Weet je wat ik het leukste vind aan Kerst? Da’s de periode die eraan voorafgaat: snuisteren in kookmagazines en -boeken, menu’s samenstellen, gerechten schrappen, aanvullen met nieuwe ideeën, uitproberen, voorproeven,… De koude novemberdagen zijn daarvoor ideaal.
Wat er in mijn menu zeker niet mag ontbreken, is een espuma. Ik weet dat het tijdperk van El Bulli-achtige schuimpjes voorbij is, maar toch blijf ik fan van de sifon. Als ik gasten ontvang, dan maak ik graag indruk en met een espuma lukt dat altijd.
Geluk zit soms in een klein glaasje.
Nodig voor 8 à 10 glaasjes
150 g eiwit
130 g limoensap
70 g griessuiker
70 g witte rum (ik had er geen meer en gebruikte Braziliaanse Cachaça, vergelijkbaar met witte rum)
70 g water
30 g Proespuma van Sosa (dit zorgt ervoor dat de espuma niet meteen inzakt, kan weggelaten worden, maar dan wel meteen serveren en oplepelen!)
Enkele muntblaadjes
Bereiding
In de Thermomix:
Weeg de suiker met het water af in de mengbeker van de Thermomix, voeg de muntblaadjes toe en programmeer: 6 min / 100° C / snelheid 3.
Zeef door en laat afkoelen.
Voeg nu de rum, het limoensap, de eiwitten en de Proespuma bij de muntsiroop en programmeer: 12 sec / snelheid 7.
Giet de bereiding in de sifon en draai 1 gaspatroon op.
Voor gebruik kort en krachtig schudden.
Zonder Thermomix:
Breng het water met de suiker in een pannetje aan de kook. Laat even borrelen tot alle suiker opgenomen is en je een suikersiroop krijgt. Voeg de muntblaadjes toe en laat nog een paar minuutjes verder trekken. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Zeef door.
Meng in een kom de muntsiroop met de eiwitten, de rum, het limoensap en de Proespuma tot je een homogene massa bekomt.
0 reacties