Hap en Tap logo zonder streep

Taartjes met gepocheerde peer met Chili Explosion en chocolademousse

18 mei 2014 | Gebak en koekjes, Zoet

Er zijn zo van die smaakcombinaties die een bom geven. Peer en chocolade is zo’n duo. Denk maar aan de traditionele Poire Belle Hélène… Nu, als je die bom nog explosiever wil maken, probeer dan eens de peer te pocheren in suikersiroop op smaak gebracht met Chili Explosion van Santa Maria. Jawel, je leest het goed.

Aan de basis ligt dit recept dat ik op een Franse blog vond. De blogster werd gesponsord door een webwinkel gespecialiseerd in kruiden. Ze had rode peper gekregen waarmee ze aan de slag moest en had er een hemels taartje met peer en chocolade mee gemaakt. Het taartje sprak mij aan, maar ik had de pepersoort uiteraard niet in huis. Ik trok dan maar mijn voorraadkast open en vond daar een nog onaangeroerde Chili Explosion pepermolen die in de goodiebag stak na Delhaize’s Biggest Cooking Event. Wie niet waagt, blijft maagd en dus strooide ik lustig met het explosieve goedje in mijn siroop. BAM! Het resultaat was helemaal TOP!

Maar dan toch nog een bemerking wat dit recept betreft. Op het taartje komt een supereenvoudige chocolademousse. Twee ingrediënten maar: chocolade en slagroom. Alles in de sifon en klaar. Maar mispak je hier niet aan. Dit is al de 2de keer dat ik probeer om chocolademousse in de sifon te maken en al de 2de keer dat ik echt aan het prullen ben. Jaja, dat overkomt mij ook nog, hoor!

Zet je de sifon te lang in de koelkast, dan stijft de mousse helemaal op en is hij met geen middelen nog uit de spuitbus te krijgen. Daarna heb ik de mousse in een warmwaterbadje geplaatst om hem terug zacht te krijgen, maar toen werd hij terug te vloeibaar en stroomde hij er als het ware uit… ’t was dus ofwel teveel van ’t een, of teveel van ’t ander. Ik zou jullie dus aanraden om een traditionele chocomousse te maken, die in een spuitzak te doen en een toef op de taartjes te spuiten. Effect en smaak zullen hetzelfde zijn en die zijn TOP. Ik val in herhaling. Ik weet het. Maar waar het hart van vol is… en ja, voor deze taartjes sta ik in vuur en vlam. Figuurlijk. En letterlijk.

Nodig voor 4 taartjes

4 vierkantjes (diepvries)bladerdeeg
4 kl poedersuiker
4 peren
500 ml water
75 g poedersuiker
30 g honing
1 vanillestok, in twee gesneden
1 citroen
2 el Chili Explosion van Santa Maria
25 cl volle rom
100 g zwarte chocolade 70% cacao

Werkwijze

1. Bereid de siroop door in een kookpot het water met de suiker, de honing, de vanillestok en de Chili Explosion aan de kook te brengen.

2. Schil de peren, snijd ze in vier en verwijder het klokhuis. Besprenkel de partjes met citroensap om te vermijden dat ze bruin worden. Wanneer de siroop borrelt, dompel er de perenpartjes in en laat ze op een zeer zacht vuurtje pocheren in de siroop gedurende ca. 30 minuten. Keer ze regelmatig eens om. De peren moeten zacht zijn, wanneer je er een mes insteekt. Laat ze uitlekken en zet apart.

3. Bereid de chocolademousse : laat in een pan de chocolade in stukjes zachtjes smelten terwijl je roert. Giet het mengsel door een zeef in de sifon. Steek er een gascartouche op, schud enkele malen en zet koel weg.

4. Snijd 4 cirkels van ca. 9 cm diameter met een uitsteekvorm uit het bladerdeeg. Prik de deegcirkels in met een vork om te vermijden dat het deeg rijst. Bestuif met de suiker en zet gedurende 10 minuten in de oven bij 180° C. Wanneer de cirkels goudkleurig zijn, keer je ze voorzichtig om. Bestuif opnieuw lichtjes met suiker en zet terug in de oven gedurende 5 minuten. Laat afkoelen op een rooster.

5. Snijd de peren in fijne plakjes. Stel de taartjes net voor je ze serveert samen: schud nog meerdere keren met de sifon, spuit een beetje chocolademousse op het midden van het deeg. Voeg rondom de plakjes peer toe. Werk af met een beetje siroop en enkele peperkorreltjes uit de siroop.

Bron: recept van de blog Ma P’tite Campagne.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.474 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Taartjes met gepocheerde peer met Chili Explosion en chocolademousse

by Myriam time to read: 3 min
0