Hap en Tap logo zonder streep
Koffie mignardise

Koffie mignardise

27 nov 2022 | Sneukelingskes

Mijn kerstmenu 2022 valt stilletjesaan in z’n plooi. Dat is ook nodig want over exact 1 week zit ik op het vliegtuig richting Honolulu en moet alles af zijn. Mijn laatste kerstrecept verschijnt op 4 december en het menu zelf dan op 11 december. Alles is voorzien: voorgerechten met vis, met vlees en ja, zelfs een vegan voorgerecht, soepen, hoofdgerechten, desserts, véél desserts,… Alleen 1 ding ontbrak nog: een koffie mignardise. Een sneukelingske dat het laatste gaatje vult én dat een onuitwisbare indruk nalaat op je gasten. Wel, opzet geslaagd met deze koffie mignardise: een mignardise voor bij je koffie mét koffie!

Ik werd door het koffiemerk L’Or benaderd met de vraag of ik een receptje wilde creëren met een van hun koffies. Ik ben een Koffieleut met hoofdletter K en hoefde dus geen 2 keer na te denken. Ik besliste om met de Espresso Forza aan de slag te gaan. Pure chocolade 66% cacao + een sterke koffie = een smaakbom! Meer Forza, meer smaak!

Ik gebruikte mijn succesvolle Secret mal (die ik eerder al gebruikte voor een hapje van gerookte palingmousse) voor deze koffie mignardise: ideaal van formaat én vooral met een holte voor een leuke & lekkere vulling. Hiervoor koos ik een pindakaasmousse en een gekaramelliseerde hazelnoot. Geen fan van pindakaas? Vervang de pindakaas dan door hazelnootpasta.

En mag ik dan nog even een warme oproep doen? Ik zaag/smeek niet graag, maar het bereik op mijn Instagram account is “van de ene op de andere dag” gekelderd. Mijn everzwijnkroketjes op 9 november haalden een bereik van 180.433 accounts, goed voor 5.084 likes, mijn post van afgelopen vrijdag bereikte 3.550 accounts, “goed” voor 324 likes… en dat met 31.500 followers. Mag ik dan nu in een hoekje kruipen en een potje grienen? Ik weet wel dat dit allemaal totaal onbelangrijk is, maar toch. Een like, comment, of beter nog comment en/of share zijn een vorm van appreciatie voor de vele uren ‘werk’ die ik hierin stop. Ik geef jullie gratis en voor niets (2000) mooie recepten en het enige dat ik terugvraag, is een reactie op mijn Instagram post. Is dat dan teveel gevraagd? Sorry, ik ben gefrustreerd.

Koffie mignardise

Koffie mignardise

Koffie mignardise

5 van 2 stemmen
Gang Mignardise
Keuken Frans
Porties 5 stuks

Ingrediënten
  

Voor de donkere chocolademousse:

  • 100 g pure chocolade
  • 4 g gelatine
  • 120 ml koffie (bij mij Espresso Forza van L'Or)
  • 1 eidooier
  • 10 g suiker

Voor de pindakaasmousse:

  • 45 g pindakaas
  • 60 ml volle room
  • 40 g volle plattekaas
  • 20 g poedersuiker

Voor de gekaramelliseerde hazelnoten:

  • 5 hazelnoten
  • 100 g poedersuiker

Voor de afwerking:

  • Gedroogde eetbare bloemetjes (zie de link onderaan bij de tips)

Instructies
 

Voor de donkere chocolademousse:

  • Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
  • Meng de eidooier met de suiker en koffie.
  • Klop dit mengsel gedurende 10 min au bain-marie, voeg dan de chocolade en de uitgeknepen gelatine toe en meng goed tot een glad mengsel.
  • Giet in de silicone mal en zet in de diepvries gedurende minstens 6 uur.

Voor de pindakaasmousse:

  • Klop de slagroom luchtig met de poedersuiker. Voeg de pindakaas en platte kaas toe en meng goed door. Giet in een spuitzak en laat minstens een uurtje opstijven in de koelkast.

Voor de gekaramelliseerde hazelnoten:

  • Laat op een matig vuur de suiker smelten terwijl je roert met een houten lepel. Dat duurt een poosje, dus blijf vooral roeren tot de suiker smelt, dikker wordt en tot slot karamelliseert.
  • Prik een houten stokje in elke hazelnoot en dompel de noot dan in de warme karamel. Doe dit een paar keer na elkaar voor een mooi laagje karamel.
  • Laat de karamel een beetje van de nootjes druipen, waardoor zich langzaam een lange draad vormt. Knip die eventueel wat korter als hij te lang wordt.
  • Leg de stokjes op de rand van een tafel, plak ze vast met plakband en laat zo de karamel opstijven. Haal de stokjes weg zodra de karamel goed hard is.

Afwerking

  • Haal de chocolademousse uit de diepvries en laat de mignardise gedurende een 4-tal uur ontdooien in de koelkast.
  • Spuit een toef pindakaascrème in de holte van de mal.
  • Werk af met een gekaramelliseerde hazelnoot en gedroogde bloemetjes.

Notities

Ik gebruikte deze gedroogde eetbare bloemen voor de afwerking.
Trefwoord chocolade, gekaramelliseerde hazelnoot, hazelnoot, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2022, koffie, L’Or, mignardise, pindakaas, pindakaasmousse

Recept gecreëerd in #samenwerking met L’Or. Lees mijn disclaimer.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.487 andere abonnees

ARCHIEF

27 Reacties

  1. Angélique

    Een like 👍 via dit kanaal. Ik heb geen instagram maar vind alles wat je maakt top!
    Heel veel succes volgende week🏃🏼‍♀️🏅

    Antwoord
    • Christine

      Een Like vanuit Zwitserland. Ik ben nog nieuw hier en vind dat die recepten werkelijk TOP zijn.

      Antwoord
  2. Caroline

    prachtig

    Antwoord
  3. Caroline Van Cauwenberghe

    Waar de koop je de mallen ?
    Mvg Caroline

    Antwoord
  4. Diane van looy

    Myriam
    Mijn absolute likes heb je
    Top madam ben je !!!!!!
    Absoluut fan van al je mooie harde werk
    👌👌👌 Diane

    Antwoord
    • Roy Wardenaar

      Prachtig! Ik zie dat je het vaker over ‘platte kaas ‘ hebt maar wat bedoel je daar nu precies mee? 🙂

      Antwoord
  5. Doris Verbandt

    Heb geen insta, maar het zijn zeer lekkere decoratiestukjes. Dikke proficiat

    Antwoord
  6. Herman Debert

    Beste mevrouw Minne,

    Ik volg je nu toch al een hele tijd en heel veel van je recepten verdwijnen in mijn map. Alle respect voor wat je doet. Jammer genoeg ben ik een zeer slechte social media gebruiker. Zo heb ik het steeds vertikt om op FB te zitten (als ik iets moet weten, lees ik het wel via m’n vrouw:). Linkedin zit ik om bepaalde mensen zelden eens te volgen, maar zelf post ik niets, hetzelfde van instagram. Vandaar ook geen likes omdat ik daar niet mee bezig ben, maar m’n diepste appreciatie heb je.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat is heel heel lief, Herman! Een dikke dankjewel daarvoor!

      Antwoord
  7. Erwin

    5 sterren
    Hey Myriam, lees je laatste post of hoe ze dit ook noemen ;). Al jaren is je site mijn inspiratie voor hapjes en recepten bij BBQ, feestjes enz… Al dikwijls getoond en gezegd tegen vrienden en kennissen van wat een knappe dingen hier staan. Doch ik gebruik ook geen instagram (ben niet zo voor “sociale” media). Bij deze: bedankt voor al de knappe recepten en inspiratie voor vele hobbykoks.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Erwin,
      Heel fijn om te lezen! Hopelijk kan ik je nog lang inspireren!
      Ik wens je alvast smakelijke feesten!
      Myriam

      Antwoord
  8. Stella Assmann

    5 sterren
    Wat een smaakbommetje is dit zeg!!!
    Ik heb hele pure chocolade gebruikt waardoor de pindakaas mousse wat wegvalt maar helemaal top.
    De mousse is zo ook heel lekker, uit een klein glaasje met een lepeltje. Ik hoop dat ik voldoende over heb om de chocolade mee afzet vullen 😋

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Hahaha, Stella, wat een fijne reactie! Laat het je smaken!

      Antwoord
    • Ingrid

      Hallo, heb deze geprobeerd te maken maar krijg de chocolademousse niet gietbaar, wat doe ik verkeerd ? Ik smelt de chocolade ook au bin- marie.

      Antwoord
      • Myriam Minne

        Hoe ziet je chocolademousse er dan uit, Ingrid?

        Antwoord
  9. Ingrid

    Best wel stevig, geen mousse !
    Na het opkloppen van het eigeel de suiker en de koffie is het mooi dik schuim maar zodra de chocolade erbij gaat zakt het in.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Lukt het niet om de mousse in de mal te doen?

      Antwoord
      • Ingrid

        Met een spuitzak is het gelukt maar wel een dubbele hoeveelheid ingrediënten voor dezelfde mal ! Heb de originele mal !
        Speciaal besteld!

        Antwoord
  10. martine ducoulombier

    super gelukkig Twee nieuwe vormen gekregen waaronder deze. Zou dit nu graag maken maar kan dit ook met melkchocolade. Mijn bezoekers eten geen fondant.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat kan zeker, Martine, al gaat het dan wel érg zoet worden, want je vulling is ook al zoet.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Koffie mignardise

by Myriam Minne time to read: 3 min
27