Hap en Tap logo zonder streep
Choulinder met pistacheganache en abrikozenkonfijt

Choulinder met pistacheganache en abrikozenkonfijt

21 aug 2022 | Gebak en koekjes, Zoet

Men vraagt mij wel eens waar ik mijn inspiratie haal. In eerste instantie is er Instagram. Instagram heeft Pinterest bij mij ondertussen al lang van de eerste plaats verdrongen. Wat een inspiratiebron is dat! Ik volg er de prachtigste chef en patisserie accounts. Als je wil weten wie dat zijn, dan kan je gewoon op mijn account gaan zien wie ik volg (uiteraard staan daar ook de spelers van Club Brugge tussen, wat dacht je nu? 😊).

Verder ben ik geabonneerd op een aantal betalende websites en apps, zoals daar zijn Gastronomixs, Cheflix, Gronda, Académie du Goût, Great British Chefs,… en op een paar hoogstaande magazines (Culinaire Ambiance, Thuries,…).

Op Instagram zag ik dus al meermaals zo’n choulinder passeren (o.a. bij Basilic et Citron Vert, bij Patissedric, bij Chic Chic Chocolat,…), een cilinder van soezendeeg. Zozo, dat was iets nieuws en dat kon ik dus niet snel genoeg zelf proberen. Om dit te doen slagen, heb je enerzijds een geperforeerd bakmatje en anderzijds airstrips nodig. Als vulling koos ik voor een pistacheganache en abrikozenkonfijt dat ik op smaak bracht met oranjebloesemwater. Het resultaat was yummy for da tummy! Vraag dat maar aan iedereen die van mijn choulinder proefde (mijn man, mijn poetsvrouw, mijn collega’s,…).

Ik serveerde de choulinder op een serveerschaal van de Halo collectie van Fine 2 Dine.

Deze video kan je misschien helpen bij het maken: https://www.youtube.com/watch?v=PEsSqvxNmkU

Choulinder met pistacheganache en abrikozenkonfijt

Choulinder met pistacheganache en abrikozenkonfijt

Choulinder met pistacheganache en abrikozenkonfijt

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 40 min
Rusttijd 12 uur
Totale tijd 13 uur 40 min
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 8 personen

Equipment

  • 1 Staande mixer (type KitchenAid)
  • 1 Staafmixer
  • 1 St. Honoré spuitmondje

Ingrediënten
  

Voor de choulinder:

  • 55 g halfvolle melk
  • 55 g water
  • 50 g boter
  • 2 g zout
  • 2 g suiker
  • 60 g bloem
  • 110 g volledige eieren

Voor het abrikozenkonfijt met citroentijm:

  • 200 g abrikozen
  • 20 g honing
  • 15 g citroensap
  • 2 g pectine
  • 10 g suiker
  • Citroentijm

Voor de pistacheganache:

  • 150 g witte chocolade
  • 450 g room (minstens 30% vet)
  • 30 g pistachepasta
  • 2 blaadjes gelatine (2 g/blaadje)

Voor de afwerking:

  • 2 abrikozen
  • Oranjebloesemwater naar smaak
  • 1 handje pistachenoten
  • Onbespoten lavendelbloemen

Instructies
 

Voor de choulinder:

  • Breng in een pannetje de melk en het water aan de kook met de suiker, het zout en de boter.
  • Wanneer het mengsel kookt, voeg je de bloem in 1 keer toe, van het vuur af. Meng met een spatel, zet de pan terug op het vuur en droog het deeg door het gedurende ca. 40 sec krachtig te mengen of tot wanneer het deeg loslaat van de zijkanten van de pan.
  • Schep het deeg in de kom van een staande mixer met de K-klopper en roer op lage snelheid tot alle stoom is verdwenen. Voeg vervolgens de eieren beetje bij beetje al roerend toe.
  • Spuit met een spuitzak het soezendeeg (op een geperforeerde bakmat) tot een kwart van de hoogte van de cilinders (van 6 cm diameter bij 4 cm hoog) bekleed met een strook geperforeerde bakmat of Airstrips. Herhaal de handeling voor alle choulinders.
  • Leg een 2de geperforeerde bakmat op de cirkels en vervolgens een andere bakplaat met gewichten erop om te voorkomen dat het soezendeeg over de cirkels loopt. Bak in de voorverwarmde heteluchtoven op 180° C gedurende minstens 40 min. Haal de choulinders uit de vormen en laat ze afkoelen.

Voor het abrikozenkonfijt met citroentijm:

  • Snijd de abrikozen in kleine blokjes en gaar ze samen met de honing, de tijm en het citroensap.
  • Voeg na 5 min de suiker toe die je vooraf gemengd hebt met de pectine en gaar nog 1 min verder.
  • Haal de pot van het vuur en mix de mengeling met de staafmixer.
  • Laat afkoelen.
  • Verdeel het konfijt in 8 siliconemallen in de vorm van een halve bol (diameter 4,5 cm) en laat opstijven in de diepvries.
  • Je houdt nog konfijt over, maar dat ga je bij de afwerking nog kunnen gebruiken. En anders is 't gewoon ook lekker op de boterham.

Voor de pistacheganache:

  • Week de blaadjes gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
  • Giet je chocolade in callets (of in kleine stukjes gesneden) in een slakom.
  • Verwarm 240 g room in de microgolfoven en giet die op de chocolade en de pistachepasta. Wacht 2 min en meng daarna met een klopper om de chocolade te laten smelten en een ganache te bekomen.
  • Voeg hier de geweekte en uitgeknepen gelatine aan toe en meng goed tot de gelatine volledig is opgelost.
  • Voeg vervolgens de resterende 210 g koude room toe. Meng opnieuw om een gladde crème te bekomen.
  • Dek af met plasticfolie op de crème en plaats gedurende minstens 12 uur in de koelkast.

Voor de afwerking:

  • Snijd de 2 abrikozen in brunoise, sprenkel er naar smaak oranjebloesemwater over en laat even trekken.
  • Snijd ondertussen een ronde opening aan de bovenkant van de choulinders en verdeel het resterende abrikozenkonfijt over de bodems.
  • Klop de pistacheganache op: begin heel langzaam en drijf heel langzaam de snelheid van je kloppers op. Je kan dit doen in je staande mixer, maar het lukt nog beter met een elektrische handmixer. Schep de pistacheganache in een spuitzak met St. Honoré spuitmondje.
  • Spuit de choulinders bijna vol met pistacheganache, schik er nog de brunoise van abrikoos op.
  • Ontvorm de diepgevroren halve bollen abrikozenkonfijt.
  • Spuit pistacheganache met de St. Honoré spuitmond op de choulinders en schik er een halve bol abrikozenkonfijt op.
  • Werk af met fijngehakte pistachenootjes en lavendelbloemetjes.
  • Laat gedurende 2 uur ontdooien in de koelkast.
Trefwoord abrikozen, choulinder, citroentijm, lavendel, lavendelbloemetjes, oranjebloesemwater, pistacheganache, pistachepasta, pistaches, soes, soezendeeg

Bron: recept van de choulinder is van Les Pâtisseries d’Aurélien, recept van het abrikozenkonfijt met citroen is van Valeriane Greban en de pistacheganache ontdekte ik tijdens een bakles bij Spatules et Fouets.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 3.024 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

  1. JP Ghijsens

    5 sterren
    Het ziet er super gaaf uit. Alleen waar kan ik geperforeerde bakringen kopen van 60×45 mm?
    Ik krijg ze niet gevonden.
    Wel 2 cm hoog en ook niet geperforeerde van 45 mm hoog.

    Kan iemand mij helpen?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Beste JP,
      Zoals ik schrijf in mijn intro, heb je geen geperforeerde bakringen nodig, maar gewone ringen. Daarin plaats je rondom Airstrips (de link staat boven het recept). Onder en bovenop je bakring plaats je een geperforeerd bakmatje.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Choulinder met pistacheganache en abrikozenkonfijt

by Myriam Minne time to read: 4 min
4
%d bloggers liken dit: