Hap en Tap logo zonder streep

Yvette Van Boven, Home Baked

12 jan 2015 | Kookboeken, Reviews

Een normale vrouw gaat op zaterdag 5 winkels af op zoek naar het perfecte jurkje of paar schoenen. Ik rij van de ene winkel naar de andere op zoek naar het juiste glas of bord om er mijn nieuwste gerecht in te presenteren.

Een normale vrouw leest 50 tinten grijs of à la limite een thriller. Ik lees kookmagazines en -boeken als waren het romans. Echt waar. Ik lees voor het slapengaan ‘nog een recept’ zoals een doorsnee persoon beslist om ‘nog een hoofdstuk’ te lezen.

Naast mijn bed (op mijn nachtkastje, op de grond) liggen stàpels tijdschriften en boeken. (Hierbij bied ik mijn oprechte excuses aan aan mijn poetsvrouw die hier horendol moet van worden. Sorry, Helena!). Mijn kasten puilen uit. Geen enkele plaats in mijn huis is veilig. Ik ben verslaafd. Ik geef het grif toe. Ik kan er niet aan weerstaan. Ik heb het geprobeerd, zenne. Dan beslis ik in een overmoedige bui om mijn abonnement stop te zetten. Maar het heeft geen zin, want dan koop ik toch sowieso de losse nummers…

Van alles wat er op de boekenmarkt verschijnt, heb ik een zwak voor dessert- of bakboeken. Die MOET ik hebben. ALLEMAAL. En liefst zo snel mogelijk. Toen deze nieuwe kanjer (figuurlijk, maar ook letterlijk met z’n 386 pagina’s!) van Yvette Van Boven, jullie uiteraard bekend van haar serie Home Made, Home Made Winter en Home Made Zomer, uitkwam, kon ik ‘m niet vlug genoeg in handen hebben. Wat een zàlig boek! Oh! Topboek! Mmmmm… hieruit wil ik écht alles maken (lees: bakken) en opeten. Ik kon trouwens niet wachten en maakte de appelpie nog voor ik het boek had, want ik had het recept ervan ontdekt op de blog van Carola.

 

Het boek is opgedeeld in 10 hoofdstukken:
1. De mise-en-place, de basis zeg maar: wat heb je nodig, hoe voorkom je veel teleurstellingen en hoe los je ze op als het toch fout gaat.
2. Viennoiserie: wat je voor het ontbijt kunt bakken.
3. Brood: met gist, desem, bakpoeder, zuiveringszout of bier.
4. Cake: alles wat lijkt op sponzig zoet brood, gemaakt met ei, bloem, suiker en boter of olie.
5. Bars & slices: koeken en plaattaarten die goed in repen of stukken kunnen worden gesneden ideaal voor grote groepen.
6. Cookies: koeken, koekjes of mopjes voor bij de thee.
7. Pie: taarten en pasteien die bestaan uit deeg met vulling, hartig of zoet.
8. Taarten: feestelijke zoetigheid, opgerold of bv. gestapeld en vaak extra versierd.
9. Patisserie: alles wat hierboven niet paste: is het gebak? Is het een toetje? Het is heel erg lekker in ieder geval).
10. En last but not least, staan er ook nog 3 hondenkoekjes in voor Marie, de hond van Yvette.

Home Baked is een typisch Hollands boek, als je ’t mij vraagt: rechttoe, rechtaan, geen tierlantijntjes, no nonsens. Het staat vol met klassiekers en nieuwe vondsten, stuk voor stuk foolproof beschreven en heel mooi in beeld gebracht. Daarnaast legt Yvette ook de basics van het bakken uit zoals taartbodems, basiscakes of beginnersbrood zodat je je eigen variaties kunt bedenken.

10 redenen waarom je nu als de bliksem in je auto (of milieuvriendelijker op je fiets) moet springen en naar de boekhandel racen om dit boek:
1. De prachtige illustraties vallen meteen op. Als je weet dat Yvette die gewoon allemaal zelf maakt, dan verdient dat een dikke pluim!
2. Home Baked is hét bakboek voor de gewone thuisbakker zoals jij en ik. Je hoeft zeker geen ervaren bakker te zijn: alles wordt netjes uitgelegd: ofwel stap voor stap aan de hand van een tekening of met een duidelijke beschrijving.
3. Home Baked bevat ook glutenvrije, suikervrije en/of lactosevrije recepten. Een aanrader voor mensen met een allergie dus of gewoon voor wie gezonder wil leven.
4. Het boek bevat ruim 200 originele bakrecepten en ideeën voor home made lekkers.
5. Zoals Yvette het zelf schrijft: Van bakken word je niet alleen heel erg gelukkig, maar ook erg geliefd.

6. Het boek heeft 2 (!) leeslinten en die komen ‘hartstikke’ goed van pas! 🙂 Eigenlijk kom ik met 2 niet toe. Ik denk dat ik zelfs aan 10 leeslinten nog niet genoeg heb. Dan maar post-its plakken…
7. Home Baked bevat niet alleen zoete recepten, er staan ook hartige taarten, pizza’s, broden,… in tot bv. een paté van konijn in korstdeeg.
8. De foto’s van de hand van haar echtgenoot Oof Verschuren in combinatie met de beschrijvingen van Yvette doen je zooooooo watertanden. OMG.
9. Voor de eenvoudige uitleg hoe je een zuurdesembrood kan maken, van de starter tot het eigenlijke brood mét een prachtfoto van het resultaat, eigenlijk alleen al daarvoor MOET je dit boek kopen. Dit geeft mij écht zin om mij hieraan te wagen!
10. € 29,95, da’s echt een appel en een ei voor zoveel lekkers. Dat komt neer op € 0,15 per recept als je ze allemaal maakt. 😉

Met dit boek naast mijn bed, ga ik zoete dromen tegemoet, zoveel is zeker. Letterlijk en figuurlijk.

Home Baked van Yvette Van Boven is verkrijgbaar in de boekhandel & speciaalzaken en online o.a. bij Bol.com en Proxis.
386 pagina’s.
Uitgegeven door Fontaine Uitgevers.
Prijs: € 29,95.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.525 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Yvette Van Boven, Home Baked

by Myriam time to read: 3 min
0