- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Smeuïge chocoladecake met… mayonaise

Smeuïge chocoladecake met... mayonaise

 

Smeuïge chocoladecake met... mayonaise

 

Benodigdheden

Voor de cake:
300 g suiker (of in mijn geval 150 g Kristalkorrel van Canderel)
3 grote eieren
290 à 300 g Hellmann’s Real mayonaise (1 1/4 cup)
1 el vanille extract
295 g bloem
1/4 tl bakpoeder
1 3/4 tl baksoda (baking soda)
175 g cacaopoeder
320 g heet water
1/2 tl zout

Voor de chocoladefrosting:
225 g roomkaas (type Philadelphia), op kamertemperatuur
8 el (1/2 cup) ongezouten boter, op kamertemperatuur
300 g bloemsuiker
50 g ongezoet cacaopoeder
1/4 tl zout
1 tl vanille-extract

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 175° C, vet je bakvorm in en bestrooi hem met wat bloem.

Mix de eieren met de suiker tot het dik en licht van kleur is. Dat duurt zo’n 6-8 minuten.

Voeg de mayonaise en het vanille extract toe en mix het geheel tot het is opgenomen.

Voeg het bakpoeder, baksoda, de bloem, het zout en het cacaopoeder toe. Mix rustig verder tot het goed vermengd is, maar niet langer.

Voeg nu het water toe en mix rustig tot het geheel is opgenomen.

Het beslag ziet er best wel dun uit, maar no stress! Het komt goed!

Vul je vorm, bak de cake in ongeveer 30 minuten gaar. Open niet te vroeg je oven, de cake mag niet inzakken, maar na ongeveer 25 minuten kun je de cake checken met een satéstokje of hij goed is of nog wat langer moet bakken.

 

Voor de chocoladefrosting:

Klop in de kom van een staande mixer met vlinder de roomkaas met de boter op medium snelheid tot een romig mengsel (3 min). Schraap de zijkanten van de kom naar beneden indien nodig.

Zeef de poedersuiker samen met het cacaopoeder zodat er geen klonters in zitten en voeg dan het zout toe. Mix op lage snelheid tot alles goed gemengd is. Schraap de zijkanten van de kom naar beneden en verhoog de snelheid tot medium/hoog en klop tot een zacht en opgeklopt mengsel (1 min).

Voeg 1 tl vanille-extract toe en klop op medium/hoge stand tot de ganache zacht is (1 min). Ze kan nu op de afgekoelde cake gespoten worden.

De frosting wordt het best meteen na het maken gespoten. Als je de frosting eerst in de koelkast zet, dan zal je ze terug op kamertemperatuur moeten laten komen om zacht en spuitklaar te maken.

 

http://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/2015/06/smeuige-chocoladecake-met-mayonaise-en-html/

 

Bron: voor de cake recept afkomstig van Carola Bakt Zoethoudertjes en voor de ganache recept afkomstig van Natasha’s Kitchen.

Related Post