Hap en Tap logo zonder streep

Meringue met pralin

5 jan 2014 | Gebak en koekjes, Zoet

Op oudjaar geen fuif voor mij, maar een hele dag en avond in mijn keuken om alles voor te bereiden voor het familiediner op nieuwjaarsdag. Heel de dag alleen tussen mijn kookpotten met de 1000 Klassiekers op Radio 2 om mij gezelschap te houden. De radio loeihard en maar meekwelen op Paradise by the Dashboard Light, Mia of nog Summer of 69… Daar kan geen feestje tegenop! Al weken op voorhand denk ik erover na wat ik ga maken. Het moet ‘braaf’ blijven, want mijn ouders zijn oud: 92 en 87 jaar. Dus geen oesters, kreeft of kaviaar, maar klassiekers zoals een Agnès Sorel soep (recept volgt later nog op de blog) en tongrolletjes dugléré met duchesse patatjes… In deze koekjes kon ik me dan wel uitleven. Dit zijn echt juweeltjes waarmee je kan uitpakken. En niet alleen de koekjes waren geslaagd, mijn foto’s ook (al zeg ik het zelf). Ik kan niet kiezen en zet er dan maar 3 on-line… 🙂 Oh ja, pralin vind je in de rayon van de bakproducten, naast de zakjes bresilienne, amandelschilfers en co.

 

Nodig voor 10 meringues

1 eiwit Het dubbel gewicht van het eiwit aan bloemsuiker 2 el pralin en wat extra voor de afwerking Hazelnootpasta (of speculoospasta of dulce de leche)

Werkwijze

Weeg het eiwit en noteer het gewicht. Bereken het dubbele van dit gewicht: dit is de hoeveelheid suiker die je nodig hebt. Breng water aan de kook in een kookpot. Giet de eiwitten in een mengkom en begin op te kloppen met een elektrische klopper. Voeg de suiker beetje bij beetje toe en zet de mengkom au bain-marie op de kookpot. Blijf kloppen: de mengeling krijgt volume, de meringue wordt mooi wit en glanzend en compacter. Haal de mengkom uit de bain-marie wanneer de bereiding lauw is. Blijf kloppen tot de mengeling volledig is afgekoeld. Deze stap neemt nogal wat tijd in beslag. Als je een keukenrobot hebt, dan kan je hem hiervoor gebruiken. Wanneer de meringue klaar is, voeg je de pralin toe die je eronder mengt met een lepel. Leg bakpapier of een silicone bakmatje op een ovenplaat. Schep de meringue in een spuitzak met een gekartelde spuitmond en spuit kleine hoopjes meringue. Strooi er wat pralin over.

Verwarm de oven voor op 100° C. Zet de ovenplaat gedurende 2 à 3 uur in de oven. Open om de 30 minuten even de ovendeur om de stoom te laten ontsnappen. De meringues zijn klaar wanneer ze makkelijk loskomen. Laat ze in de oven afkoelen met de deur op een kier. Kleef ze twee per twee aan mekaar met wat hazelnootpasta net voor je ze wil opdienen. Tip: in een afgesloten metalen doos blijven de meringues 1 à 2 weken goed. Je kan ze zelfs perfect invriezen. Eens ze afgewerkt zijn met de hazelnootpasta kan je ze 1 dag in de koelkast bewaren. Bron: recept van de blog Chef Nini.

 

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.483 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Meringue met pralin

by Myriam time to read: 2 min
0