Hap en Tap logo zonder streep
De grote test Magimix Cook Expert vs Thermomix: sabayon

De grote test Magimix Cook Expert vs Thermomix: sabayon

30 jan 2017 | Electro, Reviews

“Myriam, ik heb een Magimix Cook Expert voor je kunnen regelen! Het is een fantastisch toestel. Je MOET het uittesten!” Aan het woord was Peggy van Profilec in Brugge en klasgenote in mijn patisseriecursus aan Spermalie. Trots vertelde ze me dat ze over mij en mijn blog had zitten mailen met de commercieel directeur van Magimix. Zo, zo, die twee hadden dus gewoon zitten ‘roddelen’ achter mijn rug en ze was er nog fier op ook. ? Maar de conclusie was wel dat ik een Magimix Cook Expert in bruikleen kreeg. Dus, bij deze zijn de ‘roddels’ hen vergeven. Lobbyen is een correcter woord. Merci, Peggy en Peter!

Waar het hart van vol is, daar loopt de mond van over en Peggy was niet te stoppen: “De beker is een stuk groter dan die van de Thermomix. Hij is dubbelwandig en dus blijft bv. soep meer dan 2 uur warm in de afgesloten beker. En hij maakt veel minder kabaal. En de sabayon, man, man, die is formidabel! Zo luchtig! Niet normaal!…” En zo ging ze nog wel even door. Ik was dan ook reuzebenieuwd naar deze nieuwkomer op de markt van de thermoblenders. Ik maakte er al meermaals soep in (peterseliewortelsoep en bloemkoolsoep,dat recept volgt later nog) en sauce anglaise en risotto,… en ik moet toegeven: Peggy had tot nu helemaal gelijk. Zo is soep uit de Magimix Cook Expert ongelooflijk: je kiepert alle ingrediënten in grove stukken in het toestel, inclusief boter, programmeert op de stand ‘ROOMSOEP’ en voor de rest trekt de Cook Expert helemaal zijn plan om een half uur later een perfect gladde soep af te leveren.

Voor de test met de sabayon wilde ik het extra spannend maken en
1. maakte ik mijn eerste YouTube filmpje (kwestie van in alle objectiviteit en neutraliteit jullie het verschil te kunnen laten zien, als er al verschil is/was, natuurlijk)
2. deed ik de test rechtstreeks voor de camera. Zo was het ook voor mij een verrassing wat het resultaat zou zijn.

Heeft Peggy gelijk gekregen of niet? Bekijk mijn filmpje en je zal het weten. ?

 

Ik wil er wel nog even op hameren dat mijn Thermomix nog een oude versie is, nl. de TM31. In de nieuwe versie kan je de temperatuur wel per 1 graad regelen. In alle sabayonrecepten voor de TM31 wordt sabayon evenwel geklopt op 70° C en dat minieme temperatuurverschil kan dus geen excuus zijn.

Na deze eerste test is mijn goesting om filmpjes te maken alleen maar gegroeid. Er volgen er dus waarschijnlijk nog. Maar wat vinden jullie van dit experiment? Voor herhaling vatbaar? Meer van dattum? Zo ja, abonneer jullie dan op mijn YouTube kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe testjes. Of willen jullie ook recepten? Al dan niet in de Magimix Cook Expert? Shoot!

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.541 andere abonnees

ARCHIEF

13 Reacties

 1. Mischa de Muynck

  Niet een hele goede vergelijking volgens mij. Je zet beide toestellen op dezelfde ‘stand’, maar dat is natuurlijk niet zo. Het aantal toeren voor beide toestellen is compleet verschillen bij stand 4.
  Beter zou zijn om voor beide toestellen het recept te volgen dat aanbevolen wordt.
  Nu vergelijk je een beetje appel met peren en dat is jammer.

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dag Mischa
   Die opmerking kreeg ik ook op Facebook en op mijn YouTube filmpje zelf.
   Ik zal dan ook de test opnieuw doen met de stand op 3 en de duur op 6 min ipv op 10 min, al stel ik me daar toch wel vragen bij. Trager kloppen en minder lang zouden een luchtiger sabayon opleveren? Dat lijkt me niet logisch. Maar ik geef jullie het voordeel van de twijfel. 😉
   Voor ik de tartaar maak, zal ik de sabayon nogmaals testen.
   Ik wil appels met appels vergelijken. 🙂

   Antwoord
 2. Carola

  Met verschillende machines is het altijd een beetje appels met peren vergelijken. Ze zijn gewoon niet hetzelfde. Ik ben wel onder de indruk en ik weet wel welke sabayon ik zou kiezen! Persoonlijk vind ik de Magimix ook een stuk mooier. Echt zo’n klassieker die het over 30 jaar nog steeds goed doet.
  Ik ben benieuwd wat je allemaal nog meer gaat maken!

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Hoi Carola
   Ik vind de Magimix er ook véél mooier uitzien, maar da’s heel subjectief natuurlijk.
   Op mijn planning staan zeker nog een tartaar en een soep. Blijf mijn blog en YT-kanaal volgen. 😉
   Groetjes!
   Myriam

   Antwoord
 3. Daniëlle

  Ik kijk ook met belangstelling uit naar je nieuwe posts over de Magimix Cook Expert contra Thermomix.
  Op de site http://www.wateetons.nl is Meneer ook aan het experimenteren geslagen met de Magimix Cook Expert. Hij heeft er o.a. bier(!) in gebrouwen en kwam tot de conclusie dat de thermostaat van de Cook Expert nogal wat te wensen overlaat (het apparaat geeft véél te vroeg aan dat het de gewenste temperatuur al heeft bereikt). Ben benieuwd wat jouw ervarig daar mee is/zal zijn. Binnenkort volgt deel twee van zijn bevindingen.
  Wel jammer dat je niet de TM5 hebt om mee te testen, die heeft namelijk ook een ander model vlinder (klopper) misschien was de thermomix-sabayon daarmee toch nog wat beter gelukt….?

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dag Daniëlle
   Bedankt voor je reactie.
   Ik wil de test gerust in de TM5 doen, als Cnudde me een toestel leent (waarvoor ik vrees!). Ik heb de TM3 gekocht en ben niet van plan om me een nieuw toestel aan te schaffen. Mijn keuken zou te klein worden. 😉
   Ik denk persoonlijk dat het verschil niet aan de klopper ligt of temperatuur en/of snelheid zoals een pak mensen me suggereren maar aan de vorm van de kom. Les 1 aan de kookschool is: klop je sabayon in een conische sauteuse… 🙂
   Ik zal de sabayontest sowieso overdoen om de non-believers te overtuigen. Nogal wat mensen reageren dat de snelheid van de TM te hoog was en de duur te lang. Ik zal de volgende keer de TM programmeren op stand 3 gedurende 6 min. Al zou het mij verwonderen dat dit een sabayon oplevert als in de Magimix. Korter en trager = luchtiger? Dat druist toch in tegen alle logica?
   Wordt vervolgd! 🙂

   Antwoord
 4. desmet isabel

  niet te vergelijken….ik heb zowel het oude als nieuwe model van TM….beiden heel tevreden over. Voor de Magi…heb je nog een weegschaal nodig om alle ingrediënten af te wegen…bij thermomix zit die functie erin. Bij de laatste versie zit het recept erin geprogrammeerd, vind ik persoonlijk ook heel gemakkelijk ….en idd…je moet het recept volgen zoals genoteerd staat …. mijn Sabayon is overheerlijk… en topchefs werken ermee…dus slecht zal de TM niet zijn ;-). De laatste versie van TM vind ik persoonlijk ook vrij modern, ook volledig digitaal zoals de Magi….vergelijk de te vergelijken toestellen….ik vergelijk ook geen gewone fiets met een electrische….;-) . Wel ben ik ervan overtuigd dat gelijk welk toestel gekozen wordt het een meerwaarde is in je keuken

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Isabel, bedankt voor je reactie. Ik heb nooit beweerd dat de TM slechts is. De TM is een heel degelijk toestel, alleen kan de Magimix meer. Wat ook normaal is: de Magimix is nieuwer en wanneer je een nieuw toestel uitbrengt dan probeer je toch beter te doen dan de concurrentie? De iphone 8 zal ook beter zijn dan de iphone 7.
   En wat die weegschaal betreft, daar heb je een punt. Maar die weegschaal in mijn TM31, die werkte alles behalve precies… En een weegschaal heb je sowieso in huis. Wat ik doe: ik zet mijn Magimix beker op mijn weegschaal en weeg zo mijn ingrediënten af.
   Voordelen van de Magimix tov de TM:
   – In de Magimix kan je raspen
   – In de Magimix kan je garen op lage temperatuur
   – Bij de Magimix kan je de temperatuur per graad verstellen wat niet het geval is bij de TM
   Enz enz
   Je moet maar eens de vergelijkende test lezen van Flo (die wel met de nieuwe TM werkt):
   http://www.thefloshow.com/magimix-cook-expert-vs-thermomix/
   Groetjes
   Myriam

   PS Het feit dat de chefs met de TM werken is logisch: die is al veel langer op de markt. De Magimix Cook Expert is nog maar 1 jaar jong.

   Antwoord
 5. Coby Janssen

  Ik vind je testen supergoed, het maakt de verschillen duidelijk.?
  Voor mij wordt het de Magimix met de automatische recepten en ingebouwde weegschaal van de Thermomix.?

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dàt toestel moet nog uitgevonden worden! 😉
   Nu zet ik de pot van mijn Magimix altijd op mijn keukenweegschaal en weeg zo de ingrediënten af.
   En die automatische recepten vind ik persoonlijk maar niks. Dat heeft niets meer met koken te maken. 😀
   Groetjes
   Myriam

   Antwoord
 6. Mark P

  TH51 is echt wel een stuk beter hoor! Ook de Sabayon trouwens! Je mag ‘m altijd eens komen lenen als je wil testen. Oei, ik word onderbroken, mijn TH51 zegt me dat de groetensoep klaar is …

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dag Mark
   Ik heb nooit beweerd dat de TM slecht is, het enige wat ik zeg is dat alles wat de TM kan, de Magimix dat ook kan, maar nog veel meer, doordat er ook een foodprocessor wordt meegeleverd: plakjes, staafjes, blokjes,… dat kan allemaal in de Magimix, terwijl dat onmogelijk is in de TM. Niet in de TM31 en niet in de TM51.
   En groentensoep, dat kan de Magimix ook als de beste. Alle ingrediënten ineens in het toestel en het automatische programma selecteren. Klaar! 😉
   Veel plezier met je TM51.
   Groetjes
   Myriam

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

De grote test Magimix Cook Expert vs Thermomix: sabayon

by Myriam Minne time to read: 2 min
13