Hap en Tap logo zonder streep
Krokant zacht eitje met asperges

Krokant zacht eitje met asperges

26 mei 2023 | Voorgerecht, Voorgerecht vegetarisch

Herinneren jullie zich mijn partnership nog met Europese BOB rosé wijnen? Ik ga 4 recepten delen met jullie die een perfecte match zijn met een lekkere rosé uit Valtènesi in Italië of uit de Provence in Frankrijk. Mijn eerste recept was een frisse amuse, een zwarte sesam, hazelnoot en forel taco. Ik ga graag verder met een vegetarisch voorgerecht, een krokant zacht eitje met asperges. Voor mij rijmt rosé met lente en zomer. Wel, meer lente dan dit wordt een recept niet.

Wat nog het lentegevoel bij me oproept, dat zijn de aperitiefjes met collega’s of vrienden na het werk. Het blijft lang klaar en warm (hopelijk!) en dan is zo’n drink ideaal om even te ontstressen na een lange werkdag. Wel, zo denken de mensen van Europese BOB rosé wijnen er ook over. Daarom organiseren ze op vrijdag 26 mei (vandaag!), 30 juni en 28 juli van 18.00 tot 22.00 u een after work drink bij Villa Empain in Brussel. Je kan er de roséwijnen ontdekken via een gratis tasting in een idyllisch kader: slenteren door de tijdelijke tentoonstelling, proeven van kwaliteitsvolle roséwijnen en lekkere tapas en genieten van een heerlijke zomeravond, wiegend op een dj set of live muziek… Alles is aanwezig voor een geslaagde after work! Meer weten? Check it out hier! Jouw ticket boeken, doe je hier. Pst, je loopt me er tegen het lijf op vrijdag 30 juni en ik ben altijd te vinden voor een babbel, met een goed glas wijn erbij! Anders ook hoor, maar met een wijntje erbij komt mijn tong nog meer los. 😅

En dan nog even terug naar dit zacht krokant eitje met asperges. Het is een vrij eenvoudig recept. Ik maakte er zelfs een TikTok over. Je kan hem vinden op mijn profiel.

Krokant zacht eitje met asperges

Krokant zacht eitje met asperges

Krokant zacht eitje met asperges

3.50 van 2 stemmen
Gang Voorgerecht
Keuken Vegetarisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 eieren, uit vrije uitloop
  • 2 eieren, om te paneren
  • Bloem om te bestuiven
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 liter plantaardige olie
  • Vene Cress®
  • Basilicumblaadjes

Voor de aspergesaus:

  • 20 g sjalot, fijngehakt
  • 300 g groene asperges, de uiteinden
  • 240 ml water
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 bosje basilicum
  • Peper en zout, naar smaak

Voor de kruidenkorst:

  • 300 g wit brood
  • 180 g verse groene kruiden
  • 20 g Grana Padano kaas, geraspt
  • Peper en zout, naar smaak

Instructies
 

  • Snijd het houtige gedeelte van de aspergestengels af en schil de asperges met een dunschiller. Snijd de punten af en zet ze apart om als garnering te gebruiken en hak de overgebleven stukken fijn. Bak de gehakte asperges tot ze helemaal gaar zijn en de punten 2 min met een klontje boter en breng op smaak.

Voor de aspergesaus:

  • Zweet voor de saus de gehakte sjalotten in olijfolie aan tot ze gekarameliseerd zijn en meng ze tot een gladde saus met de gebakken asperges (niet de punten) en het water. Voeg een paar basilicumblaadjes toe om de saus groener te maken. Passeer door een fijne zeef en houd de saus klaar.

Voor de kruidenkorst:

  • Meng voor het groene broodkruim alle ingrediënten in een keukenmachine tot een uniforme kleur.
  • Gebruik geen erg verse eieren, minstens een paar dagen oud, anders zijn ze erg moeilijk te pellen. Als je de eieren rechtstreeks vanuit de koelkast in kokend water laat vallen, voeg dan 30 sec kooktijd toe.
  • Breng de eieren op kamertemperatuur en kook ze 5 1/2 min in kokend water. Laat onmiddellijk afkoelen in een kom met ijswater. Pel de eieren voorzichtig en bestuif ze met bloem, doop ze in de gekruide dooier en rol ze voorzichtig in het broodkruim om ze gelijkmatig te bestrijken.
  • Vergeet niet om het paneermeel en het eigeel te kruiden, zo bouw je lagen van smaken op in je gerecht.
  • Frituur in hete olie op 160˚C gedurende ca. 3/4 min tot ze rondom goudkleurig en krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met een snufje zout.

Afwerking:

  • Verdeel de hete aspergesaus over de bodem van grote kommen, voeg de aspergepunten toe zodat een soort nestje ontstaat en leg het krokante ei erop.
  • Garneer met verse kruiden voor het opdienen.
Trefwoord asperges, aspergesaus, eitje, groene asperges, groene kruiden, kruidenkorst

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.385 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

4 Reacties

  1. Bert

    3 sterren
    Beste Myriam,
    Vraagje. Je bakt de asperges en vervolgens gebruik je voor de saus gekookte asperges. Klopt dit?
    En paneer je de eieren in alleen het eigeel of gebruik je het hele ei?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik heb het recept aangepast. Je gebruikt de gebakken asperges voor de saus.
      Voor het paneren gebruik je enkel het eigeel… Staat ook zo in het recept.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord
  2. Peter Schoenmaker

    4 sterren
    180 gram verse kruiden? Das een halve emmer

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Da’s veel inderdaad. Ik gebruikte alles door elkaar: dille, munt, koriander, basilicum, platte peterselie,…

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Krokant zacht eitje met asperges

by Myriam Minne time to read: 3 min
4