Hap en Tap logo zonder streep
Rabarber tacos met amaretto, vanille en amandel nougatine

Rabarber taco’s met Amaretto, vanille en amandel nougatine

25 jun 2023 | Gebak en koekjes, Zoet

Moest ik mijn gedacht mogen doen, dan verschenen hier alleen desserten en gebak. Nagerechten waar ik meerdere dagen aan bezig ben, zoals aan deze rabarber taco’s, vind ik za-lig om te maken. Tijdens het afwegen, maak ik mijn hoofd helemaal leeg. En mij opjagen is er ook niet bij, want er is tijd en rust nodig om tot een perfect eindresultaat te komen.

Maar ik zou teveel mensen teleurstellen, dus doe ik het niet en blijf ik ook hartige recepten delen. Af en toe doe ik mezelf wel plezier. En koop ik een mal. Een cadeautje voor mezelf, want ik ben het waard. 🥰 Dan kan ik niet wachten om eraan te beginnen. En als het resultaat dan ook nog mooi en lekker uitdraait zoals ik wil, dan ben ik de gelukkigste vrouw van deze planeet.

Voor het maken van deze rabarber taco’s kan ik jullie aanraden om gepasteuriseerde eieren te gebruiken. Ik heb altijd een brik eiwit, eigeel en heel ei in mijn koelkast staan. Superhandig als je, zoals voor dit recept, bvb. 37 g ei nodig hebt. Voor het chocolade plaatje aan de buitenkant, gebruikte ik chocolade met aardbeiensmaak.

Rabarber tacos met amaretto, vanille en amandel nougatine

Rabarber tacos met amaretto, vanille en amandel nougatine

Rabarber taco’s met Amaretto, vanille en amandel nougatine

5 van 1 stem
Gang Nagerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 staande mixer type KitchenAid

Ingrediënten
  

Voor de rabarber crème (dag 1):

  • 1,25 blaadje gelatine (1 blaadje = 1,75 g)
  • 125 ml rabarberpuree (gemaakt van ca. 310 g rabarber. Je hebt 250 ml puree / 620 g rabarber nodig voor het hele recept)
  • 2,5 el citroensap
  • 87 g ei
  • 25 g eidooier
  • 95 g fijne suiker
  • 45 g koude boter
  • 1 tl vanillepasta

Voor de rabarbergel (dag 1):

  • 125 ml rabarberpuree (gemaakt van ca. 310 g rabarber. Je hebt 250 ml puree / 620 g rabarber nodig voor het hele recept)
  • 30 g fijne suiker
  • 1 tl agar

Voor de vanillecrème met witte chocolade (dag 1):

  • 2 blaadjes gelatine (1 blaadje = 1,75 g)
  • 400 ml volle room, 200 ml warm, 200 ml koud
  • 170 g witte chocolade
  • 1 grote vanillestok

Voor de amandel nougatine (dag 2):

  • 80 g fijne suiker
  • 80 g zachte boter
  • 50 g fijngehakte amandelen
  • 50 g glucosesiroop
  • 2 tl Amaretto (kan vervangen worden door amandelessence)

Voor de schelpen (dag 2):

  • 190 g patisseriebloem
  • 40 g amandelmeel
  • 75 g poedersuiker
  • 110 g koude boter
  • 37 g ei
  • 1 snufje zout

Voor de chocolade decoratie:

  • 160 g chocolade met aardbeiensmaak
  • Restjes chocolade om de nougatine en de halve cirkels te lijmen

Voor de afwerking:

  • Eetbare bloemen

Instructies
 

Voor de rabarber crème (dag 1):

  • Week gelatine ca. 5-10 min in koud water.
  • Kook de rabarber gaar in een steelpan. Zeef de rabarberpulp zodat je 125 ml pure puree krijgt.
  • Roer rabarberpuree, citroensap, ei, eidooier en suiker in een steelpan. Kook langzaam tot het aan de kook komt terwijl je het mengsel voortdurend losklopt.
  • Laat de crème een paar minuten sudderen onder voortdurend kloppen tot hij dikker wordt.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de in blokjes gesneden boter toe. Klop de uitgeknepen gelatine door het mengsel.
  • Passeer de crème door een fijne zeef en klop met een handmixer tot een romig geheel.
  • Giet de crème in 4 halve cirkels van de Rainbow mal.

Voor de rabarbergel (dag 1):

  • Kook de rabarber gaar in een steelpan. Zeef de rabarberpulp zodat je 125 ml pure puree overhoudt.
  • Verwarm de rabarberpuree, suiker en agar agar in een kleine sauspan. Kook het mengsel ca. 2 min al kloppend om aanbranden te voorkomen.
  • Giet de gel in een plastic bakje en zet het een nacht in de koelkast.
  • De dag erna: Doe de gel voor het decoreren van de taco's in een hoge plastic beker en mix met de hand tot het mengsel glad en klontervrij is (let op dat je niet te lang mixt, want dan wordt de gel warm)
  • Doe de gel in een spuitzak.

Voor de vanillecrème met witte chocolade (dag 1):

  • Week de gelatine 5-10 min in koud water.
  • Smelt de witte chocolade voorzichtig (eventueel in een kom boven een pan met kokend water / bain-marie) en zet de chocolade opzij in een kom.
  • Verwarm 200 ml room en het vanillemerg bijna tot tegen het kookpunt en haal van het vuur. Los de uitgeknepen gelatine op in de hete room.
  • Giet de hete room over de chocolade. Voeg 200 ml koude room toe en roer in het midden van de kom met een rubberen spatel om de room te mengen.
  • Doe huishoudfolie over de bovenkant van de chocoladeroom en laat hem een nacht afkoelen in de koelkast.
  • De volgende dag: Klop de room op tot hij een dikke consistentie heeft. Doe de slagroom in een spuitzak met een spuitmondje (ik heb een Wilson 125 gebruikt).

Voor de amandel nougatine (dag 2):

  • Laat de boter op kamertemperatuur komen.
  • Hak de amandelen fijn.
  • Klop de zachte boter, suiker, fijngehakte amandelen en glucosestroop met een handmixer tot een mooi mengsel.
  • Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier. Verwijder het bovenste vel papier.
  • Bak de nougatine op 170° C gedurende ca. 15-17 min tot die helemaal goudkleurig is.
  • Op het moment dat je de nougatine uit de oven haalt, snijd je 2 cirkels uit met een ronde deegsnijder (10 cm diameter) en snijd je elke cirkel doormidden zodat je in totaal 4 halve cirkels krijgt.
  • Laat de nougatine afkoelen.
  • Wanneer hij afgekoeld is, breek je de 4 halve cirkels af.
  • Leg ze opzij tot je de taco's gaat maken.

Voor de schelpen (dag 2):

  • Meng de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker, het zout en de boter (in blokjes gesneden) in een keukenmachine en pulseer kort om te combineren.
  • Doe het deeg in een kom en breng het samen met het ei. Zorg ervoor dat je het deeg niet te veel kneedt.
  • Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier en leg het 2 uur in de koelkast of vries het ca. 45 min in. Het moet erg koud zijn.
  • Snijd 8 halve schelpen uit met de bijgeleverde deegsnijder.
  • Bak de bodems ca. 20-25 min op 175° C tot ze goudbruin zijn (eventueel op een Air Mat onder en bovenop de schelpen om een geruit patroon te krijgen.
  • Laat de schelpen afkoelen op een rooster. Het is belangrijk dat ze op een vlakke ondergrond liggen als ze afgekoeld zijn, omdat de bodems anders ongelijk kunnen worden waardoor de taco's kunnen kantelen.
  • Plaats de bodems in een taartvorm (geen plastic doos, want dan worden de bodems zacht) tot je de taco's in elkaar zet.

Voor de chocolade decoratie:

    Chocolade halve cirkels:

    • Temper de chocolade.
    • Giet de chocolade tussen 2 grote plastic vellen, maak het oppervlak glad met een deegroller en zet de chocolade in de koelkast tussen 2 snijplanken.
    • Wanneer de chocolade hard is, snijd er dan cirkels uit met een warme deegring met een diameter van 7,5 cm.
    • Snijd elke cirkel doormidden met een warm mes zodat je 2 halve cirkels per taco krijgt.

    Chocoladerietjes:

    • Gebruik de getempereerde chocolade van hierboven.
    • Giet de chocolade in een klein plastic zakje met een klein gaatje in de bodem.
    • Spuit rechte lijnen chocolade op een plastic vel.
    • Laat de chocolade uitharden in de koelkast.
    • Maak de chocoladerietjes los van het plastic vel.

    Afwerking:

    • Neem een schelp, doe een beetje gesmolten chocolade (overgebleven van de chocoladedecoratie van daarnet) op de achterkant en maak er een halve cirkel amandelnougatine op vast.
    • Spuit een laag rabarbergel op de amandelnougatine.
    • Leg een inzet van rabarber crème op de amandelnougatine en sluit de taco met een andere schelp. Herhaal met alle 4 de taco's.
    • Spuit nog een laag rabarbergel in de taco's. Er moet een beetje ruimte overblijven voor een laagje vanillecrème.
    • Spuit een laagje vanillecrème in elke taco om de taco volledig te vullen. Ga met je vinger langs de randen van de tacoschelpen om de laag gelijkmatig te maken.
    • Spuit een laag vanillecrème in een lintpatroon bovenop de taco.
    • Bevestig een chocoladecirkel op de voor- en achterkant van de taco met een beetje gesmolten chocolade.
    • Versier met chocoladerietjes en eetbare bloemen.
    • Eet het taartje zoals je een taco zou eten!
    Trefwoord nougatine, rabarber, rabarber crème, taco, taco’s, vanille

    Bron: recept geïnspireerd maar aangepast van Louise Lindberg Pastry. In haar stories op Instagram kan je filmpjes bekijken van het maken van deze rabarber taco’s. Ik liet de blondie bodem weg.

    Related Post

    Dit recept printen? Print dit recept

    MIS GEEN ENKEL RECEPT!

    Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

    Voeg je bij 4.481 andere abonnees

    ARCHIEF

    10 Reacties

    1. Jozephina

      Beste Myriam,

      Ik kan niet wachten om het recept te gaan maken!
      Dat gevoel van rust en helemaal opgaan in het recept, dat ken ik volledig!
      Bedankt voor alle mooie recepten, die je altijd met ons deelt!

      Fijne zondag nog.

      Groet,
      Jozephina

      Antwoord
    2. Elianevanlombeek2@gmail.com

      Beste myriam

      Deze vraag past niet helemaal in dit plaatje .
      Maar het is voor mij toch een probleem.
      Kan ik in mijn confituur ook gelatine doen.
      Want mijn aardbeiconfituur was ondanks pec toch heel lopend.
      Ik zie dat u dit ook gebruikt.
      Mvg

      Antwoord
        • Elianevanlombeek2@gmail.com

          Bedankt Myriam
          Ik gebruik dat gewoonlijk en dan nog de speciale.
          Bedankt alvast voor uw antwoord.

          Grt Eliane

          Antwoord
    3. Jesse-Gabriel

      5 sterren
      Ein Rhabarber Traum, einfach großartig!
      Grüße,
      Jesse-Gabriel

      Antwoord

    Een reactie versturen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept




    Insta inspiration

    Rabarber taco’s met Amaretto, vanille en amandel nougatine

    by Myriam Minne time to read: 5 min
    10