Quiche met wilde asperges en feta

door | jun 5, 2020 | Lunch

Dit recept printen? Print dit recept
Quiche met wilde asperges en feta

Hap & Tap zou Hap & Tap niet zijn, moest er hier ‘zomaar’ een quiche verschijnen. Neen, deze quiche is speciaal on the inside (want met parmezaan in de korst en die proef je ook!) én on the outside met precies een landelijk landschap met rijpe korenaren. Ik zag de quiche passeren in de stories van Steph à Table en nam geen enkel risico: ik maakte een screenshot van elke story (voor de Instagram leken hier: een story verdwijnt na 24 uur tenzij je die opslaat in je hoogtepunten) zodat ik het recept gewoon in fotovorm op mijn gsm had staan.

Restte me alleen nog om wilde asperges (of korenaarasperges) te kopen en die vond ik tijdens mijn allerlaatste bezoek aan Fruit 4 You. Deze quiche draag ik dan ook graag op aan Conny, de uitbaatster die 20 jaar lang de groenten- en fruitwinkel met hart en ziel runde. Het is een kleine wereld, we komen elkaar vast nog tegen (en hopelijk dan zonder mondmasker, als dat even kan).

 

Quiche met wilde asperges en feta

 

Recept voor quiche met wilde asperges en feta

(Voor)bereiding: ± 20 min
Rusten: ± 30 min
Bakken: ± 10 min + 30 min
Moeilijkheidsgraad: supereenvoudig

Ingrediënten voor 1 quiche:

Voor de bodem:
200 g bloem
125 g boter
1 ei
Peper en zout
50  gemalen parmezaan
3 el ijswater

Voor de vulling:
4 eieren
1 bosje wilde asperges
20 cl room
200 g feta

 

Werkwijze

Meng de bloem en de parmezaan.

Voeg de boter in blokjes en het zout toe.

Voeg het ei toe en meng met de vingertoppen. Voeg het ijswater toe indien nodig. (Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik mijn staande mixer gebruikte met de vlinder op lage snelheid).

Meng tot je een bol bekomt. Wikkel die in plasticfolie en leg gedurende 30 min in de koelkast.

Blancheer ondertussen de wilde asperges heel kort in kokend gezouten water en verfris ze onmiddellijk in ijswater om de groene kleur te fixeren.

Breek de eieren in een mengkom.

Voeg de room en het peper en zout toe en meng.

Voeg 2/3 van de verkruimelde feta toe.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad.

Leg het deeg in een taartvorm en druk aan. Prik het deeg in met een vork.

Bak het deeg blind in een voorverwarmde oven bij 180° C gedurende 10 min. (Voor wie niet weet wat blind bakken is: leg een vel bakpapier op het deeg en strooi hier bakparels of rijst over. Haal na 10 min het bakpapier en de bakbonen weg).

Schik 2/3 van de asperges op het voorgebakken deeg.

Schenk het eier-roommengsel over de asperges.

Schuif de quiche in de oven bij 180° C gedurende 30 min. Houd de quiche in het oog. Als hij te snel kleurt, dek je hem af met een vel aluminiumfolie.

Verkruimel tot slot de rest van de feta over de warme quiche en verdeel er ook de rest van de asperges over als decoratie.

Tip: de quiche is ook bijzonder lekker koud!

 

Bron: ondertussen staat een ietwat aangepaste versie van het recept op de website van Steph à Table.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.044 andere abonnees

Archief

Keukenrecepten

1 Reactie

  1. Goddyn Jan

    Dag Myriam,

    De term wilde asperges, zoals veel geciteerd, is totaal misleidend. Ik heb die lekkernij zelf geplukt in La Montagnette (bij Tarascon) -jaren geleden- en degusteerde ze met een roereitje bij onze Provençaalse vrienden.
    In de plantenwereld is het volgens Linnaeus een ornitogalumsoort waarvan de familie vaak in onze tuin staat. Wel lekker, maar de koks kennen dit niet of geven er een verkeerde naam aan. Mooi recept evenwel

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Quiche met wilde asperges en feta

by Myriam Minne time to read: 2 min
1
%d bloggers liken dit: