Asperge-kokossoep met salsa van rabarber en jalapeños

Het blijft echt soepweer. Regen, wind, storm,… ik heb het echt gehad, zoals iedereen, denk ik. Dus nog even een soep om je op te warmen, al is deze asperge-kokossoep met salsa van rabarber en jalapeños wel al een echte lentesoep. Asperges en rabarber, ze kondigen duidelijk de komst van de lente aan. En als we Frank Deboosere mogen geloven, is die echt al voor volgende week: weg regen en temperaturen tot 16° C. Zalig!

Nu eigenlijk mogen we niet klagen. We hebben geen winter gehad. Het bewijs: de rabarber die ik in dit recept voor asperge-kokossoep gebruikt heb, komt uit mijn eigen tuin! Niet uit een serre, gewoon uit de volle grond. Wie nu denkt, amai, Myriam heeft ook nog groene vingers. Totaal niet! Integendeel. Die rabarber is gewoon spontaan terug gegroeid. Hallelujah!

Maar om nog even terug te komen op deze asperge-kokossoep, dit was een ‘gewone’ soep, wel lekker, maar zonder meer. Maarrrrrr…. door de salsa van rabarber en jalapeños werd die stante pede naar een hoger niveau getild. Er is wat snijwerk aan, maar laat die salsa niet weg.

 

Asperge-kokossoep met salsa van rabarber en jalapeños

 

Recept voor asperge-kokossoep met salsa van rabarber en jalapeños

(Voor)bereiden: ± 25 min
Bereiding: ± 55 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:
30 g kokosschilfers
800 g witte asperges
Zout
Suiker
1 ui
40 g boter
400 ml kokosmelk
150 g rabarber
1 el bruine suiker
2 groene jalapeño-pepertjes (of 1/2 groene paprika)
10 takjes verse koriander
2 el limoensap
3 el olijfolie

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180° C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel er de kokosschilfers over. Rooster in 4 à 5 min goudbruin in de oven. Laat volledig afkoelen en zet opzij.

Schil de asperges en snij de houterige onderkant weg. Leg zowel de schillen als de asperges in een pan met 800 ml water, zout en 1/2 tl suiker. Breng aan de kook en laat op een matig vuur 30 min koken.

Giet alles door een zeef in een andere kookpan en druk daarbij de schillen goed uit. Zet de aspergefond opzij.

Snij de punten van de asperges (2 à 3 cm) en halveer ze in de lengte. Dek ze af met bevochtigd keukenpapier en zet opzij. Snij de stengels in stukken van 2 cm lang. Pel en snipper de ui.

Laat de boter smelten in een kookpan en fruit de ui glazig op een matig vuur. Voeg de stukken asperge toe en fruit ze 2 à 3 min mee. Giet er de aspergefond en de kokosmelk bij en laat op een matig vuur 15 à 20 min koken.

Maak intussen de salsa. Was de rabarber, schil hem dun en verwijder de uiteinden. Snij de stengels in blokjes van 5 mm groot en leg ze in een schaal. Voeg de bruine suiker en 1 snufje zout toe en meng. Laat 15 min trekken. Maak de pepertjes schoon, snij ze in de lengte in tweeën en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Hak de pepertjes fijn.

Pluk de korianderblaadjes van de steeltjes en hak ze fijn. Meng de pepertjes, de koriander, 1 el limoensap en de olijfolie met de rabarber en kruid met zout.

Pureer de soep heel glad met de staafmixer. Giet ze door een fijne zeef in een andere pan en breng opnieuw aan de kook. Leg er de aspergepunten in en laat op een matig vuur 5 min garen. Breng op smaak met zout en de rest van het limoensap.

Verdeel de soep over diepe borden en schep in elk bord 2 el salsa. Bestrooi met de geroosterde kokosschilfers en serveer.

 

Bron: recept uit het magazine Knack Weekend 100 toprecepten met primeurgroenten.

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

Asperge-kokossoep met salsa van rabarber en jalapeños

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: