Wanneer ik enthousiast word van iets, dan word ik meestal heel enthousiast! Met uitroeptekens en al! Wel, mannekes, er heeft me een man enthousiast gekregen… Heel enthousiast dus. Een paar weken geleden kreeg ik een telefoontje van een onbekende heer die bij mij thuis wou afspreken. Hij wou me iets laten zien… ? Jullie fronsen? Wel, dat deed ik ook. Hij was van Lochristi, verklapte hij me aan de lijn. Hij had mijn gegevens gekregen van Marian van de Kookwinkel in Oosterzele. En hij zou me speciale borden komen laten zien waarmee hij op de grootste horeca-beurzen al prijzen gewonnen had. Drie argumenten die me geruststelden… Ik stemde dus in om af te spreken.
Wat ik dacht dat een ‘date‘ van een uurtje zou worden, werd een avondvullend gesprek. Elmar en zijn borden zijn DE MAX! Het gaat dus om borden die gedurende 45 min warm blijven. Of koud. Concreet? Je stopt de borden (of serveerschalen, want die zijn er ook) gedurende 70 min in een oven op 90° C. En daarna heb je dus alle tijd om die borden op je duizendste gemak te dresseren en te serveren. Zelfs de traagste eter krijgt toch nog warm eten op z’n bord! Geen stress/probleem meer wanneer je een groot gezelschap hebt en je gasten beleefdheidshalve wachten tot iedereen zijn gerecht gekregen heeft. De borden behouden netjes een temperatuur van 55° C, waardoor die rosé lamskoteletjes bv. niet verder garen en in doorbakken, taaie vleesjes eindigen.
Idem voor koude borden, bij ons niet echt een absolute must, maar in zuiderse landen wel: carpaccio, roomijs, salades, zeevruchtenschotels,… Die gaan 70 minuten de diepvries in en behouden gedurende 45 minuten de temperatuur van om en bij de 5° C! How cool is dat? Hebdem? ?
Na ons avondvullende gesprek kwam Elmar vorig weekend een 2de keer langs met een aantal serveerschalen en borden zodat ik de gepatenteerde technologie zelf eens kon uittesten. Dat hoefde hij me geen 2 keer te vragen! Ik had de ingrediënten voor deze mosselen in kokos-wortelbouillon al in huis en zou dit recept meteen uitproberen op de Dark Ocean Blue Calido serveerschaal die hij bij me achterliet. Dat de groene kruiden en oranje wortels perfect zouden contrasteren met het donkerblauwe servies was mooi meegenomen. Maar de hamvraag was: bleven de mosselen warm op de grote schaal? Jazeker! Mannekes, dit is de ontdekking van de eeuw! Je moet er maar opkomen. En neen, Elmar betaalt me niet om dit te schrijven. Hij heeft me enkel een paar serveerschalen en borden geleend. Die eerste moet ik hem trouwens al snel teruggeven. Ik heb nu al spijt! De borden mag ik gelukkig wat langer houden, want laat dit duidelijk zijn: deze borden zijn ideaal om bv. je kerstmenu op te serveren! Ter info: ze zijn er in verschillende, bijzonder knappe designs. Oh ja, dit is Belgisch! Ook mooi meegenomen, toch, nu iedereen ineens terug Belg is geworden? ?
Recept voor mosselen in kokos-wortelbouillon
(Voor)bereidingstijd: 30 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen:
2 kg mosselen
1 ui
1 cm verse gember
1 dikke wortel
2 el olijfolie
10 cl droge witte wijn
2 takjes tijm
20 cl kokosmelk
Verse kruiden voor de afwerking
Werkwijze
Schrob en was de mosselen zorgvuldig. Schil de ui en de gember en hak grof. Schil de wortel en snij in staafjes.
Verhit de olijfolie in een stoofpan. Voeg de ui, de gember en de wortel toe. Stoof 5 min zonder te laten kleuren. Giet er de witte wijn bij, voeg de mosselen en de tijm toe en dek de pan af. Laat een 10-tal min stoven en schud de pan af en toe op.
Schep de mosselen als ze allemaal open zijn uit de pan met een schuimspaan. Zeef het stoofvocht van de mosselen en giet weer in de pan. Doe er de kokosmelk bij en laat een paar minuten inkoken tot de bouillon is ingedikt. Kruid met peper en, indien nodig, met zout.
Doe de mosselen weer in de kokos-wortelbouillon, meng en werk af met verse kruiden en enkele wortelstaafjes.
Serveer.
Bron: recept uit Knack Weekend 100 toprecepten zomer 2018 nr 60.
0 reacties