Linzer koekjes

Vorig jaar rond de kerstperiode kocht ik bij Dille & Kamille de uitsteekvormpjes voor Linzer koekjes, maar ik kwam tijd tekort en dus kwam het er niet van om de koekjes te bakken. En ook nu ben ik eigenlijk weer net iets te laat. Al past dit mooie en heerlijke koekje uiteraard met nieuwjaar ook nog perfect op de feesttafel. Het is een streling voor het oog met de venstertjes waardoor wat frambozenjam komt piepen.

Mispak je niet: Linzer koekjes maak je niet in 1-2-3. Het deeg wordt heel snel zacht waardoor het aan je werkblad en je deegrol blijft plakken. Noteer dan ook deze gouden tip: breek slechts kleine stukjes deeg af om uit te rollen en laat al de rest van het deeg in de koelkast zitten. Hoe sneller je rolt, hoe beter het lukt. Want na 5 minuten is het alweer om zeep. Let wel: deze koekjes zijn alle geklungel dubbel en dik waard!

 

Linzer koekjes

 

Voor ca. 30 Linzer koekjes

240 g patisseriebloem
60 g amandelpoeder
1 ei
130 g suiker
1/4 kl. kaneelpoeder
1/4 kl. zout
1/2 kl. vanille-extract
Ca. 75 g frambozenconfituur
240 g zachte boter
Bloemsuiker (voor de afwerking)

 

Linzer koekjes

 

Werkwijze

Meng in een kleine mengkom de bloem, het amandelpoeder en de kaneel tezamen. Zet apart.

Klop in de kom van een staande mixer (zoals KitchenAid of Kenwood) de boter en suiker tot een lichte massa. Voeg het ei en de vanille toe en meng goed. Voeg nu de bloemmengeling toe en mix tot het deeg net gemengd is. Klop niet te lang, want dan worden de koekjes taai.

Verdeel het deeg in kleine porties. Verpak die afzonderlijk in plasticfolie en leg ze gedurende 2 uur (of langer!) in de koelkast of tot ze stevig genoeg zijn om uit te rollen.

Verwarm de oven voor tot 175°C. Rol een portie deeg uit op een bebloemd werkvlak tot ca. 3 mm dik. Bewaar de rest van het deeg in de koelkast! Steek de ene helft van het deeg uit met een ronde (gekartelde) uitsteekring. Dit wordt de bodem van het koekje. Steek voor de andere helft van de koekjes een klein vormpje uit in het midden van het cirkeltje: sneeuwman, ster, engeltje,… Dit wordt het bovenste koekje. Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier of -matje. Deegresten gaan terug de koelkast in voor minstens 30 minuten en kunnen dan opnieuw uitgerold worden. Zorg ervoor dat het deeg steeds stevig en koud is voor je het snijdt want anders kan het zijn vorm verliezen in de oven.

Bak de koekjes gedurende 10 à 12 minuten tot ze licht gekleurd zijn. Laat de koekjes op het bakpapier afkoelen gedurende een 2-tal minuten. Haal de koekjes van de bakplaat en laat ze volledig afkoelen op een rooster.

Smeer een koffielepeltje confituur op het onderste koekje en plak er een bovenste koekje op (met een gat in het midden). Werk de koekjes af door er een laagje bloemsuiker over te strooien.

 

Linzer koekjes

 

Bron: recept van de blog A Fox in the Kitchen

Related Post

Tags: , , , , ,

Linzer koekjes

by Myriam Minne time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: