Hap en Tap logo zonder streep
Krokantje, gerookt zalmhaasje, panna cotta van bloemkool, truffel

Krokantje, gerookt zalmhaasje, panna cotta van bloemkool, truffel

18 jan 2023 | Hapjes

Ik verklapte jullie in mijn jaaroverzicht dat ik geen speciale ambities of doelen heb, maar misschien kom ik daar wel al op terug. In plaats van recepten na te maken, wil ik vaker zelf recepten gaan “creëren”. Dat deed ik al met een taartje met mandarijnmousse en karamel (dat recept volgt zondag) en dat doe ik nu met dit krokantje met gerookt zalmhaasje, panna cotta van bloemkool en truffel.

Ik werd geïnspireerd door een foto die ik tegenkwam op Instagram, mijn belangrijkste inspiratiekanaal, en voor de rest ging ik zelf op zoek naar de smaken die ik zou combineren. Ik had nog gerookt zalmhaasje in de koelkast van mijn tartaar van zalm die dringend op moest. De keuze voor een panna cotta van bloemkool en truffel was snel gemaakt. Smaken die perfect pairen, mijn gedacht! En of ze dat deden. Wat vinden jullie van mijn eerste experiment? Voor herhaling vatbaar?

Ik gebruikte voor dit krokantje mijn visgraatmal (die ik al 2 keer eerder gebruikte, 1 keer ook voor een hapje en 1 keer als afwerking van een noordzeetong) en een mal in de vorm van een halve bol.

Krokantje, gerookt zalmhaasje, panna cotta van bloemkool, truffel

Krokantje, gerookt zalmhaasje, panna cotta van bloemkool, truffel

Krokantje, gerookt zalmhaasje, panna cotta van bloemkool, truffel

4 van 1 stem
Gang Borrelhapje
Keuken Frans

Equipment

  • 1 Precisieweegschaal

Ingrediënten
  

Voor het krokantje:

  • 30 g boter, gesmolten
  • 20 g suiker
  • 44 g eiwit
  • 66 g bloem
  • 10 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 zakje inktvisinkt

Voor de panna cotta van bloemkool:

  • 100 g bloemkoolpuree
  • 100 g melk
  • 0,6 g agar
  • Witte peper en zout

Voor de afwerking:

  • Voldoende gerookt zalmhaasje
  • 1 zwarte truffel, vers of in een bokaaltje
  • Atsina Cress®

Instructies
 

Voor het krokantje:

  • Meng alle ingrediënten. Strijk uit in mal en bak in de oven op 170° C gedurende 10 min.
  • Kruid de krokantjes met zout wanneer ze gebakken zijn.

Voor de panna cotta van bloemkool:

  • Meng de bloemkoolpuree met de melk en breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de massa met de agar en breng deze aan de kook.
  • Stort in halve bolvormige mallen en laat in de diepvries opstijven tot panna cotta. 

Voor de afwerking:

  • Snijd rondjes uit het zalmhaasje met dezelfde diameter als de panna cotta van bloemkool.
  • Schik een rondje zalm op het krokantje. Leg hierop een halve bol panna cotta.
  • Werk af met dunne plakjes truffel en een takje Atsina Cress®.
Trefwoord Atsina Cress, bloemkool, inktvisinkt, krokantje, panna cotta, truffel, zalmhaasje

Bron: het recept voor de panna cotta van bloemkool is afkomstig van Gastronomixs.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.486 andere abonnees

ARCHIEF

16 Reacties

  1. Danielle Lancelot

    Hello Myriam, nogmaals alle je gerecht zijn top en ik ben een fan. Deze is een parel voor de ogen en ik zou graag willen maken maar ik lust geen gerookt in algemeen dus mijn vraag met wat kan ik vervang de zalm. Bedankt voor je antwoord . Danielle.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dan neem je gewoon rauwe zalm die je marineert.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord
      • Angela Dubois

        Hoi Myriam ,

        Hoe lang laat jij de bloemkool ongeveer opstijven in de diepvries.
        Als je deze te hard laat worden is hij waterig bij het ontdooien en blijft de vorm niet mooi.

        Dank je wel voor het prachtige idee.

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Ik laat hem altijd een volledige nacht opstijven zodat ik hem makkelijk en netjes uit de mal kan halen.

          Antwoord
  2. Patrick Vaernewyck

    Misschien moet je er eens over nadenken om ook uw volgers, waaronder toch heel wat hobbykoks, hun recepten eens te bekijken. Tja ik weet wel,dat daar heel wat rommel kan tussen zitten, maar er zijn er zeker ook die de lat hoog leggen. Weliswaar stof om eerst goed over na te denken.
    Vr gr
    Patrick Vaernewyck (gepassioneerd hobbykok maar wel enen die ook nog veel,moet werken …. als oprichter van PlattelandsTV)

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Patrick,
      Dat is een heel goed idee, maar waar moet/kan ik die recepten dan bekijken? Ik ken mijn volgers immers niet. 😉
      Geef gerust feedback. Daar kan ik van leren!

      Antwoord
  3. Petra Moens

    Het ziet er prachtig uit!
    Ik heb de visgraat mal ook en wilde graag dit recept maken. Helaas kan ik absoluut niet tegen kaas, in welke vorm dan ook. Wat kan ik als vervanging gebruiken als smaakmaker?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik heb je vraag inmiddels beantwoord, Petra. Ik werk voltijds en kan dus overdag niet antwoorden op je vraag. 😉

      Antwoord
  4. Petra

    4 sterren
    Ziet er weer prachtig uit, wil het krokantje ook graag maken met de visgraatmal maar ik kan absoluut niet tegen kaas.wat kan ik als vervanger gebruiken als smaakmaker?

    Antwoord
  5. Veerle

    Voor hoeveel personen zijn de ingrediënten?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Van de bloemkool pannacotta heb je 200 g. De inhoud van de halve bol mal is 10 ml. Dat zijn dus ca. 20 hapjes.

      Antwoord
  6. Anja Robberechts

    Wat een prachtig hapje, waar koop ik de inktvisinkt, en hoeveel gram is zo een zakje ongeveer.
    Alweer een parel voor het oog en een streling voor de tong …
    Alvast bedankt voor je advies 🙂

    Antwoord
  7. Val

    Bonjour, dans le croustillant, qu’appelez-vous de la protéine, s’il-vous-plaît? Merci de vos recettes, bonne journée

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ce sont des blancs d’oeufs. Mauvaise traduction ! 😉

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Krokantje, gerookt zalmhaasje, panna cotta van bloemkool, truffel

by Myriam Minne time to read: 2 min
16