- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Appelcake met mascarpone

Appelcake met mascarpone

Ik ben het beu. Ik ben het beu dat jullie de appelcake van mijn grootmoeder (trouwens niet eens van mijn eigen grootmoeder) zo massaal blijven bekijken. Sinds het begin van de metingen (wat niet gelijk is aan het begin van mijn blog, want ik ben in de loop der jaren overgeschakeld van een Blogspot naar een WordPress site), is de foeilelijke appelcake 80.000 keer bekeken, begot. En dus dacht ik: het is de hoogste tijd voor een mooie appelcake.

Dus toen ik de gâteau aux pommes et mascarpone zag passeren bij Maxime van Empreinte Sucrée, wist ik het: deze appelcake zou het worden. Alleen… Maxime had een mooie briochevorm gebruikt en hij schreef wel dat het ook in een gewone springvorm kon, maar jullie kennen me. Bovendien ben ik sinds corona een volleerde on-line shopster geworden. Een chauffeur die aanbelt met een bakvorm, da’s mijn klein geluksmomentje momenteel. Een mens moet zich af en toe eens verwennen toch?

PS Op de blog van Maxime vind je trouwens stap voor stap foto’s en zie je ook hoe hij (en ik dus ook) die mooie rozet bekomt bovenop.

 

Appelcake met mascarpone

 

Recept voor appelcake met mascarpone

(Voor)bereiding: ± 30 min
Bakken: ± 45 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 1 appelcake voor ca. 8 personen:
3 appels (type Golden, Reine des reinettes of Pink lady)
200 g eieren (4 eieren)
150 g suiker
250 g mascarpone
200 g bloem type 55
4 g bakpoeder
3 g kaneelpoeder

Materiaal:
Een Parijse briochevorm van 22 cm of een springvorm van 24 cm
Een staande mixer type KitchenAid of een elektrische handmixer
Een precisieweegschaal om de kaneel en de gist af te wegen

 

Werkwijze

Als je bakvorm niet anti-kleef is, boter hem dan eerst even in en bestrooi hem met bloem (de overtollige bloem klop je er terug af) zodat het later makkelijk lukt om je appelcake te ontvormen.

Verwarm je oven voor bij 170° C op hetelucht.

Snijd een appel in stukjes van ca. 1,5 cm (met of zonder het vel, naar keuze).

Klop in een staande mixer met de kloppers (of met een elektrische handmixer) de eieren schuimig terwijl je beetje bij beetje de suiker toevoegt.

Voeg nu de mascarpone toe en meng opnieuw tot de mascarpone er volledig onder gemengd is.

Giet er vervolgens de bloem, bakpoeder en kaneel bij en meng opnieuw op lage snelheid. Stop met mengen zodra de mengeling homogeen is.

Voeg de appelstukjes toe en meng voorzichtig met een spatel.

Giet het deeg in je bakvorm.

Snijd de resterende twee appels in fijne plakjes en maak er een rozet mee bovenop je appelcake.

Schuif de cake in de oven bij 170° C gedurende 45 min (voor een klassieke springvorm).

Als jullie een gelijkaardige vorm gebruiken als die van mij, dan zal je de cake na 45 min moeten afdekken met aluminiumfolie (om te vermijden dat de bovenkant verbrandt) en bak de appelcake nog 30 min verder.

Laat de cake helemaal afkoelen in de vorm, haal hem uit en strooi er wat bloemsuiker over.

Tips:
Kies bakvaste appels zoals Pink Lady of Golden.
Eens de bloem eronder gemengd is, meng dan alleen nog zachtjes verder om de eieren niet teveel te doen inzakken.
Check de garing door de punt van een mes middenin de appelcake te steken. Als die er schoon uitkomt, is de cake klaar. Indien niet, bak dan nog wat verder.

 

Bron: recept van de blog Empreinte Sucrée.

Related Post