Hap en Tap logo zonder streep

10 x asperges

3 apr 2024 | Best of: 10 x

Ik zit met een probleem. De komende 3 (!) weekends heb ik totaal geen tijd om te koken. Jawel, zelfs met mijn extra dagje vrij op vrijdag gaat het niet lukken: lopen, wandelen (hoe tijdrovend is dat!?), kapper, voetbal, bakken voor het magazine Kook van Spar, lunchen (aka “kookles” bij David Selen) met de vriendinnen, voorbereidingen voor Culinaire Connecties, het event dat ik organiseer op 24 april,… Mijn planning zit pokkenvol. Dus moet ik creatief zijn, wil ik de blog niet even “on hold” zetten. En ik dacht dat een rubriek als 10 x wel leuk kan zijn: 10 x asperges, 10 x lam, 10 x chocolade,…

Binnenkort viert de blog zijn 12de verjaardag en aan recepten is er sowieso geen gebrek. Dit zijn dus mijn persoonlijke favorieten met 10 x asperges, want er zijn er (veel) meer dan 10 ondertussen. Zo komen oude recepten ook nog eens terug boven water. Let wel, de volgorde is random. Het is niet dat recept 1 ook mijn nummer 1 is.

1. Asperges, Parmaham 35 maanden, amandel opgelegde champignon, eidooier en daslook

10 x asperges

Wat ik toen schreef over dit gerecht: “Wat een smaakexplosie was dat! Dat receptje zou dus best wel nogmaals kunnen gemaakt worden hier. Kwestie van eens te zien of ik ook maar voor een fractie de kookkunsten van Viki Geunes kan benaderen.”

2. Gele asperges, daslooksaus, kwartelei, Jamon Iberico Bellota

10 x asperges

“Gele asperges? Is dat iets nieuw? Nee hoor, dat zijn gewoon witte asperges die je kookt in water waar je kurkuma aan hebt toegevoegd. Origineel toch? Dat vond Jos, een van mijn kookvrienden, ook en enthousiast liet hij me het recept op de Culinea website zien. Hij had mijn aandacht: gele asperges en dan die groene daslooksaus. De kleuren knalden van het bord.”

3. Wijting, koekje en crème van Mimolette, asperges, bouchot mosselen

10 x asperges

“Wijting is een ondergewaardeerde vis die vroeger zelfs als bijvangst beschouwd werd en dus gewoon terug in zee gedumpt werd. Wijting is in 2019 (gelukkig!) verkozen tot vis van het jaar. De hoogste tijd om deze onderschatte vis terug op het menu te zetten.”

4. Op het vel gebakken kabeljauwhaasje, gepocheerde oesters, witte wijnsaus, kaviaar

10 x asperges

“Wat een succes, dit recept! Ik deed de inspiratie ervoor op op de Instagram account van Suresh. Vroeger had de Londense hobbykok een blog, maar nu deelt hij alleen nog foto’s van zijn gerechten met een korte beschrijving. Nu zag zijn foto van een op het vel gebakken kabeljauwhaasje er zo smakelijk uit dat ik besliste om te proberen om zijn recept te benaderen. Al deed ik wel een aanpassing. Suresh gebruikte dashi voor zijn saus, maar daar heb ik geen ervaring mee en besliste om er een witte wijnsaus van te maken, maar dan wel met de helft van het vocht van de gepocheerde oesters. Ingeving van het moment, maar wel een goeie ingeving.”

5. Suprême van parelhoen, boter Café de Paris, asperges

10 x asperges

“Normaal laat ik me inspireren door een bestaand recept, maar niet zo voor deze suprême van parelhoen met boter Café de Paris en asperges. Ik ging naar Rob en liet me verrassen door het aanbod. Het enige dat ik wel vooraf beslist had, was dat ik boter Café de Paris zou maken. In de groentenafdeling vond ik 4 soorten asperges: de klassieke witte en groene, korenaarasperges én groene bio mini-asperges! Die laatste had ik nog nooit eerder gezien. Ze zien er een beetje uit als zeekraal, vind ik.”

6. Tompouce van aspergemousse en ham, rauwe aspergesalade en koude aspergesoep

10 x asperges

“Ik maakte alles zaterdag klaar, maar bouwde de tompouce pas zondagmorgen op voor de foto. Toen mijn man opstond, was ik net klaar met fotograferen en toen hij het mooie bordje zag, bood hij spontaan aan om het als ontbijt naar binnen te werken. Zijn tip: maak de tompouce een laagje lager, want dit is best een stevig ontbijt… euh voorgerecht!”

7. Quiche met wilde asperges en feta

10 x asperges

“Hap & Tap zou Hap & Tap niet zijn, moest er hier ‘zomaar’ een quiche verschijnen. Neen, deze quiche is speciaal on the inside (want met parmezaan in de korst en die proef je ook!) én on the outside met precies een landelijk landschap met rijpe korenaren.”

8. Gepocheerde tarbot met asperges, kaviaar en zilte plantjes

10 x asperges

A spoon! My kingdom for a spoon! (Of moet dat ‘queendom’ zijn in mijn geval?) Om die supersaus van deze gepocheerde tarbot met asperges, kaviaar en zilte plantjes op te lepelen. Als een soepje!

Wat een heerlijk gerecht is dit. Vrij klassiek. Vrij eenvoudig. Maar boenk erop! De smaken matchen perfect en die saus is HEMELS. Voor wie na het lezen van het recept denkt: dat is toch wel veel saus. Ja, klopt. Maar die hoeveelheid heb je nodig, want je moet er de tarbot in pocheren. En trouwens, van deze zaligheid wil je geen druppel missen.”

9. Asperges met Boursin, Hollandaise espuma, kruiden en gepekelde eidooier

10 x asperges

“Het aspergeseizoen is officieel begonnen en de smaak van het witte goud matcht wonderwel met de kruidenkaas. Doe daarbij nog een Hollandaise uit de espumafles en een gepekelde eidooier – die perfect openvloeit wanneer je erin prikt – en je hebt het perfecte voorgerecht voor Pasen, lentefeesten,… “

10. In vanille gebakken zalm met gepekelde radijs en aspergemuffin

10 x asperges

“Wel, mannekes, dit is een TOPRECEPT! Mijn man zei spontaan én tot 2 maal toe “mmmh, dees is lekker”. Nu is hij wel wat gewoon, natuurlijk en raakt niet snel meer enthousiast, maar dat was hij nu dus duidelijk wel. Nog een voordeel aan dit recept? Het is vrij eenvoudig en met ingrediënten die je overal kan vinden.”

En? Wat vinden jullie van deze creatieve oplossing van me? No worries, er komen ook nog nieuwe recepten aan, hoor. Er staan nog 8 recepten in de pipeline, maar als ik die allemaal zou delen, dan lukt het niet om de 3 weken te overbruggen.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.488 andere abonnees

ARCHIEF

5 Reacties

 1. Ann Pollet

  Ik vind dit super, alle belangrijke recepten, 1 hoofdingredient verzameld. Top!

  Antwoord
   • Kathleen De Sonville

    Al meermaals gemaakt, superlekker gerechtje, ook als aperitiefhapje !

    Antwoord
  • Lenie Boeter

   Geweldig hoe je dit oplost. Ga hier zeker nog mee aan de slag. Vorige week al een keer een recept geprobeerd met de muffin, die was overheerlijk. Dit vinden wij een fijne oplossing voor zulke drukke weken voor de boeg.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

10 x asperges

by Myriam Minne time to read: 4 min
5