Mousse van chocolade, gebrande nootjes, koffiekrul

Binnenkort is ’t Valentijn, het uitgelezen moment om je partner of vriend(in) gastronomisch te verwennen. Dat de gebruikte ingrediënten van je menu afrodisiaca zijn, is geen must, maar wel mooi meegenomen, natuurlijk. Chocolade zou lustopwekkende eigenschappen hebben. Het staat dus met stip op mijn lijst van Valentijndesserts.

Ook mooi meegenomen, is dat in deze chocolademousse geen eieren verwerkt worden. Daardoor is het een licht dessert dat niet als een blok op de maag valt waardoor je partner als een blok in slaap valt! Want dat zou zonde zijn…

Nodig voor 8 personen

Voor de mousse:
1/2 l room
200 g pure chocolade
1 el bloemsuiker (of meer, naar smaak)

Voor de koffiekrul:
125 g bloemsuiker
125 g bloem
10 g oploskoffie
90 g eiwit
175 g suikersiroop 1/1 (zet een zelfde hoeveelheid water en suiker op het vuur, breng aan de kook en laat even sudderen tot alle suiker is opgenomen door het water)

Voor de gebrande nootjes:
100 g hazelnoten
50 g suikersiroop 1/1 (cf. hierboven)

Voor de afwerking:
100 g chocolade
50 g boter

Werkwijze

Maak eerst de koffiekrul.
Verwarm de oven voor op 170° C.
Vermeng alle ingrediënten – bloemsuiker, bloem, oploskoffie, eiwit en (afgekoelde!) suikersiroop – zeer goed en laat het beslag opstijven in een spuitzak in de koelkast.
Spuit lange, smalle repen op een bakmatje of een vel bakpapier op een bakplaat.
Deze vloeien een beetje uit.
Bak af op 170° C.
Krul ze op, zodra ze uit de oven komen en nog makkelijk manipuleerbaar zijn. De krullen worden snel hard.
Laat afkoelen.

Maak nu de mousse.
Breng een dl room aan de kook. Neem de pan van het vuur en los er de chocolade in op.
Klop de overige room dik vloeibaar op. Roer eerst wat room door de chocolade. Voeg daarna alle chocolade bij de room. Voeg nu bloemsuiker naar smaak toe en meng goed.
Zet afgedekt in de koelkast en laat opstijven.

Hak de hazelnoten grof. Je kan dit doen door de hazelnoten in een keukenhanddoek te rollen en erop te kloppen met een deegrol of de onderkant van een pot.
Rooster de nootjes zachtjes op het vuur in een anti-kleefpan.
Zodra ze goudbruin worden, voeg je de suikersiroop toe. Neem onmiddellijk van het vuur.
Roer goed, zodat elk nootje omhuld wordt door een suikerlaagje.

Smelt de chocolade, samen met de boter op een zacht vuur. Dit vormt een soort ganache.

Afwerking

Trek (met een paletmes) een streep chocoladeganache op het bord.
Schik hierop een quenelle mousse. Gebruik hiervoor een lepel die je eerst in warm water doopt. Hierdoor gaat de chocolademousse lichtjes smelten en wordt hij mooi glanzend.
Versier met de krul.
Plaats de nootjes ernaast.

In de les maakten we ook nog gemarmerde chocolademousse.
Klop room 3/4 op met bloemsuiker.
Smelt chocolade in een beetje room op het vuur.
Meng beide, maar niet volledig voor een gemarmerd effect. Laat zo opstijven.
Een mooie quenelle scheppen van deze gemarmerde chocolademousse is niet evident, aangezien de chocolade in stukken breekt. Maar da’s niet erg. Dit zorgt voor een artistieke toets op het bord.

Bron: recept van Dhr. Frank Dehens, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Tags: , , , , ,

Mousse van chocolade, gebrande nootjes, koffiekrul

by Myriam time to read: 2 min
1
%d bloggers liken dit: