Hap en Tap logo zonder streep
Gemarineerde zalm boemboe Bali, wortel, gember, radijs, macadamia

Gemarineerde zalm boemboe Bali, wortel, gember

19 mei 2023 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Jeuj! Een vrije dag vandaag. Allez, voor wie de brug maakt toch. Ja, daar hoor ik bij! Ik zit al dagen (lees: weken) af te tellen naar dit lange weekend. Wat ik ga doen? Koken. Duhhhh! Eerlijk? Ik zou nu al met pensioen willen gaan zodat ik élke dag kan koken. Ik ben stiekem een beetje jaloers op mijn what’s app maatje Hennie. Om de haverklap stuurt ze me een berichtje met een link naar een recept. En sinds ze ook een abonnement genomen heeft op Gronda gaat ze helemaal los. Deze gemarineerde zalm boemboe Bali met wortel, gember en macadamia hebben jullie ook aan deze dame te danken. Ze maakte het tijdens een van haar kooklessen en was er laaiend enthousiast over. Wel, er is geen woord van overdreven of gelogen.

En wat dat pensioen betreft, ik zou ervoor kunnen kiezen om minder te werken en meer commerciële partnerships af te sluiten, maar dat wil ik dan weer niet. Ik wil geen wandelend reclamebord worden. En overal banners op mijn blog, dat zie ik ook niet zitten. Dus doe ik gewoon nog een paar jaar door zoals ik bezig ben. En Hennie? Die doet de prospectie voor me op allerhande websites, zowel voor de recepten als voor de webshops waar ik de ingrediënten kan vinden. Merci, Hennie!

De ingrediënten voor deze gemarineerde zalm boemboe Bali shopte ik bijeen bij Rob, de Brusselse delicatessenwinkel waarvan ik al 3 jaar trotse ambassadrice ben. Ik rij elke maand met veel plezier naar de winkel en ontdek er telkens nog nieuwe dingen. Het enige vervelende: de files! Toen ik deze zalm ging halen, ben ik 4 u 30 onderweg geweest. Ik klaag niet hoor. Ik besef hoe bevoorrecht ik ben, maar toch. Toen ik om 18 uur in mijn auto stapte en mijn gps aangaf dat ik + 93 min moest bijtellen bovenop het traject van een uur, zakte de moed me toch wel even in de schoenen. Maar deze gemarineerde zalm boemboe Bali met wortel, gember en macadamia op zondag met mijn kookvriendinnen Ann en Kelly maakte alles goed!

Fan van boemboe Bali? Check dan ook zeker eens dit oude (!) recept voor mosselen met boemboe Bali saus. Oud recept, lelijke foto, maar wat een heerlijk hapje was dat. Ik herinner het me 10 jaar later nog steeds!

Gemarineerde zalm boemboe Bali, wortel, gember, radijs, macadamia

Gemarineerde zalm boemboe Bali, wortel, gember, radijs, macadamia

Gemarineerde zalm boemboe Bali, wortel, gember

4 van 1 stem
Gang Voorgerecht
Keuken Indonesisch
Porties 10 personen

Equipment

  • 1 Blender
  • 1 Vacumeertoestel
  • 1 Mandoline

Ingrediënten
  

Voor de boemboe pasta:

  • 2 uien
  • 1 rode peper
  • 15 g suiker
  • 2 teentjes knoflook
  • 20 g gember
  • 1 tl trassie (garnalenpasta)
  • 2 blaadjes kaffir limoen
  • 1 el kurkuma
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 limoen
  • 1 el ketjap
  • 3 el sojasaus

Voor de zalm:

  • 600 g zalm
  • Grof zeezout
  • Limoenzeste

Voor de wortel-gembercrème:

  • 2 wortels
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 25 g gember
  • ½ jalapeno zonder zaadjes
  • 100 ml wortelsap
  • Kippenfond
  • 1 à 2 tl Gelcrema frio

Voor de worteltartaar:

  • 2 wortels
  • Limoenzeste
  • 15 g wit sesamzaad
  • Sesamolie
  • Ponzu
  • 100 ml kippenfond
  • Een beetje wortel-gembercrème

Voor de sesam mayonaise:

  • 80 ml sesamolie
  • 85 ml zonnebloemolie
  • 2 eidooiers
  • 10 g azijn
  • 15 ml sojasaus

Voor de ingelegde gele wortel:

  • 1 gele wortel
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 50 ml water
  • 1 el suiker
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 steranijs

Voor de radijs:

  • 5 radijzen

Voor de macadamia:

  • 100 g macadamianoten
  • Kerriepoeder
  • Zout

Voor de afwerking:

  • 1 kruidenmix met eetbare bloemen

Instructies
 

Voor de boemboe pasta:

  • Haal de zeste van de limoen en pers het sap.
  • Mix alle droge ingrediënten in de blender.
  • Zet alles aan in een pan en voeg de natte ingrediënten toe.
  • Laat dit trekken en indikken tot een smeerbare pasta.

Voor de zalm:

  • Verwijder het vel van de zalm.
  • Pekel de zalm met grof zeezout en limoenzeste, vacumeer en laat 15 tot 20 min in de koelkast rusten.
  • Veeg de pekel eraf en bestrijk met de boemboe pasta.
  • Vacumeer met de boemboe pasta tot vlak voor het serveren.

Voor de wortel-gembercrème:

  • Schil de wortels schil, snijd in dobbelstenen en bak aan met de ui en knoflook en gember.
  • Blus af met wortelsap en kippenfond, breng aan de kook en laat 30 min garen.
  • Draai daarna glad in de blender op volle kracht gedurende 1 min. op snelheid 10. Bind eventueel af met Gelcrema en mix dan nog eens 30 sec op volle kracht.

Voor de worteltartaar:

  • Bak het sesamzaad in een droge pan lichtbruin.
  • Schil de wortels en snijd in grove stukken. Maak per wortel een pakketje in aluminiumfolie, besprenkel met een paar eetlepels kippenfond en vouw zorgvuldig dicht. Leg de pakketjes op een bakplaat en pof in de oven, 30 min op 200º C.
  • Doe de wortels in de keukenmachine en laat deze steeds met korte pulsen draaien tot een grove tartaar. Breng op smaak met het gebakken sesamzaad, ponzu, limoenzest en sesamolie.
  • Voeg een klein beetje van de wortel-gembercrème toe.

Voor de sesam mayonaise:

  • Klop de eidooiers met de azijn en de sojasaus. Voeg daarna al kloppend in een dunne straal de olie toe. Doe de mayonaise in een spuitzak en leg weg tot het serveren.

Voor de ingelegde gele wortel:

  • Maak een zoetzuur van witte-wijnazijn en water waarin je de suiker oplost.
  • Snijd dunne plakjes wortel op stand 2 van de snijmachine of gebruik een mandoline. Leg de wortel in het zoetzuur met het korianderzaad en de steranijs. Laat trekken tot je serveert.

Voor de radijs:

  • Schaaf de radijs op de mandoline en hou vochtig met wat keukenpapier.

Voor de macadamia:

  • Rooster de macadamia’s op een bakplaat gedurende 15 min op 140° C.
  • Breng op smaak met kerriepoeder en zout. Laat afkoelen en hak grof.

Voor de afwerking:

  • Veeg de boemboe van de zalm en snijd de zalm in dunne plakjes.
  • Maak een compositie naar eigen idee van alle onderdelen, rond en/of op de worteltartaar.
  • Werk af met takjes groen en/of eetbare bloemen.
Trefwoord boemboe Bali, gember, macadamianoten, radijs, sesamolie, verse zalm, zalm

Bron: recept van Cuisine Culinaire Hilversum.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.585 andere abonnees

ARCHIEF

12 Reacties

  1. Willem Baaij

    4 sterren
    Erg lekker.
    Dank voor het recept.

    Antwoord
  2. Anita van der Werff

    Goedemorgen
    Via ons cheflix groepjes werd mijjopmjouw site gewezen en heb me gelijk aangemeld. Wat een fantastische gerechten zijn er deze week al voorbij gekomen. Deze van vandaag ga ik gelijk proberen. Je begrijpt een blender lees ik, ik ben niet tevreden over de mijne en ben erg benieuwd welke jij gebruikt

    Antwoord
  3. Anita van der Werff

    Ja ik hen ze vooraf natgemaakt. Heb nu andere vormen gekocht. Morgen opnieuw proberen

    Antwoord
  4. Nicole van der Beek

    Hoi hoi, in het recept van de wortel gember crème zie ik een halve jalapeno peper staan maar in de bereiding zie ik deze niet terug. Of zie ik nu iets over het hoofd.

    Groeten Nicole

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Klopt, Nicole. Ik zie het nu ook. Ik heb het recept van CC Hilversum gevolgd en herinner me niet meer of ik die jalapeno al dan niet heb toegevoegd. Als je van pittig houdt, kan je hem zeker toevoegen.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord
  5. Nathalie Damman

    In de wortel-gember crème gaat kippenfond alleen staat daar geen hoeveelheid bij. Of is het 100 ml samen met de wortelsap?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Neen, je moet het een beetje op het zicht doen. Je moet een mooie crème bekomen, niet te dik, maar ook niet te vloeiend…

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Gemarineerde zalm boemboe Bali, wortel, gember

by Myriam Minne time to read: 4 min
12