Helaas pindakaas! Wie niet van pindakaas houdt, klikt nu beter terug weg. Alhoewel… Ikzelf ben helemaal geen pindakaasfan en toch vond ik deze pittige pindasoep écht oprecht lekker. Ik zag het recept vorige week nog maar passeren op de Instagram account van Halfbaked Harvest en zette het helemaal bovenaan mijn to do-lijstje, want niet veel werk (kwam me dat even goed uit, ik moest 25 km lopen) en ze zag er mega uit, mede door de gegrilde halloumi. En die sesamzaadjes. En die kale (of boerenkool).
Bovendien is zo’n pittige soep ideaal voor Valentijn toch? Met Valentijn mag het wat pikanter, zowel in de slaapkamer als in de keuken… ? Je hart klopt sneller, je begint te blozen en je krijgt het warm: dat is liefde! Of het effect van wat chilipeper en andere pittige kruiden, natuurlijk! Geniet samen met je partner van deze pindasoep vol zinnenprikkelende aroma’s.
Tips:
Ikzelf heb liever een gladde soep en mixte ze met de staafmixer voor ik de koriander en kale toevoegde, maar je kan ze dus ook ongemixt serveren.
Houd je niet zo van pittige soep? Doe er dan minder rode curry pasta in. Ikzelf volgde het recept en deed er 3 el in en vond ze niet te pittig, maar dat is persoonlijke smaak natuurlijk. Ik kan wat pit wel waarderen. ?
Ik koos voor een mengeling van witte en zwarte sesamzaadjes.
Recept voor pittige pindasoep met halloumi en kale
(Voor)bereiden: ± 10 min
Kooktijd: ± 20 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 4-6 personen:
2 el sesamolie of olijfolie
2 kleine sjalotjes, fijngehakt
2 teentjes look, geperst of geraspt
3 el Thaise rode curry pasta
1 liter groentenbouillon
85 g romige pindakaas
1 blik ongezoete kokosmelk
2 el sojasaus met laag zoutgehalte
1 middelgrote zoete aardappel, geschild en in stukjes gesneden
1 bos kale, grofgehakt
1/2 bosje verse koriander, gehakt
225 g halloumi, in blokjes
2 el sesamzaadjes
Verse limoenen en gehakte pindanoten voor de afwerking
Bereidingswijze
Verhit 1 el olie in een grote pot op een middelhoog vuur. Wanneer de olie begint te sissen, voeg je de sjalot en look toe. Stoof aan gedurende 1-2 min of tot de look goudbruin kleurt. Roer er de curry pasta onder en stoof nog 30 seconden tot 1 min verder aan tot alle geuren zich verspreiden. Voeg de bouillon, pindakaas, kokosmelk en sojasaus toe en roer eens goed door om alles te mengen. Voeg de zoete aardappel toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat 10-15 min sudderen tot de zoete aardappel zacht is. (Op dit moment mixte ik de soep glad met mijn staafmixer, maar dat hoeft dus niet).
Roer er de kale en koriander door en laat nog 5 min verder koken. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
Maak ondertussen de halloumi klaar. Verhit de resterende el olie in een brede pan op middelhoog vuur. Wanneer de olie begint te sissen, voeg je de halloumi toe. Bak die gedurende ca. 5 min tot ze goudbruin kleurt. Meng er de sesamzaadjes onder en haal de pan van het vuur.
Lepel de pindasoep in kommen of diepe borden. Werk af met halloumi en pinda’s. Bestrooi met zeste en sap van een limoen. Smakelijk!
Bron: recept vertaald van de Engelstalige blog Halfbaked Harvest.
Wat een heerlijke volle soep, wel pittig hoor??
Haha, ik had je gewaarschuwd, he, Gino. 😉