukushima, gelegen aan de kust in het Noord-Oosten van het eiland, na een aardbeving overspoeld door een tsunami met een kernramp als gevolg. De gevolgen waren verschrikkelijk en brachten een ware volksverhuizing teweeg. (Meer weten? Op de Wikipedia pagina staat alles tot in detail beschreven). Ondertussen zijn we 8 1/2 jaar later, maar het stigma dat op de prefectuur van Fukushima rust, is nog steeds bijzonder groot, terwijl dat nergens voor nodig is. En die boodschap kwam gouverneur Uchibori Masao brengen: Fukushima is helemaal klaar om terug toeristen te ontvangen en/of om haar landbouwproducten terug uit te voeren naar het buitenland. Alles is er 100% safe!

 

Food uit Fukushima: veilig én lekker (en dat heb ik zelfs op TV verkondigd)

 

Positieve trend

En we hoeven hem niet te geloven op zijn woord, hij staaft alles met cijfers:

  • Eind maart 2018 is de volledige prefectuur volledig ontsmet.
  • De radioactieve straling die in de prefectuur gemeten wordt is ongeveer op hetzelfde niveau als die van andere grootsteden in de wereld: 0.04 in Tokio (juni 2019) t.o.v. pakweg 0.07 in Berlijn (jan. 2018), 0.11 in London (jan. 2018) of 0.15 in Hong Kong (feb. 2018).
  • Alle voedingsmiddelen worden heel streng gecontroleerd op radioactieve deeltjes en er werden bij geen enkel landbouwproduct waarden gemeten die hoger zijn dan toegelaten.
  • De plaatselijk geteelde ingrediënten worden dan ook al terug gebruikt voor de lunches op school bvb.
  • De sake die in Fukushima gebrouwen wordt, wint de meeste gouden medailles in Japan.
  • De Olympische Spelen van 2020 worden georganiseerd in Tokio maar voor sommige baseball- en softballwedstrijden zal uitgeweken worden naar Fukushima.

De resultaten zijn bijzonder hoopgevend: zo overtreffen de cijfers voor het toerisme bvb. nu al de cijfers van voor de ramp! We krijgen een video te zien van Fukushima in de 4 seizoenen en die is PRACHTIG! Ik krijg spontaan loopkriebels en kijk mega hard uit om eindelijk kennis te maken met dit bijzondere land met z’n bijzondere mensen en z’n dito food. Van dat laatste kreeg ik al direct een voorproefje en dat smaakte. Ja, ja, ik verkondigde dat zelfs met veel overtuiging in het VTM-nieuws. Je kan dat fragment hier herbekijken. My 2 seconds of fame. ?

 

Food uit Fukushima: veilig én lekker (en dat heb ik zelfs op TV verkondigd)

 

We proefden o.a. kip met “Tori ni au jan” saus, een risotto met gekaramelliseerd witloof geparfumeerd met sake, koduyu soep, een soep die traditioneel op feestdagen geserveerd wordt in Fukushima, uiteraard sushi en afsluiten deden we met een zoete mix & match van Brusselse wafels met perziken uit Fukushima.

Of er op geen enkel moment een alarmbelletje bij me afging dat die lekkere dingen misschien wel nog een ietsiepietsie besmet konden zijn? Totaal niet. Ik liet het me smaken. Food uit Fukushima: veilig én lekker. Ook meteen de titel van mijn blog. En zo is de cirkel rond. ??

Thank you, Samari, for the invitation. どうもありがとうございました

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.585 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Food uit Fukushima: veilig én lekker (en dat heb ik zelfs op TV verkondigd)

by Myriam Minne time to read: 3 min
0