Hap en Tap logo zonder streep

Da Costa, jonge klasse in Antwerpen!

4 nov 2019 | Restokes, speciaalzaken & kookwinkels, Reviews

2012. Het jaar waarin het met deze blog allemaal begon en ook het jaar dat een piepjonge David da Costa met mij aan hotelschool Spermalie studeerde. Ik wist toen al dat het ‘kereltje’ heel wat in zijn mars had. Hij volgde niet alleen de eenjarige opleiding tot kok overdag, hij deed er ook nog een specialisatiejaar in avondonderwijs bij (en daar zat hij dus met mij in de klas) en combineerde dat bovendien allemaal met weekendwerk bij Pure C, het restaurant van Sergio Herman in Cadzand. Toen ik onlangs via mijn Instagram account door David da Costa uitgenodigd werd om zijn eigen nieuw gelijknamig restaurant in Antwerpen te komen ontdekken, was ik eigenlijk totaal niet verbaasd. He did it!

Na een mooi parcours – na Pure C** was David achtereenvolgens chef de parti bij restaurant De Lindehof**, restaurant B23 en Vane Restaurant & Skybar – was/is voor David de tijd rijp om de sprong te wagen en zijn eigen zaak uit te bouwen, samen met zijn echtgenote Sophia. Hij vond een geschikt pand – een authentiek gebouw uit 1647 – aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen, renoveerde het volledig zelf en opende onlangs de deuren. Er kunnen 24 personen plaatsnemen in het stijlvolle en hedendaagse interieur met comfortabele stoelen. Mijn man en ik waren dus een van de eerste gasten bij da Costa, maar dat was er niet aan te merken. Als er al kinderziektes zouden zijn, dan weet het jonge duo die perfect te verbergen.

 

Da Costa, jonge klasse in Antwerpen!

 

We waren uitgenodigd voor een ‘Winemakersdiner’ waarbij een wijnboer aanwezig is in het restaurant en alle gerechten gepaird worden met een wijn van het domein. Wijnmaker van de avond was Marco Molino, een familie die al generaties lang verbonden is aan de wijnbouw in Piemonte, meer bepaald in La Morra. Dit schilderachtige dorpje in Noord-Italië staat bekend om de hoge kwaliteit fruit en de elegante stijl van de wijnen. De wijngaarden zijn van een uitzonderlijke kwaliteit en worden tot de beste La Morra gerekend. Dat beloofde!

We starten het winemakersmenu met enkele amuses. Eerst komt een crostini met een emulsie van zeewier om de honger op te wekken.

 

Da Costa, jonge klasse in Antwerpen!

 

Dan volgt een rijst crispie met een panna cotta van courgette topped met rendang. 

 

Da Costa, jonge klasse in Antwerpen!

 

De laatste amuse is een frisse combinatie met sorbet van watermeloen, jus van appel en een Japanse topping met wasabi.

 

Da Costa, jonge klasse in Antwerpen!

 

Hierbij wordt een cocktail geserveerd bestaande uit Moscato d’Asti, grappa en limoensap.

 

Da Costa, jonge klasse in Antwerpen!

 

Als eerste gerecht brengt David een mooie presentatie met zalm tataki, komkommer zoet-zuur, kaffir emulsie en gebrande avocado, opgefrist met ijs van augurk. Een smaakbommetje. En de wijn was dat ook: Molino Langhe Arneis, een intens geurende, fruitige witte wijn met een minerale ondertoon.

 

Da Costa, jonge klasse in Antwerpen!

 

Schol, combineert de chef met coquille, een palingsausje, gerookte aardappelespuma en boerenkool. Eenvoud siert dit meesterlijke gerecht met een uitstekende diepgang en evenwicht in het bord. In het glas een Molino Langhe Chardonnay Sofia, een uitgesproken, fruitige chardonnay met een zeer lichte houttoets.

 

Da Costa, jonge klasse in Antwerpen!

 

Het volgende gerecht is subliem. Rendang, een Indonesisch stoofpotje en een ode aan de grootouders van David, met kokos, citroengras en pandan en afgewerkt met gepofte rijst. In het glas een Molino Dolcetta d’Alba DOC Le Querce, lekker (en) intens bij het stoofpotje.

 

Da Costa, jonge klasse in Antwerpen!

 

Hoender wordt geserveerd met gepekelde lenteui, prei en auberginekaviaar. Een saus op basis van koffie maakt het plaatje af. Delicieus! En wat de wijnboer meebracht is dat ook. Niet 1 maar 2 glazen krijgen we hierbij, zodat we (lees: ik, gelukkig is mijn man altijd BOB) zelf kunnen beslissen welke de perfecte pairing is. Twee maal Barbera, twee maal heerlijke wijn. Een Molino Loreto Barbera d’Asti en een Molino Ausario Barbera d’Alba Superiore.

 

Da Costa, jonge klasse in Antwerpen!

 

Bij het dessert imponeert de chef met een mooi gepresenteerd herfstbord met gepocheerde appel, karamel, pralinépudding, kaneelijs, crème van dulce de leche, sponge cake en short bread. De friszure, licht sprankelende Molino Moscato d’Asti past hier perfect bij.

 

Da Costa, jonge klasse in Antwerpen!

 

Mijn conclusie: David is nog geen haar veranderd (en dat is zelfs letterlijk te nemen) bij 7 jaar geleden en weet nog steeds heel goed welke weg hij uitwil en dat is de weg naar de top. Aan die weg is hij nu beginnen timmeren en ik ben ervan overtuigd dat het snel kan/zal gaan voor deze jonge chef. Pure klasse! Zijn kookstijl is zeer divers, de ene keer is de menukaart wat meer Aziatisch getint, de andere keer Mediterraans of zelfs een combinatie van smaken. David da Costa staat voor een flamboyante keuken, volledig zoals hij zelf is, flamboyant én charmant.

Restaurant David da Costa
Mechelsesteenweg 74, 2018 Antwerpen
Website: www.restaurant-dacosta.be

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.048 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Da Costa, jonge klasse in Antwerpen!

by Myriam Minne time to read: 3 min
0
%d bloggers liken dit: