Hap en Tap logo zonder streep
Luc De Laet, Het Vleesboek

Luc De Laet, het Vleesboek

4 apr 2022 | Kookboeken, Reviews

Wanneer Luc De Laet een boekvoorstelling organiseert en je uitgenodigd wordt, dan MOET je daar naartoe, ook al moet je daarvoor een halve dag verlof opnemen. Allez, dat is mijn gedacht. Luc De Laet is een ronkende naam in het vleesmilieu. Correctie: in het premium vleesmilieu. Ooit maakte ik macarons met zijn Secreto 07 en dat was toen (lees: in 2018) zo lekker dat ik er vandaag nog spontaan van kwijl, wanneer ik eraan terugdenk. Gezwind reed ik dan ook naar Hove, waar de Butchers Store van Luc gevestigd is, voor de lancering van Het Vleesboek. Nou ja, gezwind is misschien te veel gezegd. Op amper 2 km van mijn bestemming kwam ik in een file terecht, waardoor ik als laatste genodigde binnenwaaide. Te laat komen bij De Laet, kan ik! 😜
 
Luc was net begonnen met het uitbenen van een lammetje, terwijl hij honderduit vertelde over zijn passie voor goei vlees. Hoe hij onder impuls van zijn vader (een varkensboer) op zijn 13de naar PIVA trok voor zijn slagersopleiding, hoe hij als twintiger een lokale dorpsslagerij overnam, hoe hij ondertussen met Butcher’s Dining het eerste slagersrestaurant van ons land opende… Als geboren ondernemer opende hij naast een groothandel en heel wat winkels ondertussen ook 2 restaurants. Luc is een man met passie voor zijn vak en straalt dat ook uit. Voor dat parcours werd hij in 2018 dan ook onvermijdelijk gekroond tot ondernemer van het jaar door Gault&Millau.

Luc De Laet, Het Vleesboek

“Ik hou van vegetarisch eten. Zolang er maar een goei stukske vlees bij geserveerd wordt. Niets zo lekker als een vegetarische lasagne… met een worst.”

Luc neemt geen blad voor de mond en zit niet om een straffe uitspraak verlegen zoals die hierboven. Maar de man strooit ook met tips:

  • Zoals wijn een terroir heeft, zo heeft rundvlees dat ook. Een koe die heeft staan grazen in een weide in de Polders, heeft een andere smaak dan haar ‘zuster’ die graasde in de streek van Charolles (FR).
  • Vrouwelijke lammetjes zijn het lekkerst en het duurst. Nou ja. No comment! Volgens Luc komen de lekkerste lammetjes uit de Pyreneeën. Die zijn maximumaal 2 maand oud wanneer ze geslacht worden en werden enkel gevoed met moedermelk.
  • Wanneer we Luc vragen om zijn favoriete stukje vlees te kiezen, dan kiest de man – na lang aarzelen en nadenken – voor onglet. Dit stukje vlees scheidt de darmen van de longen en ook de aorta loopt erdoor. Hierdoor heeft de onglet veel bloed gekregen en bijgevolg ook veel smaak.

Luc De Laet, Het Vleesboek

Het Vleesboek

Het Vleesboek van Luc De Laet is een kanjer geworden van 286 pagina’s waaraan Luc maar liefst 2 jaar werkte. Je komt niet alleen alles te weten over de herkomst, het verwerken en het bereiden van ambachtelijk vlees, maar je vindt er ook 70 topbereidingen. Dit Vleesboek is dan ook onontbeerlijk voor de vleesliefhebber die duurzaam wil consumeren.

Luc De Laet, Het Vleesboek

Na een inleiding waarin het DNA van De Laet en Van Haver aan bod komt, volgen 7 hoofdstukken: het rund, het kalf, het varken, het lam, gevogelte, het wild en smaakmakers. Een greep uit die recepten: kalfsfricassee met truffel en eekhoorntjesbrood, Bressekip met asperges en pommes château, varkensschouder pulled pork Jamaican style jerk,… Die worden stuk voor stuk verrukkelijk in beeld gebracht door Kris Vlegels.

Luc De Laet, Het Vleesboek

Titel: Het Vleesboek is te koop in de boekhandel en online
Auteur: Luc De Laet
Uitgeverij: Lannoo
Formaat: 295 x 235 mm
Aantal pagina’s: 386
Prijs: 39,99 euro
EAN: 9789401468886


 
 

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Luc De Laet, het Vleesboek

by Myriam Minne time to read: 2 min
0