Het ijzer smeden terwijl het heet is, zegt ‘m. En of hij gelijk heeft! Mijn ‘blogzoon’ Jelle presteerde het om op 1 maand tijd 2 baby’s te verwekken: een wolk van een zoon, Charles (mooie naam, Jelle, vernoemd naar Charles De Ketelaere? ?) én een wolk van een boek! Een man met potentie! Deze Goei Eten is na Lekker Normaal Abnormaal Lekker al het tweede boek van The Messy Chef Jelle en dat in minder dan 1 jaar tijd. En eerlijk? Zoals het ernaar uitziet, heeft hij nog ideeën voor een derde en een vierde… En ook zijn humor is onuitputtelijk.
Eerst een woordje over de keuze van de titel Goei Eten. Goei is meer dan gewoon goed. Goei eten is eten waarmee je met de saus ook even je werkfrustraties doorslikt. Comfortfood zonder dat het per se ongezond hoeft te zijn. Gerechtjes waar je oprecht gelukkig van wordt en die de rest van je avond vrolijk kleuren. Bordjes die tot de laatste microscopisch kleine brokjes worden uitgelepeld en waarvan je daarna met een grijns achterover op je stoel gaat zitten. Goei eten biedt je honderd procent comfort zonder schuldgevoel. Een lach en heel misschien een broeksknoopje dat openstaat.
Onder het motto never change a winning horse is ook dit tweede boek van Jelle opgedeeld in dezelfde hoofdstukken: vlees, veggie, vis en dessert. En hij blijft ook zweren bij fotograaf Bram Debaenst én foodstyliste Els Sirejacob en uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts. En of hij gelijk heeft. Dit is weer een pareltje geworden: prachtige foto’s met veel smaak gestyled, recepten om van te likkebaarden, doorspekt met de mopjes van Jelle.
En laten we dan even de recepten van dichterbij bekijken. Jelle begint al meteen met een knaller: een gehaktschotel met kriekskes, een variant op de Antwerpse frikadellen met kriekskes. Zijn woorden: zo lekker, ’t is bijna niet te gelovenschotel. En zo heeft hij nog wel meer varianten op succesrecepten in petto: taco croques, tagliatelle à la flamande, een garnaal croque-ette, waterzooi met mosselen,… Jelle slaagt er keer op keer in om goed eten om te toveren in goei eten. Ga ik gerechten hiervan bloggen? Ik denk het niet. Daarvoor liggen ze te veraf van wat ik doe. Ga ik gerechten hiervan klaarmaken? ’t zal wel zijn. Te beginnen met de krokantste patatjes van de chef. Die doen me denken aan wanneer mijn moeder destijds gebakken patatjes klaarmaakte. Pure nostalgie!
En hoewel de sterktes van Jelle overduidelijk vlees en vis zijn, dan zijn toch ook zijn desserts deze keer niet te versmaden. Die chocoladecake met zeezout. Kwijl! Zei ik dat ik geen recepten ging bloggen? Ik heb me misschien net wel bedacht.
Titel: Goei eten is te koop in de boekhandel en online
Auteur: Jelle Beeckman
Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts
Formaat: 190 mm x 245 mm
Aantal pagina’s: 192
Prijs: 24,99 euro
ISBN: 9789463934282
Nou dat is inderdaad een hele prestatie, hoe heeft ‘ie dat geflikt, die baby baren??