Als je zoals ik àlle denkbare bakboeken in je kast hebt staan – denk maar aan De Bakbijbel van Rutger Van den Broeck, Home Baked van Yvette Van Boven, Mijn favoriete desserts van Janneke Philippi, Mary Berry’s bakbijbel,… – heb je dan dit Belgisch Bakboek nog wel nodig? Oh, jazeker! In geen enkel boek vind je immers zoveel Belgische bakrecepten verzameld. Belgen bakken graag, dat weet het kleinste kind. Maar dat die bakwoede tot zoveel lokale en regionale specialiteiten leidde, daar stond zelfs ik van op te kijken.
Iedereen kent de Antwerpse handjes, de Gentse mastellen en de Luikse en/of Brusselse wafels. Maar wie kan nog zijn hand opsteken als ik vraag: “waar komen de stangen, de huubkes en de mikkemannen vandaan?”. Ik alvast niet en nochtans ben ik een bakfanaat van de zuiverste soort. Ter info, de antwoorden zijn respectievelijk Pittem, Essen en Bilzen. Wel, al deze heerlijkheden en nog veel meer, meer dan 100 culinaire parels in totaal, werden verzameld in een naslagwerk om U tegen te zeggen: 272 pagina’s dik, goed voor 1,6 kg lees- én bakplezier!
Stefan Elias is de bezieler van het boek. Misschien doet de naam niet meteen een belletje rinkelen? Maar als ik zeg dat meesterbakker Stefan jarenlang de rechterhand was van de legendarische Gentse bakker Jacques Bloch, dan gaat er waarschijnlijk wel een licht op. Bakkerij Bloch was een broodbakkerij in de Veldstraat, dé winkelstraat van Gent, en hoewel de bakkerij in 2008 de deuren sloot, is de Gentse patissier nog lang niet vergeten. Nadat Stefan Elias alle recepten van bakkerij Bloch verzamelde in een trilogie zodat die niet voor het nageslacht verloren zouden gaan, ging hij nu op zoek naar authentieke, soms bijna vergeten Belgische streekrecepten. Stap voor stap en met handige tips legt hij uit hoe je zelf aan de slag kan gaan. Een ding is duidelijk: Stefan Elias wil mensen laten proeven van zijn passie voor het bakkersambacht!
6 redenen waarom het Belgisch Bakboek niet in je collectie mag ontbreken:
- Meer dan 100 recepten van vaak (bijna) vergeten lekkernijen, dat is niet niks.
- De recepten worden door historica Greet Draye aangevuld met anekdotes over de ontstaansgeschiedenis van elk taartje of koekje. Zo steek je er nog wat van op ook!
- De foto’s van Séverine Lacante zijn effenaf PRACHTIG!! Vergeef me dat ik roep. 😉
- Dit is een naslagwerk waaraan ook je (klein)kinderen nog veel plezier zullen beleven.
- Dit boek ligt niet alleen mooi op je salontafel, het is ook een echt doe-boek: bij het doorbladeren kreeg ik al meteen zin om overal post-its te stoppen bij dingen die ik zin had om te maken. Ik kwam post-its tekort…
- En last but not least, Stefan Elias is een supersympathieke man die écht zijn kennis wil delen. Ik hoorde hem ooit een vrouw op het hart drukken dat als een recept, ondanks de duidelijke beschrijving, niet mocht lukken, ze hem altijd mocht mailen en hij meende het oprecht. Stefan is een man naar mijn hart!
Kortom, het Belgisch Bakboek is een boek om met stip op je Christmas wishlist te zetten! Kan je zolang niet wachten? Dan heb ik het perfecte excuus voor je klaar: in het boek staat ook het recept voor de befaamde West-Vlaamse klaaskoeken (of klaaspeirden of mantepeirden) en die mogen toch niet ontbreken op je ontbijttafel op 6 december, niet? 😉
Titel: Belgisch Bakboek is te koop in de boekhandel of online.
Auteur: Stefan Elias
Uitgeverij: Uitgeverij Kanibaal
Formaat: 270 x 230 mm – hardcover
Aantal pagina’s: 272
Prijs: 35 euro
ISBN: 978 94 9208 173 5
voila, meteen een idee voor onder de kerstboom 🙂
Amai, ’t zal wel nog nie zijn! Topcadeau voor een baklady als jij!
Enjoy!
Liefs
Myriam
Dit is inderdaad een prachtboek! Ik ga zo beginnen aan de Bilzerse mikkemannen, mijn schoonbroer en schoonzus wonen in Bilzen en komen vandaag op bezoek, dus ideaal om het eens uit te testen 🙂
Klinkt lekker! Geniet ervan!
In het recept van de pistolets ,staat dat ze moeten omgedraaid worden,maar dan gaan ze bij mij plat en na de tweede keer helemaal.
Mag ik ze direkt op de bakplaat leggen en zo laten rijzen,want die eerste rijs was mooi.
MVG
Frans Aerts
Dag Frans
Bedankt voor je reactie, maar dit is eigenlijk een vraag die je aan Stefan Elias moet stellen.
Nu heb je geluk, ik ken Stefan persoonlijk en zal hem je vraag voorleggen.
Ik kom hierop terug zodra ik een antwoordje van Stefan gekregen heb.
Groetjes
Myriam
Dag Frans,
Hier ben ik al terug met de reactie van Stefan:
“Dat mag. Belangrijk is om een geen patisseriebloem te gebruiken, maar bloem met een hoog eiwitgehalte en voldoende te kneden. Staat ook uitgelegd bij weetjes!
Succes!
Stefan/Myriam
Ik ben op zoek naar dit boek, als het iemand niet meer gebrukt, ik wil het altijd overnemen.
Je vindt dit boek gewoon nog online bij o.a. Standaard Boekhandel, hoor.
Zie: https://www.standaardboekhandel.be/p/belgisch-bakboek-9789492081735
Is een topboek!
Ook bij Standaard boekhandel niet meer te verkrijgen… ben ook op zoek.
Ik zal het eens vragen aan Stefan zelf. Ik kom hierop terug.
Fijne zondag!
Myriam
Karina
Stefan heeft er nog enkele. Je mag hem een mailtje sturen: stefan.elias@telenet.be
Hij is nu wel met vakantie tot 22 november, dus even geduld.
Groetjes
Myriam
Oh, super! Ik lees het spijtiggenoeg nu pas, maar ga onmiddellijk een mailtje sturen. Hartelijk bedankt om het te vragen. Echt lief van jou! Groetjes,
Karina
Dag Sandra
Stefan heeft er nog enkele. Je mag hem een mailtje sturen: stefan.elias@telenet.be
Hij is nu wel met vakantie tot 22 november, dus even geduld.
Groetjes
Myriam
Ik heb e-mail gestuurd naar Stefan Elias. Ik hoop dat hij mij nog een exemplaar kan bezorgen. Nogmaals bedankt voor de moeite die je nam!