Plattekaasmousse met witte chocolade en zoete rabarbersoep

Soms kom ik op de meest bizarre manieren aan een recept. Zoals vandaag. Vorige week kreeg ik een mailtje van een middelbare schoolvriendin met de vraag of ze de overvloedige rabarber die ze gekregen had, zou mogen invriezen om die de week daarna te gebruiken om dit soepje te maken. En zo kreeg ik dus dit recept te zien. De beschrijving was voldoende om mij overstag te doen gaan:

“Zure rabarber en suiker combineer je gemakkelijk tot heerlijk snoepgoed. Jeroen brouwt een zoete soep van de roze stengels. Vervolgens mag een mousse van plattekaas met vanille en witte chocolade erin pootjebaden. Maak de bereiding voldoende op voorhand, want zowel het rabarbersoepje als de mousse heeft een paar uur de tijd nodig om af te koelen. Een gevaarlijk lekker dessert…”

Dessert gepresenteerd in een diep bord uit de collectie Perfect Imperfection van Serax.

Ingrediënten voor 4 personen

Voor het rabarbersoepje:
4 rabarberstelen
350 g suiker
1 vanillestokje
5 dl water

Voor de mousse:
445 g room
1 vanillestokje
150 g plattekaas
1 blaadje gelatine
200 g witte chocolade

Voor de afwerking:
Enkele zandkoekjes (vb. Sprits)

Bereiding

Voor het rabarbersoepje:
Breng het water aan de kook in een hoge pan en voeg de flinke hoeveelheid suiker toe. Gebruik een matig vuur, want het water hoeft niet in te koken. De suiker moet wel tot op de laatste korrel opgelost zijn.

Snij intussen de vanillestok overlangs en schraap er de zaadjes uit. Doe de zaadjes en de peul in het pannetje en laat de vanille z’n aroma afgeven.

Schil de rabarber met een klein mesje. Je kan de schil meestal heel gemakkelijk in dunne repen van de stengel trekken.

Snij de geschilde stelen eerst in gelijke stukken van ongeveer 7 centimeter, vervolgens in langwerpige schijfjes en tenslotte in dikke lucifers. (julienne)

Verzamel alle fijne staafjes rabarber in een mengschaal.

Roer in de warme bleke suikerstroop en schenk ze over de versneden rabarber.

Dek de mengschaal af met een vel vershoudfolie.

Laat dit ‘rabarbersoepje’ koud worden in de koelkast.

Voor de mousse:
Week het blaadje gelatine in een beker met koud water.

Schenk een beetje van de room in een kleine pan. Breng die room tot tegen het kookpunt op een matig vuur, de rest van de room kan je nog even opzij zetten.

Snij intussen de tweede vanillestok overlangs en schraap er de zaadjes uit. Doe de zaadjes en de peul in het pannetje met room en laat de vanille z’n aroma afgeven.

Knijp het gelatineblaadje uit en los het op in de hete room.

Schep de plattekaas in een ruime mengschaal en schenk er de warme room bij. Verwijder de vanillepeul en roer.

Breek de witte chocolade in stukjes en laat ze smelten ‘au bain-marie’. Plaats hiervoor een schaaltje in een pot of pan met water dat je zacht aan de kook brengt. Doe de chocolade in het schaaltje en roer regelmatig tot ze gesmolten is.

Schenk de rest van de room die je nog over hebt in een mengschaal en klop hem half op met de garde of een handmixer. Stop met kloppen zodra de room  even dik is als yoghurt.

Meng de gesmolten witte chocolade door het plattekaasmengsel.

Spatel tenslotte het mengsel van plattekaas en witte chocolade doorheen de opgeklopte room.

Span een vel vershoudfolie over de schaal en laat de mousse opstijven in de koelkast. Reken hiervoor minstens 2 uur.

Afwerking

Verkruimel de zandkoekjes.

Lepel een schep van het zoete rabarbersoepje in elk diep bord. Verdeel voldoende staafjes rabarber over elke portie.

Verwarm één of meer soeplepels in een beker heet water. Rol met de warme lepels ovale bollen of ‘quenelles’ van de mousse.

Leg in elk bordje zoete soep één of twee bolletjes plattekaasmousse.

Werk elk dessertbord af met zandkoekkruimels.

Bron: recept van Jeroen Meus voor Dagelijkse Kost.

 

Related Post

Tags: , , , , , , , , ,

Plattekaasmousse met witte chocolade en zoete rabarbersoep

by Myriam time to read: 2 min
1
%d bloggers liken dit: