Net als afgelopen maandag gebruikte ik ook nu weer mijn pak Zùsto, de suikervervanger met 4 maal minder calorieën. Tenslotte is een panna cotta al calorierijk genoeg… ?
Recept voor yoghurt panna cotta met in balsamico en tijm geroosterde perziken
(Voor)bereidingstijd voor de panna cotta: 20 min
(Voor)bereidingstijd voor de perziken: 40 min
Koelkast: 2 à 8 uur (bij voorkeur 1 nacht)
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 6 personen:
Voor de yoghurt panna cotta:
4 el (60 ml) water
1 zakje gelatinepoeder
560 g volle Griekse yoghurt
475 ml volle melk of slagroom (ik gebruik altijd de slagroom van Campina met 40% vet)
45 g Zùsto (of suiker)
2 el versgeperst citroensap (van ca. ½ citroen)
Voor de in balsamico en tijm geroosterde perziken:
4 perziken
120 ml balsamico azijn
1 el honing
Een snufje zout
Een snufje peper
2-3 takjes verse tijm en wat extra voor de afwerking
Werkwijze
Voor de yoghurt panna cotta:
Doe het water in een kleine kom, strooi er het gelatinepoeder over en laat de gelatine gedurende ca. 15 min zacht worden.
Klop in een grote kom alle yoghurt los samen met 240 ml melk of room.
Breng de resterende melk of room in een klein sauspannetje samen met de Zùsto (of suiker) tot tegen het kookpunt.
Roer er het water-gelatine mengsel onder (dit zal onmiddellijk oplossen) en haal het pannetje van het vuur.
Klop deze mengeling onder de yoghurt mengeling en roer er tot slot het citroensap onder.
Giet de yoghurt panna cotta in kleine glaasjes of in een grote vorm en laat de glaasjes minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Voor de grote vorm is dat tot 8 uur. Het beste is om de panna cotta gewoon 1 nacht in de frigo te laten opstijven.
Voor de in balsamico en tijm geroosterde perziken:
Verwarm de oven voor bij 200° C.
Snijd elke perzik middendoor tot aan de pit en trek de 2 helften uiteen. Snijd elke helft in 6 partjes. Schik deze in een ovenschaal.
Meng de balsamico azijn met honing en sprenkel over de perzikpartjes.
Kruid met peper en zout, schik er de takjes tijm op en schuif in de voorverwarmde oven gedurende 30 min tot ze gekaramelliseerd zijn en zacht.
Als de perziken gaar zijn, laat je ze afkoelen. Serveer ze dan op de panna cotta waarbij je een beetje van het sap erbij sprenkelt. Pst, ze smaken ook heerlijk bij roomijs!
Om het schuine effect te bekomen, gebruikte ik een ovenschaal met hoge rand waartegen ik de glaasjes schuin liet rusten. Ik propte er een keukenhanddoek achter om ervoor te zorgen dat de glaasjes niet wegschoven. Giet de yoghurt panna cotta (met een maatbeker met schenktuit) voorzichtig in de glaasjes, waarna je ze in de schaal voorzichtig in de koelkast zet zodat ze schuin kunnen opstijven.
Bron: recept vertaald van de blog Olive and Mango.
Dag Myriam, ik wil dit dessert maken, en heb gelatineblaadjes en gelespessa in huis, kan ik dit gebruiken ipv gelatinepoeder? In welke hoeveelheid?
Dag Carin,
Ik kon dit voor je vinden: 1 zakje gelatinepoeder van 6 g komt overeen met 3 blaadjes gelatine van 2 g.
Succes en smakelijk!
Dank je wel!
Goedemiddag
Waar vind ik en wat bedoeld u met Gelatinepoeder?
Kunt u een foto van de verpakking sturen?
Alvast hartelijk dank
Met gelatinepoeder bedoel ik gelatinepoeder.
Meer kan ik niet zeggen.
Je vindt het tegenwoordig in elke supermarkt:
https://www.delhaize.be/nl/shop/Zoete-kruidenierswaren/Dessertbereidingen/Ingredienten-desserts/Gelatine-Poeder/p/S1993051000018350000
Het werkt trouwens veel nauwkeuriger dan blaadjes.
Succes!