Liefde is… samen met je geliefde deze tompouce 2.0 met Nutella- en bosbessenmousse verorberen. Hiervan krijg je vlinders in je buik. Letterlijk en figuurlijk! Want jawel, de tompouce wordt uitgestoken in de vorm van de vleugel van een vlinder. Jullie voelen het al aankomen: Christmas is over, Valentine is coming! 😀
Ik gebruikte deze vorm al 1 keer eerder (voor een voorgerecht versie van mijn croque de luxe), maar was al een tijdje aan het malen over een dessert. Ik was op Instagram een machtig mooie millefeuille pina colada van een Japanse chef tegengekomen en wilde iets gelijkaardigs, maar met andere smaken. Ik botste op een taart met Nutella- en bosbessenmousse bij Jernej Kitchen en wist het meteen: this was it!
Ik was alleen een beetje verstrooid, want de taart was met blackberries en dat zijn eigenlijk braambessen. Maar ik maakte ze dus met bosbessen. Ook lekker! Alleen was de kleur van de mousse een beetje te paars naar mijn gedacht (mauve is not my color) en dus voegde ik nog een druppeltje rode kleurstof toe. Jullie kunnen dus kiezen voor bos- of braambessen. Geen zin om de Papillon vorm aan te schaffen? Met rechte stukken bladerdeeg lukt het ook, natuurlijk, al zal het dan wel minder spectaculair zijn. 😉
Je vindt de Papillon vorm bij A La Tarte.
Tompouce 2.0 met Nutella- en bosbessenmousse
Equipment
- Staande mixer type KitchenAid of handmixer met kloppers
Ingrediënten
Voor het bladerdeeg:
- 2 vellen bladerdeeg (ik gebruik altijd dat van Herta)
- 1 eidooier, losgeklopt en aangelengd met een beetje water
Voor de basismousse:
- 5 g gelatinepoeder
- 225 g slagroom (bvb. de slagroom 40% vet van Campina)
- 1 el suiker
- 105 g witte chocolade callets (bvb. die van Callebaut)
- 225 g mascarpone
Voor de Nutellamousse:
- 75 g Nutella
Voor de bosbessenmousse:
- 125 g bosbessen
- 1 el suiker
- 1/2 el citroensap
- 1/2 tl citroenzeste
- 1/4 tl maizena
- 30 ml water
Voor de afwerking:
- Poedersuiker
- Chocoladesaus (zie tip onderaan)
Instructies
Voor het bladerdeeg:
- Haal het bladerdeeg 10 min voor je het gaat gebruiken uit de koelkast, dan kan je het zonder scheurtjes uitrollen.
- Steek 6 vlindervleugels uit 1 vel bladerdeeg en leg die op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Prik het bladerdeeg flink in met een vork zodat het zo min mogelijk gaat bladeren.
- Strijk het deeg in met de eidooier.
- Bak het deeg af in de oven voorverwarmd op 180° C gedurende 15 à 20 min.
Voor de basismousse:
- Doe de gelatine in een kom gevuld met 20 ml water en laat 5 min staan.
- Doe de slagroom en suiker in een pan en breng op hoog vuur aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de gelatine toe. Roer het mengsel met een garde door elkaar tot de gelatine is opgelost.
- Doe de witte chocolade in een grote kom en giet het kokend hete slagroommengsel erover. Laat 5 min staan en roer goed door met een spatel.
- Roer de mascarpone erdoor tot je een glad mengsel bekomt. Dek af met huishoudfolie zodat de huishoudfolie de room raakt en plaats vervolgens 4 – 6 uur of een nacht in de koelkast. Na die tijd moet de room de consistentie van roomkaas hebben.
Voor de bosbessenmarmelade:
- Doe de bosbessen, de suiker, het citroensap en de -zeste, de maizena en het water in een pan. Roer met een spatel en zet op middelhoog vuur. Breng aan de kook en laat 10 min sudderen. Passeer het mengsel door een fijne zeef in een kom. Dek de kom af met vershoudfolie. Zorg ervoor dat de huishoudfolie de marmelade raakt om te voorkomen dat er vel ontstaat. Zet opzij om af te koelen tot kamertemperatuur en zet de marmelade vervolgens in de koelkast tot je hem nodig hebt.
Afwerking
- Haal de room uit de koelkast en verdeel hem in twee delen. Roer de Nutella door de ene helft van de room en de bosbessenmarmelade door de andere helft. Klop beide mousses afzonderlijk met een elektrische mixer gedurende ca. 2-3 min of tot ze romig en glad zijn.
- Schep in een spuitzak met een spuitmondje van 13 à 15 mm.
- Spuit dotjes op het bladerdeeg en bedekt met een laag bladerdeeg.
- Werk af met poedersuiker.
Notities
Bron: recept van de mousses vertaald van de blog van Jernej Kitchen.
0 reacties