Hap en Tap logo zonder streep
share

Sharing dinner Witlov: the making of… het kookboek

3 aug 2015 | Kookboeken, Reviews

Onlangs kreeg ik een ongewone uitnodiging in mijn mailbox: of ik zin had om de fotoshoot van een kookboek mee te maken? Nou, dàt leek me wel leuk! Is weer eens iets totaal anders, maar het sluit wel perfect aan bij mijn interesses. Dus zei ik meteen ja, niet beseffende dat Diest wel bijna 2 uur uit de buurt is van Lochristi (zeker met de werken op de E40)… Ik verklapte het jullie eerder al: ik ben nogal het ‘snelle beslissers type’. Maar ja, de beschrijving van het boek zag er dan ook héél veelbelovend uit…

Witlov is het cateringbedrijf van Dirk Gilis en Filip Fransen en die gaan samen een boek maken rond feesten/koken voor grotere groepen zonder stress. Herinner je je nog toen moeder vroeger een feest gaf in huis en ze daar een halve dag boodschappen voor deed en anderhalve dag in haar keuken stond te doen alsof ze geen stress had? Tijdens het feest wroette en zweette ze verder totdat het feest voorbij was. Gelukkig waren er nog de tantes die de pijn wat verzachtten door mee af te wassen. Toen het feest gedaan was, was eindelijk iedereen klaar met werken… En moeder zuchtte puffend op de zetel, voldaan maar doodmoe.

Als je thuis een feest geeft, dan is het de bedoeling dat iedereen mee kan genieten. Omdat we met Witlov merken dat families en vrienden soms tot een twintigtal personen uitnodigen thuis zonder dat er een traiteur/cateraar aan te pas komt, willen we graag onze kennis met je delen zodat het ook voor jou als thuis-chef in je keuken plezant blijft.

Dat doen we door gedeeltelijk te steunen op een aantal klassieke gerechten van over de hele wereld en daar dan toch veel ideeën rond te geven naar hedendaagse combinaties. Zo kan je je huidige kennis optimaal gebruiken en toch frisse feestelijke gerechten op tafel zetten. Pas op, in de keuken staan blijft altijd werken natuurlijk, maar met wat organisatie en originele invalshoeken bereik je vaak meer WOW-effect dan met moeilijke texturen.

Wij kiezen vaak voor de klassieke “service à la Française à domicile”. Dat betekent in feite dat je schotels klaarmaakt voor meerdere personen en die op tafel zet. Punt. Zonder voor iedereen een apart afgewerkt bord te maken, want dan wordt je eten soms snel koud gezien er bij de meeste mensen geen professionele warmtebruggen, grote combi-steamers en 6 of meer gasbekkens etc aanwezig zijn. Juist of niet?

Flessen water en wijn worden ook op tafel gedeponeerd. Dan kan daar ook nog wat over gezeverd worden door de nonkels of de wijnkenners onder de vrienden. En dan is het aanvallen en smikkelen! Sharing dinner noemen we dat ook wel, om het eens in het Engels te zeggen. Dus niet teveel stress, alles goed op voorhand ‘mise en placen’ en dan kan je als kok ook mee een glas drinken als je genodigden in de living staan te popelen.

Onze recepten zijn vaak gemaakt voor 8, 10 of zelfs 20. Want ja, de meeste eettafels in de living zijn voor maximum 8 mensen, maar je kan er ook de tuintafel bijzetten en daar een tafellaken over zwieren. Feest betekent volgens ons gezelligheid, samen klinken tetteren en lachen, smikkelen, etc.
Feest maak je niet met de nieuwste set glazen of dure borden, maar met lekkere wijn in de glazen, met lekker eten op tafel en vooral met als gastheer zélf aanwezig te zijn. Niets zo zielig als een feestdiner waar de chef geen tijd heeft voor zijn gasten.”

Om hun kookboek te financieren, organiseren ze een aantal sharing dinners en tegelijkertijd is dit het moment om shoots te doen voor het boek. Na de shoots in Kasteel-Hoeve Oplombeek in Gooik en in Le domaine boisé de la Fresnaye in Dworp en die in het Kasteelklooster Sint-Jansberg in Zelem (Diest) waar ik op aanwezig was, staan er nog 2 sessies op de agenda: op 19 augustus 2015 20u le 202 in Elsene (Brussel) en op 2 september 2015 20u Park van Beervelde (Gent). Wil je hierop aanwezig zijn? Inschrijven kan zolang er plaatsen beschikbaar zijn via dirk@witlov.be.

Het boek verschijnt in het najaar en wordt uitgegeven door Borgerhoff-Lamberigts.
De 250 (!) recepten worden heel mooi in beeld gebracht door Melvinkobe Photography (mijn eeuwige dank voor de foto’s die ik in avant-première kreeg om in deze blogpost te gebruiken!): pictures are worth a thousand words!

 

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.589 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

 1. Bakdame

  wat een leuk inititatief en zeer leuk om aan mee te delen!
  mochten de 2 resterende data's passen, zou ik mij ingeschreven hebben!
  liefs

  Antwoord
 2. Erika Teirlinck

  Mooie tekst, fijn je ontmoet te hebben op de shoots.
  mvg, Erika.

  Antwoord
 3. Hap & Tap

  Het genoegen was geheel wederzijds, Erika! Ik weet je wonen als ik ooit een styliste nodig heb. 😉

  Antwoord
 4. Hap & Tap

  Inderdaad echt de moeite. Spijtig dat de data niet passen. Bloggers hebben toch een druk bestaan he? 😉

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Sharing dinner Witlov: the making of… het kookboek

by Myriam time to read: 3 min
4