Hap en Tap logo zonder streep
Canneles

Cannelés bordelais

16 mei 2014 | Gebak en koekjes, Zoet

Enkele maanden geleden zag ik in de Carrefour silicone vormpjes voor cannelés bordelais ‘voor geen geld’ (€ 6, geef toe…). Nu ben ik een enorme fan van het koekje, gekaramelliseerd aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant en dus aarzelde ik geen seconde en nam de vormpjes mee. “Ha, deze had je nog niet zeker?” was de smalende reactie van mijn man. Neen. Inderdaad.

Ondertussen stonden de vormpjes een beetje te verkommeren naast al mijn andere bakvormen (en ja, ik heb er wel wat, vooral sinds mijn winst van het 10-delige Le Creuset Pâtiliss gamma!). De tijd ontbrak me steeds. Ach dat overkomt me dus constant hè: so many things to do, so little time. Tot ik vandaag ineens een zee van tijd had. Door het slechte weer werd een geplande dagfietstocht geannuleerd en had ik de tijd om niet 1, niet 2, maar zelfs 3 TO DO’s van mijn lijstje te maken en af te vinken!

En het toeval wilde dat ik net deze week op deze heerlijke cannelés gestoten was naar een recept van niemand minder dan maître-pâtissier Christophe Felder! De koekjes stonden dan ook meteen weer helemaal bovenaan mijn must-make lijstje! En dat heb ik me niet beklaagd. En mijn man? Die hoorde ik niet meer klagen over mijn ‘zoveelste’ bakvorm toen hij de ‘zoveelste’ cannelé achter zijn kiezen stak…
Tip: aangezien het beslag minimum 12 u moet rusten, is het best om de dag voordien te starten met de bereiding.

Nodig voor 24 cannelés

250 g melk
1/2 vanillestok
25 g zachte boter
125 g rietsuiker
1 eierdooier
1 ei
25 g bruine rum
60 g bloem
1 snuifje fijn zout

Werkwijze

Breng de melk aan de kook en voeg de in twee gesneden en geschraapte vanillestok toe. Laat gedurende 5 minuten trekken.
Meng in een kom de zeer zachte boter met de suiker, de dooier, het ei, de bloem en het zout. Voeg tot slot de rum toe. Roer goed zonder te kloppen.
Giet nu voorzichtig de warme melk bij het mengsel en klop tot een homogeen beslag met een klopper. Laat minstens 12 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200° C. Vul de speciale vormpjes voor 2/3 en zet voor 30 à 35 min in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn. Haal de cannelés na het bakken meteen uit de vormpjes en plaats ze op een rooster om af te koelen: zo worden ze lekker gekaramelliseerd aan de buitenkant en blijven ze nog zacht binnenin. Lauw zijn ze het lekkerst!
Bron: een recept van de blog Ma P’tite Campagne.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.545 andere abonnees

ARCHIEF

1 Reactie

  1. Cecile Van Lerberge

    Myriam,
    Ik maakte de cannelés deze morgend maar had er maar 12 stuks van.Ik denk dat alle cannelésvormpjes dezelde inhoud hebben. Kan wel zeggen dat ze niet lang op het serveerbordje bleven staan en ik zo vlug mogelijk aan nieuwe zal beginnen.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Cannelés bordelais

by Myriam time to read: 2 min
1