Bij Valentijn hoort een glaasje bubbels als start van een romantische avond én, waarom niet, ook een glaasje edible bubbles om die in schoonheid af te sluiten? Toen ik dit recept tegenkwam op de website van Sligro kwam het helemaal bovenaan mijn To Do-lijst te staan, want het was ideaal voor Valentijn: weinig werk, geen moeilijke ingrediënten, geen mallen en vooral mooi en lekker.
Allez, dat laatste wist ik natuurlijk niet bij het zien, maar pas nadat ik geproefd had. Al heb ik in de loop der jaren wel een buikgevoel ontwikkeld voor lekkere recepten en dat laat me zelden in de steek. In de loop der jaren zijn er dan ook een kleine 4 kg bijgekomen. 4 kg meer Myriammeke, da’s 4 kg meer happiness. Allez, volgens mijn collega Lissa toch op Facebook, TikTok, LinkedIn en Instagram. 😅
Willen jullie koken voor Valentijn? Check dan zeker mijn menu. En vergeet niet: more (edible) bubbles, less troubles! 😉
Edible bubbles
Ingrediënten
Voor de gelei:
- 5 dl mousserende wijn
- 5 g bladgelatine
- 2 steranijzen
- 50 g poedersuiker
- 1/2 limoen, de rasp
Voor de chocolademousse:
- 115 g witte chocolade
- 55 g roomboter
- 2,5 eidooiers
- 20 g poedersuiker
- 25 cl volle room
- 1 blaadje gelatine van 3 g/blaadje
Voor de zoete cracker:
- 100 g poedersuiker
- 20 g melk
- 25 g tarwebloem
- 40 g gesmolten roomboter
- 1 steranijs
Instructies
Voor de gelei:
- Week voor de gelei de gelatine in ijskoud water. Verwarm een klein gedeelte van de mousserende wijn in een steelpan met de poedersuiker en de steranijs. Laat 10 min trekken. Neem van het vuur en los er de geweekte gelatine in op. Voeg de limoensap toe.
- Plaats in de koelkast tot het begint te hangen en roer dan heel krachtig door met een garde zodat ‘bubbels’ ontstaan, terwijl je steeds een beetje van de rest van de mousserende wijn toevoegt.
- Schep in champagnecoupes en laat verder opstijven.
Voor de chocolademousse:
- Smelt voor de chocolademousse de chocolade en de roomboter apart van elkaar au bain-marie.
- Klop ondertussen met behulp van een handmixer de eidooiers wit met de poedersuiker. Klop de slagroom tot yoghurtdikte. Week de gelatine in koud water.
- Knijp de gelatine uit en los op in de warme chocolade. Meng de boter en de chocolade met elkaar en spatel er de dooiermassa doorheen. Spatel er de slagroom doorheen en schep in een bak. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Voor de zoete cracker:
- Meng voor de cracker de poedersuiker met de melk, de tarwebloem en de gesmolten roomboter tot een glad beslag. Laat 30 min opstijven in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175° C. Smeer strepen van het beslag uit op een bakmatje en rasp er met een microplane steranijs overheen.
- Bak goudbruin in de voorverwarmde oven en haal met een spatel van het matje.
Afwerking:
- Schep een mooie quenelle van de chocolademousse op de gelei en steek er een cracker in.
Bron: recept van Sligro.nl.
fantastisch recept….
Dankjewel!
Toppie Myriam! Bedankt voor de receptjes! Er zit hier al eentje likkebaardend naast mij 😁. Maar ik wou je vooral ook veel plezier wensen met je aankomende lange weekends! Geniet er van! 🥳
Da’s heel lief, Conny. Dankjewel. Komt goed! 😉
dag Myriam , wat een mooi gerechtje , welke wijn kan ik daarvoor gebruiken , ik heb op de site van sligro gekeken maar ik weet niet direkt door welke frizante ik dit kan vervangen, welke heb jij genomen; gr Marleen
Ik heb cava gebruikt die ik in mijn kast had staan. Vraag me niet meer welk merk. Gewoon zomaar een fles.
ga dit maken voor de kerst, maar dan wel voor 12 personen. Kan ik iets s’morgens al voorbereiden?? Ziet er prachtig uit….
Jazeker! Alle onderdelen apart kan je perfect al ’s morgens klaarmaken. Alleen het samenstellen, doe je à la minute.
Succes en smakelijk!