Hap en Tap logo zonder streep
Calvados

Calvados, het vloeibare goud. Deel 3: Lecompte.

29 jun 2015 | Champagne, wijn & ander drinkbaar lekkers, Hap & Tap op stap, Reviews

Herinneren jullie zich nog mijn 3-daagse persreis naar de Calvados streek in maart? Ik bracht toen al verslag uit over mijn bezoek aan de distilleerderijen van Père Magloire en Boulard, maar jullie hadden nog altijd mijn verslag van mijn visite aan het huis Lecompte tegoed.

Welnu, hierover kan ik eigenlijk heel kort zijn: Lecompte is het neusje van de zalm, het nec plus ultra, the top of the bill van de 3 calvadoshuizen. Daar waar je de 2 eerste soorten kunt gebruiken in de keuken en/of in cocktails, dan is dat met een aged Lecompte not done! Een Lecompte drink je puur. Met volle teugen genietend. Alleen of in goed gezelschap.

We proefden er achtereenvolgens glaasjes Lecompte van 5, 12, 18 en 25 jaar oud om te eindigen met een Multivintage en Le Secret. In het Frans klinkt het zoveel mooier: le plus extraordinaire et le plus parfait des Calvados ayant jamais existé. Het vloeibare goud (deze term is hier echt op zijn plaats: voor een fles tel je maar liefst € 2.500 neer) zit in een exclusieve kristallen karaf. Elke flacon is uniek: met de mond geblazen, manueel gebotteld, het nummer gegraveerd in het kristal…

Maar omdat dit maar een heel korte blogpost zou zijn, deel ik hier graag nog wat cocktailrecepten met calvados. Ideaal met de hittegolf die eraan komt. Het hoeft tenslotte niet altijd gin tonic te zijn!

Ran Van Ongevalle, bartender bij The Pharmacy in Knokke, geeft een vernieuwende kijk op Calvados. Ran shakete letterlijk alle tradities los en ontwierp 3 frisse cocktails op basis van verschillende Calvados.

 

Cocktail op basis van Calvados Lecompte 5 ans

50 ml Calvados Lecompte 5 ans
30 ml citroensap
20 ml dille-siroop
1 bsp Chartreuse jaune

Glas: Martini
Methode: giet alle ingrediënten in de shaker met ijs, shake ong. 15 seconden en giet uit. Serveren met dille.
Ijs: geen
Afwerking: dille en citroenzeste

Dille siroop: laat 1 kg suiker in warm water oplossen, voeg daarna 120 g dille toe en laat infuseren totdat het afgekoeld is.

“De kruidige toetsen in deze cocktail passen perfect bij het mooie balans tussen eik en fruit van deze Lecompte Calvados, een ware smaakbom!”
Ran

 

Cocktail op basis van Calvados Père Magloire VSOP

50 ml Calvados Père Magloire VSOP
25 ml citroensap
25 ml rode pompelmoessap
20 ml siroop
1 bsp Rinquinquin of likeur van perzik
1 bsp Absinthe

Glas: longdrink
Methode: giet alle ingrediënten in de shaker en shake, giet uit in met ijs gevuld longdrinkglas
Ijs: blokjes
Afwerking: zoethout en pompelmoes

“Een fantastische Calvados als deze verdient enkel de fijnste smaken! Pêche, anijs en pompelmoes maken van deze cocktail de ideale summerdrink!”
Ran

 

Cocktail op basis van Calvados Boulard Grand Solage

75 ml Calvados Boulard Grand Solage
10 ml siroop van Cardamom
1 bsp Fernet Branca
3 d Peychaud bitters

Glas: old-fashioned
Methode: giet alle ingrediënten in een mixing glass gevuld met ijs. Roer gedurende ongeveer 45 seconden totdat alles enorm koud is.
Ijs: blokjes of bol
Afwerking: Krulzeste van sinaasappel

Cardamom siroop: laat 1 kg fijne suiker in warm water oplossen, voeg daarna 15 g gebroken groene cardamom toe en laat infuseren tot afgekoeld.

“Deze Calvados is wat Calvados hoort te zijn, een enorme explosie aan de puurste appelsmaken. Om deze harmonie te bewaren, hebben we smaken toegevoegd die dit aansterkt!”
Ran

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.579 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Calvados, het vloeibare goud. Deel 3: Lecompte.

by Myriam time to read: 2 min
0