Hap en Tap logo zonder streep
Geitenkaasmousse met paprikagelei en bladerdeegstengel

Geitenkaasmousse met paprikagelei en bladerdeegstengel

10 feb 2023 | Hapjes

Van mijn grootste fan, Tom, kreeg ik vorige week een goudmijntje doorgemaild: tientallen pdf’jes met fijne, haalbare recepten van een kookclub. Een van die recepten was een glaasje geitenkaasmousse met paprikagelei en bladerdeegstengel. Mooi en lekker, maar mij iets te klassiek/eenvoudig. Ik voegde er krokante Serranoham en een kaaskrokantje aan toe én bedacht een variant. Allez, 2 varianten eigenlijk. Een met de Secret mal (lijkt een beetje op een eitje, als je ’t mij vraagt) en een met de Globe en Tutu mal, mijn persoonlijke favoriet. Jullie hebben dus geluk: vandaag deel ik 1 recept, maar wel eentje met 3 varianten. Welke versie is jullie favoriet?

Geitenkaasmousse met paprikagelei en bladerdeegstengel

Als je de geitenkaasmousse met paprikagelei serveert in een glaasje, dan hoef je er geen gelatine aan toe te voegen (en is het dus een vegetarisch hapje, als je ook de Serrano ham weglaat). Dat moet je enkel doen wanneer je opteert voor een silicone mal. Uit de hoeveelheden van het recept haalde ik 6 glazen en 1 hapje in de Secret mal en 1 amuse met de Globe en Tutu.

Wie nu denkt: die moderne met een mal zijn wel leuk en mooi, maar moet ik nu wéér een mal kopen. Ik gebruikte beide mallen al eerder. De Secret mal in een hartig hapje van gerookte palingmousse en in een zoete mignardise met chocolade en koffie. De Tutu mal gebruikte ik in een mandarijnmousse taartje.

Geitenkaasmousse met paprikagelei en bladerdeegstengel

Geitenkaasmousse met paprikagelei en bladerdeegstengel

Geitenkaasmousse met paprikagelei en bladerdeegstengel

5 van 2 stemmen
Gang Borrelhapje
Porties 6 personen

Equipment

  • 1 Blender
  • 1 Staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de geitenkaasmousse:

  • 175 g geitenkaas met honing
  • 1 dl slagroom
  • 1 blaadje gelatine van 3,3 g (enkel als je de mousse in een mal presenteert)

Voor de kruidenolie:

  • 15 g basilicum
  • 15 g kervel
  • 15 g platte peterselie
  • 1 dl zonnebloemolie
  • Peper en zout

Voor de paprikagelei:

  • 1 scheutje olijfolie
  • 1/2 sjalot
  • 1 rode puntpaprika
  • 175 ml water
  • 1 el suiker
  • 1 blaadje gelatine
  • Witte peper en zout

Voor de bladerdeegstengels:

  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 eidooier
  • Zwarte sesamzaadjes

Voor de kletskop:

  • 100 g harde geitenkaas in 1 stuk

Voor de krokante Serranoham:

  • 1 pakje Serranoham

Voor de afwerking:

  • Eetbare bloemen
  • Vene Cress®

Instructies
 

Voor de geitenkaasmousse:

  • Verwarm de geitenkaas licht en roer deze glad met de handmixer.
  • Klop de slagroom lobbig, schep deze door de geitenkaas en spuit het mengsel in glaasjes.
  • Indien je de mousse in een mal wil presenteren: week dan 1 blaadje gelatine in een ruime hoeveelheid koud water, knijp uit en warm zachtjes op in de microgolf. Roer de vloeibaar geworden gelatine door het geitenkaasmengsel.

Voor de kruidenolie:

  • Blancheer de kruiden kort in kokend gezouten water en laat goed uitlekken.
  • Pureer de kruiden met de olie in de blender.
  • Schep voorzichtig wat kruidenolie door de geitenkaasmousse zodat er een gemarmerd effect ontstaat.

Voor de paprikagelei:

  • Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
  • Snipper het sjalotje fijn en fruit aan in de olijfolie.
  • Verwijder zaden en zaadlijsten van de paprika en snijd deze in blokjes, voeg toe en laat zachtjes meefruiten.
  • Giet het water erbij, voeg de suiker toe en laat 15 min zachtjes koken.
  • Pureer het mengsel met de staafmixer en passeer door een grove zeef.
  • Verwarm opnieuw en voeg de geweekte en uitgeknepen gelatine toe aan het mengsel.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Doe het mengsel in een spuitflesje.
  • Spuit de gelei op de geitenkaasmousse of in de Tutu mal.

Voor de bladerdeegstengels:

  • Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopte eidooier en bestrooi met zwarte sesamzaadjes.
  • Snijd in reepjes van 0,5 cm en bak goudbruin in een oven van 200° C.
  • Kies je voor de presentatie in de vorm van een mal, steek dan rondjes uit het bladerdeeg met een diameter die iets groter is dan je mal. Leg het deeg op een bakplaat bekleed met een geperforeerd bakmatje. Leg er een geperforeerd bakmatje en een bakplaat bovenop en zet zo in de oven. Dit voorkomt dat je deeg gaat rijzen.

Voor de kletskop:

  • Verwarm de oven voor op 200° C.
  • Verwijder de korst van de geitenkaas.
  • Rasp de kaas met een grove rasp.
  • Maak van de geraspte kaas 6 gelijke rondjes op een met een bakmatje beklede bakplaat.
  • Bak deze rondjes in ca. 12 min in de oven krokant.
  • Haal de rondjes voorzichtig van de bakplaat en laat afkoelen op keukenpapier.

Voor de krokante Serranoham:

  • Leg de 2 velletjes keukenrol op een bord. Verspreid 2 à 3 plakjes ham op het bord en zet het bord 1 min tot 1 1/2 min in de microgolfoven op 950 W. Je zal horen dat de ham wat begint te knisperen, maar dat is normaal. Haal het bord uit de microgolfoven en laat afkoelen.

Afwerking:

  • Dresseer zoals op de foto's en werk af met bloemetjes en cress.
Trefwoord bladerdeeg, bladerdeegstengel, geitenkaas, geitenkaas met honing, geitenkaasmousse, gelei, kaaskrokantje, kruidenolie, Serranoham, zoete puntpaprika

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.472 andere abonnees

ARCHIEF

12 Reacties

  1. Anne-Mie Houssin

    De globe mal vind ik de mooiste. Weer heel prachtig Myriam.
    Fijn weekend!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel voor je reactie Anne-Mie! Dat is ook mijn favorietje.
      Fijn weekend!

      Antwoord
  2. Inge

    Dat ziet er zo prachtig uit! En dankjewel voor de 3 verschillende presentaties te laten zien.

    Wel een vraagje: wat zou ik als alternatief kunnen gebruiken voor paprika (ivm allergie)?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Je zou kunnen kiezen voor rode biet. Rode biet en geitenkaas is ook een topcombo qua smaak en kleur.

      Antwoord
  3. Caroline Johnson

    5 sterren
    Myriam, dit is echt een super recept! Ik heb de secrets mal gekocht want dat vind ik met het oranje van de pepers echt op een eitje lijken. Maar hoe in hemels naam krijg je de mouse uit de @&€#* mal zonder dat alles in stukken breekt!?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Caroline,
      Je moet de mousse bij voorkeur 1 nacht in de diepvries laten opstijven. Die wordt dan beenhard en haal je probleemloos uit de mal.
      De mousse dan gedurende een 4-tal uur laten ontdooien in je koelkast.
      Ik heb nog nooit problemen gehad met mallen, nog nooit. Werkt heel vlot op die manier.
      Succes!

      Antwoord
  4. Marion

    Waar kun je deze mallen bestellen?

    Antwoord
  5. Jenka

    Gemaakt gisteren op nieuwjaar, lekker hapje voor bij het aperitief. Sommige zaken iets anders gedaan maar uiteindelijk resultaat was super geslaagd 👍 Toppertje!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel, Jenka. En wat dat anders doen betreft? Groot gelijk. Ik ben hier alleen om te inspireren. Je eigen ding doen, that’s the spirit!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Geitenkaasmousse met paprikagelei en bladerdeegstengel

by Myriam Minne time to read: 3 min
12