Onzichtbare taart met perziken en tonkaboon

door | jul 24, 2016 | Gebak en koekjes, Zoet

Dit recept printen? Print dit recept
Onzichtbare taart met perziken en tonkaboon
“Een onzichtbare taart? Hoezo? Ik zie toch een taart?” Ik hoor het jullie denken. Ik verklaar me nader. De  onzichtbare taart, is na de magische taart al langer een hype in de Franse blogosfeer. Logisch, want ze ziet er niet alleen leuk uit met haar ‘duusd’ laagjes, ze is nog fris, licht én gezond ook. Het deeg, dat wat wegheeft van een clafoutis met eieren, melk, bloem en suiker (maar in veel mindere hoeveelheid!), verdwijnt als het ware, lees: wordt onzichtbaar, om het fruit (of de groenten in een hartige variant) volledig tot z’n recht te laten komen.

Tijdens mijn dagje foodshopping in Parijs kocht ik een kookboekje dat zelfs volledig gewijd is aan de onzichtbare taart. Het moeilijkste was het kiezen: appel/vanille, mango/kokos/limoen, ananas/witte chocolade, appel/peer/amandel, kiwi/appel/passievrucht,… Mogelijkheden zat! Nu ben ik persoonlijk verzot op de complexe smaak van tonkabonen en was ervan overtuigd dat de combinatie met perziken en amandelen een toppertje zou zijn. En dat was het ook! Goed ingeschat. Speekmedaille voor mezelf! 😉

Of ik nog onzichtbare taarten ga bakken uit het boekje? ’t zal wel zijn! En niet alleen de zoete recepten. Ook de hartige spreken mij aan: butternut/4 kruiden, pastinaak/kokos/kardemom, courgette/feta,… Wordt ongetwijfeld vervolgd! Als de taart nu ook nog onzichtbaar blijft op de heupen en/of buik, dan is ’t helemaal in orde! ?

Wie na het lezen van dit recept op zoek wil naar tonkabonen, zal in België van een kale reis terugkomen. De verkoop van deze peulen is sinds enige tijd verboden… wegens giftig. Tjah, als je er 1 kg van opeet op 1 dag misschien… Met andere woorden, je zal dus op zoek moeten op een buitenlandse (web)shop, want daar zijn tonkabonen wel nog vrij te koop… Let me Google that for you: Franse webshop klik hier of hier. Je vindt een Alice Délice winkel in Rijsel bv. Indien je er geen kunt vinden, dan kan je de tonka vervangen door vanille. Niet hetzelfde, maar ook lekker!

 

Onzichtbare taart met perziken en tonkaboon

 

Voor 6 personen

1 kg onrijpe witte of gele perziken
50 g boter + een beetje extra om de vorm in te boteren
1/2 tonkaboon
2 eieren
80 g rietsuiker
60 g amandelpoeder
40 g maïszetmeel
10 cl amandelmelk (of melk)

Voor de afwerking:
40 g hele amandelen

Extra:
1 vierkante bakvorm van 20 x 20 cm (of in mijn geval, een standaard cakevorm)
Een rasp
Een mandoline

 

Onzichtbare taart met perziken en tonkaboon

 

Bereiding

Laat de boter smelten op een zacht vuurtje in een klein pannetje en laat ze vervolgens lauw worden. Rasp de halve tonkaboon met behulp van een fijne rasp.

Klop in een grote mengkom de eieren los met 60 g rietsuiker. Voeg het amandelpoeder, het maïszetmeel en de geraspte tonkaboon toe. Meng tot je een homogeen beslag bekomt. Giet er beetje bij beetje de melk bij tot een beslag zonder klonters. Voeg de gesmolten boter toe en roer opnieuw.

Verwarm de oven voor bij 190° C (th. 6-7). Schil de perziken en snijd ze in kwartjes, nadat je de pit verwijderde. Snijd met behulp van een mandoline of een bijzonder scherp mes de perziken in de lengte in plakjes van 2 mm dik. Dompel ze in het beslag en roer voorzichtig: rondom de plakjes perzik komt een laagje beslag te zitten.

Beboter de vorm in en bestrooi hem met de rest van de suiker. Giet de bereiding in de vorm, druk aan en maak de bovenkant glad met de achterkant van een lepel. Schuif de taart in de oven voor 1 uur. Check de garing met de punt van een mes: als het mes er makkelijk doorglijdt, dan zijn de perziken zacht genoeg.

Laat de taart afkoelen bij kamertemperatuur voor je ze ontvormt. Bewaar ze in de koelkast tot je ze serveert.

Hak met een mes de amandelen grof en stort ze op een bakplaat. Rooster ze gedurende 5 à 8 minuten in de voorverwarmde oven bij 180° C (th. 6): de amandelen zullen lichtjes kleuren.

Strooi op het moment dat je de taart serveert de geroosterde amandelen over de taart.

