Hap en Tap logo zonder streep
Vlierbloesemsorbet met rodebessencompote

Vlierbloesemsorbet met rodebessencompote

24 jun 2016 | Dessert, Zoet

Ik ben dol op vlierbloesems… om naar te kijken en om bereidingen mee te maken! De tedere witte bloempjes die maar heel kort bloeien, zijn voor mij de voorbode van de zomer. Ik ben een positivo en ben er elk jaar van overtuigd dat we dit jaar wél een mooie zomer krijgen… ook al krijg ik telkens weer het deksel op de neus. Soit. Toen ik onlangs op het vliegtuig naar Lissabon (binnenkort volgt een uitgebreid verslag) deze vlierbloesemsorbet ontdekte, noteerde ik meteen de ingrediënten in mijn Trello app. Wat zag die er lekker uit! Alleen zou een onverwachte wending mij mijn grocery list nog doen aanpassen…

We eten met zijn allen teveel suiker. Die boodschap van het Partena ziekenfonds zag ik vorige week op TV, terwijl ik eigenlijk nooit TV kijk… Neen, ik zou de test op de daartoe voorziene website www.suiker-reflex.be niet doen. Ik wist toch de uitkomst al: ik ben immers een grootverbruiker (en snap niet dat Tiense Suiker mij nog niet ontdekt heeft ;))…

De dag nadat de TV-spot mij een geweten had proberen schoppen, belandde er een persbericht mét proefpakketje van de nieuwe Canderel Kristalkorrel in mijn brievenbus. Nou, dat was toevallig! Een snelle blik op de verpakking leerde mij dat ik slechts de helft hoefde te gebruiken t.o.v. de oorspronkelijke hoeveelheid suiker in een recept én dat de Canderel Kristalkorrel een gelijkaardige textuur en smaak als suiker heeft, maar dan zonder de calorieën…

Nu ben ik absoluut niet van plan om hier de gezondheidsgoeroe te gaan uithangen en ineens boter, room en/of suiker van mijn blog te weren, maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt en dus verving ik de 150 g suiker in het recept door 75 g Canderel. Proefde ik het verschil? Euh, natuurlijk niet. Om dat te doen, zou ik 2 maal het recept moeten maken, 1 x met échte suiker en 1 x met de Canderel. Of het lekker was? Jawadde, dadde! De vlierbloesemsorbet loste mijn verwachtingen volledig in. Of ik die Canderel nog ga gebruiken? Wel, ja, ik ben van plan om er eens mee te bakken. Volgens het perscommuniqué behoudt de zoetstof zijn zoetkracht bij temperaturen boven 200° C, waardoor het uiterst geschikt is om mee te koken én bakken. Wordt (binnenkort) vervolgd. Maar first things first, het recept van de vlierbloesemsorbet.

 

Vlierbloesemsorbet met rodebessencompote

 

Ingrediënten voor 4 personen

2 à 3 takjes vlierbloesemschermen
2 takjes muntjes
2 takjes citroenmelisse
Sap van 1 citroen
100 ml appelsap
2 eiwitten
150 g suiker (of 75 g Canderel Kristalkorrel)

Voor de compote:
350 g rode bessen
120 ml rodebessensap
1 kl maïszetmeel
Mespuntje vanillezaadjes

 

Bereiding

Schud de vlierbloesemschermen goed uit. Spoel de munt en de citroenmelisse. Pluk de blaadjes. Meng, maar houd wat munt en vlierbloesem apart.

Kook 400 ml water met het appelsap, het citroensap en de suiker tot de suiker is opgelost. Neem van het vuur en laat 10 minuten afkoelen. Schenk over de kruiden-bloesemmengeling, dek af en laat 1 nacht trekken.

Klop het eiwit schuimig. Zeef de bloesemmengeling en vang het sap op, schep het onder de eiwitten en stort in de ijsmachine. Draai tot sorbet. Heb je geen ijsmachine, doe het dan in een afgesloten doos. Zet de sorbet minstens 3 uur in de diepvriezer en roer om de 20 minuten om.

Maak de compote. Spoel de bessen. Roer het maïszetmeel los in 2 el van het sap en breng de rest van het sap met de vanillezaadjes aan de kook. Voeg het maïszetmeel en de bessen toe en roer goed om. Neem van het vuur en laat even afkoelen.

Schep een bolletje vlierbloesemsorbet in een kommetje en lepel er wat bessencompote bij. Werk af met extra blaadjes munt en vlierbloesem en serveer meteen.

 

Vlierbloesemsorbet met rodebessencompote

 

Bron: recept uit Libelle Lekker mei 2016.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.592 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Vlierbloesemsorbet met rodebessencompote

by Myriam Minne time to read: 2 min
0