Onzichtbare taart met perziken en tonkaboon

“Een onzichtbare taart? Hoezo? Ik zie toch een taart?” Ik hoor het jullie denken. Ik verklaar me nader. De  onzichtbare taart, is na de magische taart al langer een hype in de Franse blogosfeer. Logisch, want ze ziet er niet alleen leuk uit met haar ‘duusd’ laagjes, ze is nog fris, licht én gezond ook. Het deeg, dat wat wegheeft van een clafoutis met eieren, melk, bloem en suiker (maar in veel mindere hoeveelheid!), verdwijnt als het ware, lees: wordt onzichtbaar, om het fruit (of de groenten in een hartige variant) volledig tot z’n recht te laten komen.

Tijdens mijn dagje foodshopping in Parijs kocht ik een kookboekje dat zelfs volledig gewijd is aan de onzichtbare taart. Het moeilijkste was het kiezen: appel/vanille, mango/kokos/limoen, ananas/witte chocolade, appel/peer/amandel, kiwi/appel/passievrucht,… Mogelijkheden zat! Nu ben ik persoonlijk verzot op de complexe smaak van tonkabonen en was ervan overtuigd dat de combinatie met perziken en amandelen een toppertje zou zijn. En dat was het ook! Goed ingeschat. Speekmedaille voor mezelf! 😉

Of ik nog onzichtbare taarten ga bakken uit het boekje? ’t zal wel zijn! En niet alleen de zoete recepten. Ook de hartige spreken mij aan: butternut/4 kruiden, pastinaak/kokos/kardemom, courgette/feta,… Wordt ongetwijfeld vervolgd! Als de taart nu ook nog onzichtbaar blijft op de heupen en/of buik, dan is ’t helemaal in orde! 😂

Wie na het lezen van dit recept op zoek wil naar tonkabonen, zal in België van een kale reis terugkomen. De verkoop van deze peulen is sinds enige tijd verboden… wegens giftig. Tjah, als je er 1 kg van opeet op 1 dag misschien… Met andere woorden, je zal dus op zoek moeten op een buitenlandse (web)shop, want daar zijn tonkabonen wel nog vrij te koop… Let me Google that for you: Franse webshop klik hier of hier. Je vindt een Alice Délice winkel in Rijsel bv. Indien je er geen kunt vinden, dan kan je de tonka vervangen door vanille. Niet hetzelfde, maar ook lekker!

 

Onzichtbare taart met perziken en tonkaboon

 

Voor 6 personen

1 kg onrijpe witte of gele perziken
50 g boter + een beetje extra om de vorm in te boteren
1/2 tonkaboon
2 eieren
80 g rietsuiker
60 g amandelpoeder
40 g maïszetmeel
10 cl amandelmelk (of melk)

Voor de afwerking:
40 g hele amandelen

Extra:
1 vierkante bakvorm van 20 x 20 cm (of in mijn geval, een standaard cakevorm)
Een rasp
Een mandoline

 

Onzichtbare taart met perziken en tonkaboon

 

Bereiding

Laat de boter smelten op een zacht vuurtje in een klein pannetje en laat ze vervolgens lauw worden. Rasp de halve tonkaboon met behulp van een fijne rasp.

Klop in een grote mengkom de eieren los met 60 g rietsuiker. Voeg het amandelpoeder, het maïszetmeel en de geraspte tonkaboon toe. Meng tot je een homogeen beslag bekomt. Giet er beetje bij beetje de melk bij tot een beslag zonder klonters. Voeg de gesmolten boter toe en roer opnieuw.

Verwarm de oven voor bij 190° C (th. 6-7). Schil de perziken en snijd ze in kwartjes, nadat je de pit verwijderde. Snijd met behulp van een mandoline of een bijzonder scherp mes de perziken in de lengte in plakjes van 2 mm dik. Dompel ze in het beslag en roer voorzichtig: rondom de plakjes perzik komt een laagje beslag te zitten.

Beboter de vorm in en bestrooi hem met de rest van de suiker. Giet de bereiding in de vorm, druk aan en maak de bovenkant glad met de achterkant van een lepel. Schuif de taart in de oven voor 1 uur. Check de garing met de punt van een mes: als het mes er makkelijk doorglijdt, dan zijn de perziken zacht genoeg.

Laat de taart afkoelen bij kamertemperatuur voor je ze ontvormt. Bewaar ze in de koelkast tot je ze serveert.

Hak met een mes de amandelen grof en stort ze op een bakplaat. Rooster ze gedurende 5 à 8 minuten in de voorverwarmde oven bij 180° C (th. 6): de amandelen zullen lichtjes kleuren.

Strooi op het moment dat je de taart serveert de geroosterde amandelen over de taart.

 

Onzichtbare taart met perziken en tonkaboon

 

Bron: recept uit Les gâteaux invisibles.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , ,

Onzichtbare taart met perziken en tonkaboon

by Myriam Minne time to read: 3 min
5
%d bloggers liken dit: