- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Boterbloemen (of margrietjes)

Boterbloemen (of margrietjes)

 

Boterbloemen (of margrietjes)

 

Nodig voor een 50-tal boterbloemen

250 g zachte boter
Zeste van 1/4 citroen
125 g bloemsuiker
2 eieren
375 g bloem, gezeefd

Voor de afwerking:
50 bigarreaux of pure chocolade callets of jeneverconfituur

 

Bereiding

Klop de zachte boter los in je keukenmachine type KitchenAid Artisan, Kenwood,… uitgerust met de vlinder.

Meng de suiker en de eieren in de massa en klop luchtig.

Zet de machine uit en meng de bloem er nu heel kort onder. Dit mag echt maar een paar seconden. Als je de bloem te lang mengt, zal de massa te vast zijn om te spuiten!

Schep het deeg in een spuitzak met een gekartelde grove spuitmond. Spuit nu de bloemen loodrecht op een bakplaat uitgerust met bakpapier. Doe dit meteen!

Druk met je duim een klein kuiltje in het midden van de bloem.

Leg nu een bigarreau (gekonfijte kers) in het kuiltje. Een hele gepelde hazelnoot of confituur kan ook.

Bak de boterbloemen bij 180° C gedurende ca. 8 min tot de koekjes goudbruin zijn.

Laat de boterbloemen afkoelen op een rooster en verpak ze in een goed afgesloten metalen koekjesdoos of in mica zakjes. Of eet ze meteen op. 😉

 

Tip:
Je kan ook kiezen voor chocolade ipv kersen of confituur. In dat geval bak je de koekjes met niets in het kuiltje. Onmiddellijk na het bakken leg je dan een paar chocolade callets in het kuiltje die meteen mooi opensmelten.

 

Boterbloemen (of margrietjes)

 

Bron: recept van Mevr. Inge Mersseman, lerares aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post