Ik was afgelopen weekend in Parijs met mijn foodievriendinnen (later meer hierover) en ik kocht daar een kookboekje met deze nieuwste rage in de (Franse) blogosfeer. De onzichtbare taarten bestaan voornamelijk uit dunne plakjes fruit met ertussen wat deeg, maar dat zo licht, luchtig en vloeibaar is dat het verdwijnt wanneer de taart gebakken wordt. Ik ben al benieuwd. Wordt heel binnenkort vervolgd.
Wat deze magische bosbessen-rozencupcakes betreft, die zijn een echte aanrader. Hebben jullie trouwens al een van mijn magische recepten geprobeerd? Was het geslaagd? Ik ben benieuwd. Bij mij lukken ze altijd. Maar ja, zoals een van de foodievriendinnen in Parijs (terecht?) opmerkte: “jij vindt niks moeilijk”. Als het een troost kan zijn, dat was ooit anders. In mijn prille twintiger jaren, wilde ik ooit perenplakjes karamelliseren. Ik moest de plakjes peer op vetvrij papier leggen en dan onder de grill schuiven. Vetvrij papier? Keukenrol leek mij vrij vetvrij… Zo gedacht, zo gedaan. Plakjes peer op een vel keukenpapier en dat onder de grill. Gelukkig was ik aan het toekijken hoe dat zou aflopen, want het keukenpapier krulde op tot tegen het gloeiendhete rooster waarop het papier meteen begon te smeulen en vuur vatte… Het scheelde geen haar of ik zat letterlijk met de gebakken peren… Wat is jullie grootste keukenblunder?
Nodig voor 10 magische bosbessen-rozencupcakes
Voor het glazuur:
50 g witte chocolade
100 ml slagroom
10 g fijne suiker
Voor de cupcakes:
2 eieren, gescheiden
60 g fijne suiker
1 el rozenwater
60 g roomboter
55 g bloem
Snuifje zout
250 ml melk, op kamertemperatuur
100 g bosbessen
Extra:
Een siliconen muffinbakvorm, ingevet met boter (in mijn Pâtiliss muffinvorm van Le Creuset lukte het ook)
Werkwijze
Maak eerst het glazuur: smelt de witte chocolade in de magnetron of au bain-marie. Verwarm tegelijkertijd in een pannetje de helft van de slagroom. Voeg de warme room in delen toe aan de gesmolten chocolade: begin met een derde deel, roer goed, gevolgd door nog een derde deel, roer goed en giet het laatste deel van de warme slagroom erbij. Roer dan ook de koude slagroom erdoor. Zet minstens 2 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 150° C (gasstand 2).
Klop de eidooiers los met de suiker en het rozenwater tot het mengsel bleek wordt. Smelt de boter en roer door het eiermengsel. Voeg de bloem en het zout toe en klop een paar minuten. Schenk scheutje voor scheutje de melk erbij en klop tot het een glad beslag is.
Klop de eiwitten stijf en roer ze met een garde voorzichtig door het beslag.
Verdeel de bosbessen over de lege muffinholletjes van de bakvorm. Ze zullen tijdens het bakken vanzelf in het midden van de cupcakes terechtkomen. Schenk het beslag erover en bak ze 27 minuten in de oven. Zet minstens 1 uur in de koelkast voor je de cupcakes uit de bakvorm haalt.
Haal het glazuur uit de koelkast en klop ongeveer 10 minuten door, terwijl je geleidelijk de suiker toevoegt. Versier de cupcakes met het opgeklopte glazuur.
Tip van de chef:
Begin met het maken van het glazuur omdat dit een paar uur in de koelkast moet rusten.
Versier elke cupcake door een paar extra bosbessen op het glazuur te leggen.
Bron: recept uit het boekje Magische Taarten.
0 reacties