Ga terug
Tarteletje van rundstartaar, picklescrème, mosterdzaad, kaaskrokantje

Tarteletje van rundstartaar, picklescrème, mosterdzaad, kaaskrokantje

5 van 1 stem
Gang Borrelhapje
Keuken Frans
Porties 8 personen

Equipment

  • 1 Blender
  • briochevormen
  • De Corona siliconevorm van Silikomart (zie de link onderaan bij de tips)

Ingrediënten
  

Voor het tarteletje:

  • 1 verpakking filodeeg (uit de versrayon of diepvries)
  • Neutrale olie

Voor de picklescrème:

  • 50 g verse kaas
  • 20 g picklessaus (zie tip onderaan)

Voor de gepekelde rode ui:

  • 1 grote rode ui
  • 220 ml ciderazijn
  • 1 1/2 tl zout
  • 1 el ruwe rietsuiker (of een andere soort suiker / siroop)
  • 2 teentjes look
  • 5 peperkorrels, facultatief

Voor het opgelegd mosterdzaad:

  • 55 g mosterdzaad
  • 80 ml witte wijnazijn
  • 80 ml water
  • 25 g suiker
  • 1/2 tl zout

Voor de rundstartaar:

  • 200 g rundsvlees van uitstekende kwaliteit
  • 1 el mayonaise
  • 1 tl ketchup
  • 1 kleine augurk
  • 1 takje peterselie
  • Worcestershiresaus
  • Peper en zeezout

Voor het kaaskrokantje:

  • 50 g eiwit
  • 75 g Parmezaanse kaas
  • 50 g bloem
  • 40 g water
  • 40 g zachte boter
  • 1 snufje zout

Voor de afwerking:

  • Eetbare bloemen en tuinkruiden (in mijn geval: bronze venkel, goudsbloem, borage, rode shiso,...)

Instructies
 

Voor het tarteletje:

  • Smeer 1 laag filodeeg in met een weinig water en druk er een andere laag op aan.
  • Smeer die bovenste laag in met neutrale olie. Steek uit met een uitsteekring van ca. 8,5 cm.
  • Leg het rondje filodeeg op een omgekeerd briochevormpje en zet er een tweede briochevormpje op.
  • Bak de tarteletjes goudbruin in de voorverwarmde oven op 160° C gedurende 20 min.

Voor de picklescrème:

  • Meng de picklessaus met de verse kaas en kruid stevig. Doe in een spuitzak.

Voor de gepekelde rode ui:

  • Maak de ui schoon en snijd deze in plakken. Druk de ringen voorzichtig uit elkaar, zodat je allemaal hele ringen krijgt. Snijd de knoflook in plakjes.
  • Meng de ciderazijn met het zout en de suiker in een grote pot en verwarm op een middelhoog vuur. Roer tot de suiker is opgelost.
  • Stop de uienringen en de knoflookplakjes in de pot. Voeg eventueel nog wat peperkorrels toe. Vul de pot met de pekel en doe er het deksel op. Plaats voor een nachtje in je koelkast.

Voor het opgelegd mosterdzaad:

  • Breng alle ingrediënten aan de kook en laat ca. 45 min op laag vuur pruttelen met het deksel schuin op de pot.
  • Zorg voor een schone weckpot en giet hier het mosterdzaad in, inclusief het resterende vocht.
  • Bewaar in de koelkast.

Voor de rundstartaar:

  • Vries het rundsvlees in tot het half bevroren is en snij er kleine brunoise van.
  • Meng met de fijngesneden peterselie, augurk, mayonaise, worcestershiresaus en ketchup.
  • Breng goed op smaak met peper en zeezout.

Voor het kaaskrokantje:

  • Meng alle benodigdheden met elkaar en mix stevig in de blender.
  • Smeer het beslag dun uit in de siliconevormen en bak af in de voorverwarmde oven op 170° C gedurende 7 à 8 min.

Afwerking

  • Schik de rundstartaar in een rond uitsteekvormpje dat op de bodem van het tarteletje past.
  • Schik er een ringetje rode ui, een toef picklescrème en een lepeltje mosterdzaad op.
  • Werk af met een kaaskrokantje en eetbare bloemetjes en tuinkruiden.

Notities

Wanneer je voor de picklescrème pickles uit een bokaal gebruikt, passeer die dan eerst door een zeef: je wil enkel het vocht en geen stukjes. De stukjes die achterblijven in je zeef, kan je gewoon weer in je bokaal doen of gebruiken om Blackwell saus te maken.
Voor dit recept heb je volgende vormen nodig:
- briochevormen
- Corona siliconevorm
Trefwoord filodeeg, gepekelde rode ui, kaaskrokantje, mosterdzaad, pickles, picklescrème, rundertartaar, rundstartaar, tarteletje, tartelette