Eigenlijk zou mijn titel chocolate chip cookies of chocoladekoekjes met olie moeten zijn, maar die titel is te lang en te lange titels keurt mijn vriendje Yoast, de SEO waakhond, af. Want jawel, in deze koekjes zit geen gram boter, maar wel olie…
Het verhaal: ik probeer altijd eerlijk te zijn en mijn blog trouw te blijven. Dus toen ik onlangs de vraag kreeg of ik een Halloweentaart wilde bakken met Becel, bedankte ik vriendelijk. Niet dat ik iets tegen het merk heb, hoor. Verre van! Ik koop al eens een vlootje om te smeren op de ochtendlijke boterham. Maar om er een taart mee bakken? Neen bedankt! Mijn fans weten dat ik hou van pure producten en dat hier gekookt wordt met echte boter en met volle room…
Maar toen ik een mailtje kreeg of ik de nieuwe speciale olie van Vandemoortele ‘Zoete Keuken’ eens wilde uitproberen, was mijn interesse wel gewekt. Olie i.p.v. boter? Heuh? Volgens het begeleidend persbericht weten maar weinig mensen dat men koekjes, cake, muffins en pannenkoeken ook met olie kan bereiden. Het maakt zoete bereidingen lekker luchtig. Wel, kijk, ik wist dat dus ook niet én ik ben nochtans een bedreven bakster… Dat ik er, als kers op de taart, ook nog op maat gemaakte geschenkverpakkingen, volledig in lijn met de huisstijl van mijn blog bijkreeg, deed mij helemaal overstag gaan. Binnen de 5 minuten reageerde ik al op het mailtje: “Ja graag, laat het pakket maar komen!”.
Wel, ik probeerde dus het meegestuurde recept van deze chocolate chip cookies uit en dat was lekker. Proefde ik het verschil met een botervariant? Eigenlijk niet. Wat goed is. Ga ik de speciale olie nog gebruiken? Jazeker, want het flesje is nog niet uit en binnenkort is het Lichtmis en dan wil ik graag speculaaswafels met kaneelroom bakken. Is er ook een minpuntje? Toch wel. De verhouding t.o.v. boter in een recept is niet 1 op 1. 100 gram boter wordt vervangen door 90 ml olie. Ik ben niet zo’n wiskundeknobbel en dat betekent dat ik de regel van 3 terug ga moeten opfrissen. Is dat een echt nadeel? Eigenlijk niet. Een beetje hersenactiviteit houdt me scherp. Elk nadeel heb zijn voordeel, zeg maar. 😉
Nodig voor een 20-tal chocolate chip cookies
250 g bloem
1 kl bakpoeder
100 g suiker
60 g havermout
1 ei
100 g chocoladedruppels
200 ml Vandemoortele olie Zoete Keuken
Bereiding
Meng de bloem, het bakpoeder, de suiker en de havermout goed.
Voeg er de Vandemoortele olie Zoete Keuken en het ei bij.
Meng verder tot je een egaal vast koekjesdeeg bekomt.
Daarna meng je de chocoladedruppels onder het deeg.
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175° C.
Neem een bakplaat en leg daarop een vel bakpapier.
Rol balletjes van het deeg met een diameter van 3 à 4 cm. Schik ze op de bakplaat.
Druk ze plat tot koekjes van een centimeter dik ongeveer. (Ik stak de koekjes daarna nog uit met een uitsteekring van 6 cm diam., de koekjes lopen een beetje uit).
Bak de koekjes 20 minuten in de oven op 175° C.
Bron: recept van Vandemoortele.be
Van harte proficiat met je prachtige blog!!!
Heb al een poosje een vraag in gedachten bij het lezen van dessert recepten namelijk.
Is het belangrijk van bloem en bakpoeder te gebruiken of mag je ook gewoon zelfrijzende bloem nemen???
Alvast bedankt voor je reactie
Dag Chris
Je kan bloem + bakpoeder inderdaad vervangen door zelfrijzend bakmeel.
Succes!
Myriam
Hoi Myriam,
Als ik die olie wil vervangen… kan dat? want heb dat niet in huis en wou dit vanavond misschien maken…
Dag Marie-Claire
Je kan uiteraard boter gebruiken. Vergeet dan wel niet om te rekenen: iets meer boter dan olie dus.
Smakelijk!