Hap en Tap logo zonder streep
De leukste (food)hotspots in Lissabon part 1

De leukste (food)hotspots in Lissabon part 1

27 jun 2016 | Hap & Tap op stap, Reviews

Op deze druilerige dag, waarvan er de laatste tijd wel 13 in een dozijn zijn, neem ik jullie graag mee naar het zonovergoten Lissabon. Na Maastricht en Marrakech was dit mijn 3de en dus meteen ook laatste trip als Neckermann ambassadeur. Of het de bedoeling was of niet van de reisagent, maar they saved the best voor last! Maastricht, Marrakech en Lissabon, het ging in stijgende lijn van goed en beter naar best. Wat een fijne stad! Vooraf had ik niks dan lof opgevangen over de Portugese hoofdstad, wel ik kan die alleen maar bevestigen. En we hadden dan nog geluk op de koop toen, want heel de stad was in feeststemming!

 

De leukste (food)hotspots in Lissabon part 1

 

In tegenstelling tot mijn trip naar Marrakech waarvoor ik volledig vertrouwde op een papieren gids, had ik nu het wereldwijde web afgezocht naar tips. Een gids is prima, maar brengt je op plaatsen waar àlle toeristen komen. In Lissabon wou ik verborgen pareltjes ontdekken en dat is me wonderwel gelukt! Lees verder. 🙂

Nadat mijn echtgenoot ‘doodvermoeid’ terugkeerde uit Maastricht, stond hij zijn plaats voor Marrakech met veel plezier af aan mijn foodievriendin Ann en voor Lissabon aan onze dochter Lore. Al een geluk. Hij zou de meer dan 21.000 stappen die we op zaterdag zetten, goed voor 14 km slenter-, winkel- en wandelplezier niet overleefd hebben. 😉

Na een vlotte vlucht van een 3-tal uurtjes ruilden we het miezerige Brussel voor Lissabon dat lag te blaken in de zon. De weersvoorspellingen waren schitterend: van 24 graden op dag 1, oplopend tot 30 graden op dag 3. Zà-lig. Dààr was die zon dus al die tijd! We informeerden aan de infobalie hoe we ’t makkelijkst/snelst in het centrum van de stad konden komen en dat bleek een makkie: er was om het half uur een Aerobus die je voor slechts € 3,5 van de luchthaven naar de verschillende stadsdelen brengt. Met de metro kan ook en da’s zelfs nog voordeliger, maar dan moet je wel overstappen.

En zo stonden we een half uurtje na aankomst al in ons hotel: My Story Hotel Ouro***. Hoewel het hotel pal in het centrum gelegen is, op amper 300 meter van de drukke Praça do Comércio, hadden we totaal geen hinder van lawaai of andere overlast. Raam open en we hoorden de Engelse supporters tot in onze kamer joelen toen hun elftal scoorde tegen Rusland (er stond een groot scherm opgesteld op de Praça do Comércio), raam dicht en we konden slapen als roosjes. Het personeel is bijzonder vriendelijk en behulpzaam. De kamers zijn klein, maar wel kraaknet en bieden al het nodige comfort (airco, WiFi, safe,…). Het hotel krijgt dan ook een score van 9.1/10.

 

De leukste (food)hotspots in Lissabon part 1

 

We ruilden meteen onze lange broeken voor bermuda’s en onze dikke truien voor luchtige topjes en trokken op verkenning. We hadden honger en de Mercado da Ribeira was ons eerste doel, maar… de lokroep van een leuk terras was luider en dus nestelden we ons in de kuipzetels aan de Ribeira das Naus, zeg maar dé promenade van Lissabon. Een uur en 2 pintjes later zaten we er nog steeds: het was er supergezellig, mede door het live optreden van een Franse zanger die de terraszitters vermaakte met alle denkbare muziekgenres, telkens met zijn eigen originele insteek.

 

De leukste (food)hotspots in Lissabon part 1

 

Time Out Mercado da Ribeira

Aangezien ik niet gekomen was om de toerist uit te hangen, maar om foodhotspots voor jullie te ontdekken, sleepte ik me uit mijn luie stoel en trok naar de eerste TO DO op mijn lijstje: de Time Out Mercado da Ribeira. OMG! Deze plek overtrof mijn stoutste verwachtingen! Stel je een gi-gan-ti-sche hal voor met rondom restaurantjes en foodshops met àlles wat je hartje (of liever: maag) verlangt! De Portugese keuken uiteraard, maar ook sushi, wok, hamburgers, pasta, pizza, Aziatisch,… Echt ALLES! Om jullie een idee te geven over hoe impressed ik was: ik maakte 74 (!) foto’s, enkel en alleen met mijn kodak, om nog te zwijgen van de foto’s die ik maakte met mijn gsm…

 

De leukste (food)hotspots in Lissabon part 1

De leukste (food)hotspots in Lissabon part 1

 

We gingen eerst alle standjes langs om tot slot te beslissen dat we bij het stalletje van Sea Me zouden eten, een visrestaurantje met zowel Portugese als internationaal getinte specialiteiten (dat ook in de stad zelf een ‘volwaardige’ vestiging heeft). Aangezien ik van het principe ben dat je in het buitenland altijd als een local moet eten, koos ik voor de Pastéis de bacalhau com arroz de tomate, kabeljauwkroketjes met getomateerde rijst. Lore volgde mijn (goede) voorbeeld en opteerde eveneens voor een gerecht de inspiração portuguesa: bitoque de salmão e boletos, een gebakken zalmsteak met een spiegelei en champignons. We betaalden elk ocharme € 8,50 voor ons gerecht en genoten van elke hap.

 

De leukste (food)hotspots in Lissabon part 1

 

Vooraleer we de markthallen verlieten, konden we niet voorbij het kraampje met éclairs passeren zonder halt te houden en er een te kopen. De appel is niet ver van de boom gevallen voor wat de voorkeur voor zoet betreft bij mijn dochter en ze liet zich verleiden door een “Crème brûlée” éclair.

 

De leukste (food)hotspots in Lissabon part 1

 

Rooftopbar PARK

Het was nog te vroeg om naar het hotel terug te keren én we hadden wel nog zin in een cocktail om onze eerste dag af te sluiten en dus trokken we naar PARK, een rooftopbar gelegen op de bovenste verdieping van een oude parkeergarage. Een adres om te onthouden: Calçada do Combro, 58, gelegen in de buurt Bairro Alto. Vergis je niet: als je voor de garage staat, dan is er niks, totaal niks (geen naamplaatje, no nothing) dat erop wijst dat op de 7de verdieping het hipste feestje van de stad aan de gang is. Schoorvoetend vroeg ik aan de parkeerwachter of we wel aan het juiste adres waren. “Oh sure, take the elevator to the 7th floor”.

 

De leukste (food)hotspots in Lissabon part 1

 

Wel, die 7th floor, dat was eigenlijk de 7de hemel: een dakterras vol lachende, mooie mensen, genietend van een cocktail en/of fingerfood, elkaars gezelschap en de zakkende zon met een prachtig uitzicht op de Ponte 25 de Abril en de torens van de Santa Catarina kerk. Met houten meubilair en planten in kleine potten wordt de indruk gewekt van een tuin. We lieten ons adviseren door een vriendelijke onbekende, volgden zijn (goede) voorbeeld en bestelden een giga Mojito met aardbeien voor € 7 per stuk. We hadden geluk dat er net een koppeltje opstapte en nestelden ons in een van de lazy loungezetels. Zàlig! Nippend van onze cocktail gaven we onze ogen volop de kost. Met tegenzin zag ik de inhoud van mijn glas zakken en voelde ik de alcohol naar mijn hoofd stijgen, want dat betekende dat we de terugweg moesten aanvatten.

Maar we waren moedig en keerden te voet terug naar het hotel… maar niet voor we nog in de Nike store elk een paar nieuwe schoenen kochten. Die zouden van pas komen, want we hadden nog grootse plannen voor dag 2 en 3: Belém met de enige echte pastéis, LX Factory, dineren bij A Chevicheria, lunch bij Pharmacia,… Meer hierover volgende week!

Na het lezen van dit blogartikel ook zin in zon (en good food) gekregen? Bij Neckermann ontvang je nu tot 50% korting op de Last Minute vakanties naar de zon!

* Vlucht en verblijf werden mij aangeboden door Neckermann. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over mijn ervaringen. Bekijk ook de disclaimer.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.579 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

De leukste (food)hotspots in Lissabon part 1

by Myriam Minne time to read: 5 min
0