- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Rabarber-amandelcake

Rabarber-amandelcake

 

Rabarber-amandelcake

 

Ingrediënten voor 1 rabarber-amandelcake

200 g suiker plus 1 el extra
120 g zachte ongezouten boter, op kamertemperatuur
2 eieren
170 g Griekse yogurt
1 el sinaasappelzeste (die liet ik gewoon weg)
3/4 tl vanille-extract
1/4 tl amandelextract
195 g bloem
50 g amandelpoeder
1 tl bakpoeder
1/2 tl baking soda
1/2 tl gemalen kardamom
1/4 tl zout
1 bussel rabarber
25 g amandelschilfers
Poedersuiker voor de afwerking (facultatief)

 

Rabarber-amandelcake

 

Werkwijze

Verwarm je oven voor bij 180° C. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 cm diameter met bakpapier. Bestuif dan rijkelijk het bakpapier en de zijkanten van de springvorm met bakspray. Zet de vorm apart.

Klop in de mengkom van je staande mixer met de vlinder 200 g suiker met de boter op medium snelheid tot een licht en romig mengsel, gedurende 2 à 3 min. Voeg 1 voor 1 de eieren toe, terwijl je blijft kloppen na elke toevoeging. Klop er dan de yogurt, sinaasappelzeste en de extracten onder.

Meng in een middelgrote kom de bloem, het amandelpoeder, het bakpoeder, de baking soda, de kardemom en het zout. Voeg deze droge ingrediënten bij het cakebeslag, waarbij je telkens ongeveer een derde van de droge ingrediënten toevoegt. Mix op lage snelheid tot alles goed gemengd is. Zet apart.

Reinig de rabarber en verwijder de bladeren en houtachtige uiteinden. Als je dikke rababerstengels hebt, snijd die dan middendoor. Snijd de rabarber daarna in lange schuine stukken van ca. 8 à 10 cm.
Smeer de helft van het cakebeslag uit over de bodem van je voorbereide springvorm.

Het deeg is dik en kleeft een beetje. Spreid ongeveer de helft van de rabarber op het deeg waarbij je rondom elk stuk rabarber en aan de rand rondom voldoende ruimte laat. Smeer nu het resterende cakebeslag over de rabarber. Schik de rest van de rabarberstukken erbovenop. Ik schikte ze als de stralen van de zon. Ik vond dat wel iets hebben. Strooi er de amandelschilfers over en de ene resterende el suiker.

Schuif de cake in de voorverwarmde oven en bak 45 à 50 min of tot een tandenstoker die je in het midden prikt er proper uitkomt. Haal de rabarber-amandelcake uit de oven en laat hem afkoelen op een rooster. Zodra de cake is afgekoeld, glijd je met een mes rondom de rand van de cake om de zijkanten van de cake los te maken van de springvorm. Snijd de cake in punten en strooi er poedersuiker over, indien gewenst.

De rabarber-amandelcake kan bij kamertemperatuur tot 2 dagen bewaard worden in een luchtdichte trommel. Maar, trust me, die zal geen 2 dagen meegaan…

 

Rabarber-amandelcake

 

Bron: recept van de blog The Floating Kitchen

Related Post