 

Onzichtbare taart met perziken en tonkaboon

 

Bron: recept uit Les gâteaux invisibles.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.025 andere abonnees

Archief

  • 2021 (118)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)
Keukenrecepten

5 Reacties

  1. Ine

    Ziet er lekker uit! Ga ik zeker eens proberen 🙂
    Voeg je de gesmolten boter ook toe aan het beslag samen met de melk? Ik vind dit niet terug in het recept…
    Giet je het beslag samen met de perziken in de vorm?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Hoi Ine
      Ja, de gesmolten boter wordt toegevoegd aan het beslag samen met de melk. Dit stond inderdaad niet in het recept, ik heb even in een ander recept moeten gaan piepen. Ik voeg het nog toe. Bedankt voor je opmerkzaamheid!
      Ja hoor, het hele zootje, beslag en perziken gaat samen in de vorm. Beetje aandrukken zodat de perziken volledig onder het beslag zitten.
      Smakelijk!

      Antwoord
  2. Kurt

    Hoi Ini,

    Toch even een reactie op het gebruik van de tonkabonen. Die staan inderdaad op de lijst van gevaarlijke planten en mag niet gebruikt worden in voeding (KB 29.08.1997) Geen idee of je met dit artikel nu de Belgische wet overtreed :-).
    Tonkabonen bevatten coumarine dat sinds de vorige eeuw verdacht wordt (of werd) om de bloedstolling te verstoren. In de jaren 20 zijn er immers in Amerika en Canada plots een hoop koeien gestorven na het eten van nat hooi. De coumarine in het hooi was onder invloed van een schimmel omgezet in dicoumarol wat een vitamine K-antagonist is. (vit-K is belangrijk in de bloedstolling). De koeien waren m.a.w. letterlijk doodgebloed 🙁
    In normale omstandigheden gaat coumarine echter niet omzetten en heeft het eigenlijk totaal geen invloed op de bloedstolling. Maar omdat de koeien weldegelijk gestorven waren en ze in America daar niet mee konden lachen heeft de FDA al in de jaren 50 coumarine volledig verboden in voeding.
    Coumarine is ook schadelijk voor de lever (vooral van ratten, het blijkt dat het metabolisme van ratten coumarine omzet in iets wat slecht is voor hun lever – o charme de beestjes. De mens is echter geen rat (Duh!) en in het lichaam van de mens zet het blijkbaar vooral om in iets anders, wat blijkbaar een heel pak minder schadelijk is)
    Verder wordt coumarine ook verdacht om kankerverwekkend te zijn.
    Allemaal slechte punten voor coumarine en het is dan ook niet verwonderlijk dat de Europese Unie coumarine heeft willen beperken. (De aanbevolen maximale dagdosis “TDI” in de EU is 0.1 mg/kg lichaamsgewicht of zo’n 7 mg per dag voor een gemiddelde volwassene. )
    Nu zit coumarine niet alleen in tonkabonen maar bv ook in kaneel en bergamot. Door gelobby van o.a. Sinterklaas is kaneel vooralsnog niet verboden. Het voornaamste argument van de kindervriend was dat de concentratie aan coumarine in kaneel een heel pak lager is dan bij tonkabonen. (tot ca 0.5% in kaneel bij tonkabonen is dat bijna 10%). Kaneel mag dus nog maar Tonkabonen zijn (in België) dus verboden. Omdat er verschillende soorten kaneel zijn en ze niet allemaal evenveel coumarine bevatten heeft de EU normen opgelegd en mag voedsel hierdoor een bepaalde hoeveelheid coumarine bevatten:

    Traditioneel en/of seizoensgebak max 50 mg/kg
    ontbijtgranen max 20 mg/kg
    fijn gebak max 20 mg/kg
    desserten max 5 mg/kg

    Jouw gerecht valt onder ‘fijn’ (en lekker) gebak en bevat ruw geschat zo’n 15 mg coumarin. Netjes binnen de norm dus.
    Maar een kg tonkabonen eten is dus geen goed idee (en ook geen 100g !)

    Kortom gebruik je gezond verstand, geniet met mate …
    en bestel als de bliksem die tonkabonen online.

    Groeten
    Kurt

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Kurt
      Amai, wat een uitleg! Superbedankt, jij bent duidelijk een kenner. Ik weet inderdaad dat tonkabonen nog (legaal) te koop zijn in het buitenland. Zo zag ik er onlangs nog in Rijsel bij Alice Délice. 🙂
      Als je ’t mij vraagt, is dit zoals met alles: trop c’est trop. Maar 1/2 tonkaboon 1 keer in het jaar, kan geen kwaad. Ik voel me nog op en top gezond: gisteren 16 km gelopen en vandaag 50 km gefietst in de Vlaamse Ardennen. 🙂
      Liefs
      Myriam

      Antwoord
      • Kurt

        Dag Myriam (en niet Ini, waarvoor m’n excuses),

        Paul Vanden Boeynants kon het niet beter gezegd hebben.

        Groeten
        Kurt

        Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onzichtbare taart met perziken en tonkaboon

by Myriam Minne time to read: 3 min
5
%d bloggers liken dit: