Wanneer je Het Belgisch Bakboek van Stefan Elias, De Bakbijbel van Rutger van den Broek en Patisserie en ander Fijn Gebak van Eddie Benghanem in je boekenkast hebt staan, heb je dan nog wel Sweet Foodista nodig? JAZEKER! Vind je in alle opgesomde bakboeken àlle klassiekers, dan vind je in Sweet Foodista geen enkele klassieker, maar wel 50 recepten voor funky patisserie! Margaux Maeterlinck en Christophe Declercq gaan een stap verder dan de klassiekers. Noem ze gerust de klassiekers 2.0: nieuwe, hippe, lekkere en op foodtrends gebaseerde lekkernijen.
De auteurs van Sweet Foodista zijn niet de minste: Christophe Declercq is reeds meer dan 25 jaar vakleraar banket en ijs aan de gastronomische school Ter Groene Poorte en foodconsultant. Hij is ook auteur van verschillende bestsellers zoals Basic Aperitiefhapjes, Basic Gebak & Taart en Bakken voor iedereen. Margaux Maeterlinck is een gedreven foodista, gepassioneerd door reizen, voeding en design. Ze werkt bij een van de grootste chocoladeproducenten ter wereld, waar zij de laatste foodtrends onderzoekt en in samenwerking met chefs de meest innovatieve producten conceptualiseert. Die samenwerking resulteerde in een overheerlijke explosie van originele desserts.
Het boek is opgedeeld in 4 hoofdstukken: mashup, feel good food, glocalisation en sharing is caring. Ik neem ze een voor een even onder de loep. In mashup komt patisserie aan bod waarin 2 gekende recepten met elkaar gemixt worden. Waarom kiezen als je beide kan hebben? De brookies, een samensmelting van brownies en cookies, zijn inmiddels door iedereen gekend. Maar wat dacht je van een cheesecake madeleine, een fronut (friet + donut), een muffin moelleux of tiramichoux?
In feel good food komen recepten aan bod voor iedereen die er een gezondere levensstijl wil op nahouden of die uit persoonlijke overtuiging of om gezondheidsredenen bepaalde middelen uit de voeding wil weren: vegetarische recepten, veganistische recepten, lactose- en/of glucosevrije recepten,… Denk maar aan veganistische meringues op basis van kikkererwten i.p.v. eiwitten, spelt-wortelmuffins, wellness cheesecake, kefir butternutbrood,…
In het hoofdstuk glocalisation worden de woorden globalisatie en lokaal gemixt. Hierin vind je recepten die een mix zijn van verschillende lokale gewoontes, ingrediënten en/of bereidingswijzen, uit verschillende landen en werelddelen met als resultaat een onevenaarbare smaakervaring. Cake de dulce, yoghuzu, bagelteefjes, breakfast baklava, Hélènes flapjack,… het zijn slechts enkele klinkende namen die vragen om gemaakt én geproefd te worden!
Het vierde en laatste hoofdstuk is gewijd aan het sharing is caring concept. Of wat dacht je van een XXL cookie om te delen? Of rijstpapballetjes? Of twisters? Jullie hebben het al door: Sweet Foodista is niet het 13de bakboek in een dozijn, maar is een absolute must-have voor al wie houdt van something different!
Titel: Sweet Foodista is te koop in de boekhandel of online.
Auteurs: Margaux Maeterlinck & Christophe Declercq
Uitgeverij: Lannoo
Formaat: 280 mm x 200 mm – hardback
Aantal pagina’s: 162 pagina’s
Prijs: 24,99 euro
ISBN: 978 94 014 4661 7
0 reacties