Hap en Tap logo zonder streep
Citroen-frambozentaart van Christophe Adam

Citroen-frambozentaart van Christophe Adam

17 mei 2020 | Gebak en koekjes, Zoet

Deze citroen-frambozentaart van Christophe Adam bakte ik vorige week toen mijn kinderen langskwamen voor moederdag. Een taart van Christophe Adam, begot, dat kon niet slecht zijn. Voor wie nu aan het fronsen is, Christophe Adam is een gekend Frans patissier met zomaar eventjes 243.000 volgers op Instagram. Een God in Frankrijk dus. (Al heb ik stiekem een voorkeur voor Christophe Michalak, goed voor 765.000 volgers op Instagram. Zijn knappe looks zullen daar wel voor iets tussenzitten).

Ik vond het recept op de betaalsite van Académie du Goût waarop ik geabonneerd ben (#nospon, #zelfbetaald) en volgde het blindelings. Fout, helemaal fout! In plaats van een krokante bodem van Bretoens zanddeeg, kwam er een zwartgeblakerde schijf uit mijn Falcon fornuis. Helemaal verbouwereerd stond ik ernaar te kijken. Mijn Beest (zoals ik mijn Falcon gedoopt heb) had me voor de eerste keer verraden. Zo voelde het althans. Hoe kon dat nu? En toen nam ik het recept van mijn aardbeientaart er terug bij, want die was ook met een bodem van Bretoens zanddeeg. Wat bleek? De bodem moest gedurende 15 min gebakken worden en niet gedurende 40 min zoals Christophe Adam beweerde. Maak jullie geen zorgen: ik heb het foutje al rechtgezet in het recept hieronder. You can thank me later. ?

Maar voor de rest, geen kwaad woord over deze citroen-frambozentaart van Christophe Adam. Die was su-bliem! Een perfecte balans tussen de friszure topping van lemon curd en frambozen en de zoete bodem. Een toptaartje dat ik nog zou maken, mocht ik geen blog hebben.

 

Citroen-frambozentaart van Christophe Adam

 

Recept voor citroen-frambozentaart van Christophe Adam

(Voor)bereiding: ± 40 min
Bakken: ± 15 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Voor het Bretoens zanddeeg:
40 g eidooiers (ca. 2 dooiers)
100 g griessuiker
100 g zachte boter
140 g bloem
1 zakje droge gist

Voor de citroencrème:
1 gelatineblaadje
60 g volledig ei (1 groot ei)
30 g griessuiker
3 g puddingpoeder
50 g citroensap
10 g citroenzeste (van 1 of 2 citroenen)
90 g zachte boter

Voor de montage en afwerking:
5 bakjes frambozen
Bloemsuiker
Enkele muntblaadjes

 

Werkwijze

Voor het Bretoens zanddeeg:
Verwarm de oven voor bij 170° C (th. 6). Klop de dooiers met de suiker tot ze wit uitslaan (d.i. een ruban). Klop de boter in de kom van een staande mixer uitgerust met de vlinder tot ze zalfachtig is. Klop er vervolgens de ruban bij. Voeg de gezeefde bloem en gist toe en blijf kloppen tot alles eronder gemengd is. Rol het bekomen deeg uit tot een dikte van 5 mm. Steek er vervolgens een bodem uit met een ingeboterde bakring van 22 cm diameter. Bak de bodem (met de ring) in de voorverwarmde oven gedurende 15 min. Laat de bodem na het bakken afkoelen voor je hem ontvormt.

 

Voor de citroencrème:
Laat de gelatine weken in een ruime hoeveelheid koud water. Klop het ei los met de suiker en het puddingpoeder. Voeg het citroensap en de -zeste toe. Warm alles op tot 85° C. Wanneer de crème gaar is, laat je de temperatuur terug zakken tot 60° C. Voeg dan de uitgeknepen gelatine toe. Wanneer de temperatuur van de crème gezakt is tot 40° C, passeer je hem door een fijne puntzeef, meng je er de zachte boter onder en mix met een staafmixer. Zet apart.

 

Voor de montage en afwerking:
Schep de citroencrème in een spuitzak met spuitmondje nr 4 en spuit dotjes op de bodem van Bretoens zanddeeg. Dip de frambozen in bloemsuiker en vul er enkele met de citroencrème. Schik ze op de crème met het gaatje naar boven. Werk af met enkele muntblaadjes.

 

Bron: recept van Christophe Adam voor Académie du Goût

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.434 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

12 Reacties

  1. Myriam

    Dag naamgenoot, ziet er er een heerlijk taartje uit en wil ik beslist uitproberen want de aardbeitaart met Bretoens zanddeeg is ons uitermate meegevallen. Ik heb echter een vraagje : wanneer je spreekt over ‘ 1 gelatineblaadje’, hoeveel gram is dit dan precies want je hebt grote en kleine gelatineblaadjes 😉
    Groetjes, Myriam

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Myriam,
      Als het niet gespecificeerd staat in het recept waar ik het recept vind, dan ga ik ervan uit dat 1 blaadje 2 gram is ongeveer. Ik knip dus een stuk van mijn blaadjes want die zijn meer dan 3 gram.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
      • Myriam

        Hartelijk dank voor je feedback Myriam 😉 !

        Antwoord
      • Myriam

        Dag Myriam, ik heb de taart inmiddels proberen te maken maar had niet genoeg citroencreme. Kon maar op de helft van de taart toefjes spuiten. Ik gebruikte een ring van 22 cm zoals aangegeven voor de bodem (die overigens heel goed gelukt is ?). Heb ik iets over het hoofd gezien ? Groetjes, Myriam

        Antwoord
        • Myriam Minne

          De citroencrème was inderdaad aan de ‘zuinige’ kant!

          Antwoord
  2. Regina

    Dag Myriam , ziet er weer lekker uit ! Zou dit ook kunnen met bladerdeeg ?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Regina,
      Dat kan je zeker, maar dan zou ik mijn bladerdeeg wel bakken tussen 2 vellen bakpapier en 2 bakplaten zodat hij niet rijst.
      Succes!

      Antwoord
  3. Vanya

    Mag ik vragen waarom en gist in zit. Ik zie ook geen rijstijd?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      In mijn recept van vorige week (ook Bretoens zanddeeg) zat er bakpoeder. Daarmee lukt het dus ook. Of met zelfrijzend bakmeel dus waarschijnlijk ook.
      Ik heb het recept gevolgd van op de Franse site en dat klopte (behalve dan wat de duur van de oven betreft). Als je ’t echt wil weten, dan zal je naar Christophe Adam moeten mailen. 😉

      Antwoord
  4. Henny

    Bedoelt u met puddingpoeder wat in Nederland custard wordt genoemd?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Citroen-frambozentaart van Christophe Adam

by Myriam Minne time to read: 2 min
12