Normaal zou ik deze Zweedse zomertaart hier niet gedeeld hebben, want ik vind de foto niet geslaagd. Toch niet als je hem vergelijkt met de originele foto van Carine. Deze taart is niet verfijnd genoeg, als jullie snappen wat ik bedoel. En dus deel ik hem niet op mijn Instagram feed. Maar wel hier, want WAT IS HIJ LEKKER! Vergeef me dat ik roep. Zelden zo’n lekkere taart gegeten: net alsof je in een wolkje hapt. (Niet dat ik weet hoe een wolk smaakt, zenne!).
Deze Zweedse zomertaart is al de tweede Zweedse taart die ik hier post en dat terwijl ik nog nooit in Zweden ben geweest. (Ik ben een koukleum en reis dus niet zo vaak naar het noorden, tenzij voor een voetbalmatch). Mijn eerste was een Zweedse prinsessentaart. Wel, als ik zou moeten kiezen tussen de twee, dan wint deze het met voorsprong: sneller, makkelijker én lekkerder!
Zweedse zomertaart (pinocchiotårtan)
Equipment
- 1 staande mixer (type KitchenAid)
Ingrediënten
Voor de taart:
- 100 g boter
- 100 g suiker
- 4 eidooiers
- 100 g bloem
- 1 flinke tl bakpoeder
- 45 g melk
- 1 tl vanille-extract
Voor de meringue:
- 4 eiwitten
- 140 g suiker
- 1 handje amandelschilfers
Voor de afwerking:
- 130 g volle room
- 60 g mascarpone
- 20 g vanillesuiker
- 300 g aardbeien
Instructies
Voor de taart:
- Klop de zachte boter en suiker tot een romig geheel.
- Voeg de dooiers toe en blijf kloppen.
- Voeg nu ook de bloem en het bakpoeder toe en meng.
- Voeg de melk en het vanille-extract toe en meng.
- Strijk het deeg uit in een grote bakvorm (33×23 cm) of op een rechthoekige bakplaat bedekt met bakpapier. Zet apart.
Voor de meringue:
- Verwarm de oven voor op 160° C.
- Klop de eiwitten op.
- Wanneer de kloppers beginnen strepen te trekken, voeg je de suiker toe, eetlepel voor eetlepel.
- Verdeel de meringue over de taart.
- Bestrooi met amandelschilfers.
- Bak de taart gedurende ca. 40 min in de voorverwarmde oven. Controleer op gaarheid door de cake voorzichtig op te tillen. Hij moet in het midden gaar zijn.
- Laat afkoelen.
Voor de afwerking:
- Meng de zeer koude room met de mascarpone en de suiker.
- Klop op tot slagroom.
- Snijd de afgekoelde cake doormidden.
- Bedek de onderste helft met slagroom en vervolgens met aardbeien.
- Dek af met de andere helft.
- Bewaar in de koeling.
Bron: recept vertaald uit het Frans van mijn favoriete Franse blogster Chic Chic Chocolat.
Dag Myriam
Moet je de taart niet bakken?
Dank voor de mooie recepten
Mvg
Annie
Toch wel, dat schrijf ik toch, Annie: “Bak de taart gedurende ca. 40 min in de voorverwarmde oven. Controleer op gaarheid door de cake voorzichtig op te tillen. Hij moet in het midden gaar zijn.”
Je maakt eerst de taart, daarna de meringue, je smeert de meringue op de taart en bakt die dan met de meringue erop.
Jaaa…
Je moet de merengue over het taartdeeg en dan bakken.
Sorry voor mijn onwetenheid
Mvg
Annie
Dit ziet er heerlijk uit en volgens mij helemaal niet moeilijk om te maken, zoals je ook schrijft. Dat is precies iets voor mij😃
Zalig zo een gemakkelijk en lekker taartje.
Deze taart zou ik graag eens maken voor een vriendin maar ik heb nog een vraagje, als het mag.. wat bedoelt u juist met het optillen om de gaarheid te weten? Alvast bedankt, Jetty
Dag Jetty,
Wanneer je de taart optilt, ga je voelen of ze stevig genoeg aanvoelt en dus gaar is. Wanneer ze nog teveel doorzakt, betekent dat dat ze nog niet helemaal gaar is en dat bak je ze nog even verder.
Succes en smakelijk!
Myriam
Ok, ik snap het, dankjewel!