Wanneer er een Ijsboek verschijnt, dan moet ik dat hebben. En al helemaal wanneer de naam “Het Grote Ijsboek” is én afkomstig van gepassioneerd ijsbereider met meer dan 30 jaar ervaring Christophe Declercq. Voor dit boek ging Christophe niet over 1 nacht ijs (pun intended), want dit is al zijn vierde (!) boek rond ijs.
Het Grote Ijsboek omvat een verzameling van meer dan 80 recepten voor ijs en sorbet, ondersteund met een waaier aan kennis en tips. Daarnaast besteedt Christophe ook aandacht aan lactosevrij ijs, ijs voor veganisten en ijs zonder toegevoegde suiker. Om ijs te maken heb je bij voorkeur een ijsmachine, maar geen paniek als je die (nog) niet hebt. In het Grote Ijsboek staan ook recepten die te bereiden zijn zonder ijsmachine, zoals een ijsparfait, ijsmousse of ijssoufflé. Uiteraard ontbreken ook ijskoude drankjes, zoals milkshakes, smoothies of granités, niet.
Voor Christophe overgaat tot de eigenlijke recepten start hij met de nodige uitleg over de grondstoffen, de keuze van een ijsmachine, de benodigde materialen en serveertips. Tip van Christophe die ik helemaal ondersteun: gebruik room met 40% vet. Bij gebruik van room met 35% vet zal het ijs iets minder romig zijn. Een man naar mijn hart!
Het boek is opgedeeld in 12 hoofdstukken: ijs, sorbet, speciale ijssoorten, niet-geturbineerd ijs, ijsmousse, ijssoufflé, granité en waterijsjes, verfrissende ijsdranken, sausen, koekjes, taartbodems en creatief met ijs. Elk hoofdstuk begint met een basisrecept (mét stap-voor-stap foto’s) waarna er héél veel varianten volgen. Zo bevat het boek maar liefst 25 recepten voor ijs: nougatijs, cookie dough-ijs, malaga-ijs, amandelijs, chocolade-ijs met gezouten karamel en stukjes brownie, gianduja-ijs, ijs met olijfolie,… om er maar een paar op te sommen.
Maar naast de nodige ijs- en sorbetrecepten bevat het boek dus ook tal van recepten om het ijs een finishing touch te geven: sausen (anglaise, chocoladesaus, notensaus, advocatensaus,…), koekjes (kletskoppen, kattentongen, boterkoekjes, macarons, vanilletulpen,…) en taartbodems (dacquoise, jocondebiscuit, lepelbiscuit, notenkrokant,…), aan ideeën geen gebrek voor een verfrissend ijsdessert deze zomer!
Let wel: dit Grote Ijsboek is misschien niet meteen voor beginners. Dan ben je met Basic Ijs beter af. Maar als het iets uitdagender mag, dan is dit jouw boek! En dus is dit mijn boek. ?
Titel: Het Grote Ijsboek is te koop in de boekhandel en online
Auteur: Christophe Declercq
Uitgeverij: Lannoo
Formaat: 210 mm x 250 mm
Aantal pagina’s: 198
Prijs: 25 euro
ISBN: 9789401474443
Super boek!
Naast een goede receptuur heb ik gemerkt dat een goede ijsmachine bepalend is voor het eindresultaat. Momenteel heb ik een Magimix gelato expert, iemand tips welke ijsmachines wat meer in de buurt komen van de grote machines?
Dag Christophe,
Ik heb snel even contact opgenomen met Christophe Declercq zelf, die me hetvolgende antwoordde:
“Het merk Nemox heeft diverse ijsmachines met verschillende prijsklassen.”
Succes!
Myriam
Hallo Myriam,
Sinds 2008 bezit ik de Nemox Gelatissimo en ben er nog steeds dik tevreden over!
Vooral mijn kleinzoons genieten sindsdien van het heerlijke ijs dat ontstaat terwijl zij toekeken/toekijken, ze mochten/mogen ook af en toe een vinger-likje proeven.. 🙂 , vooral toen ze nog op een krukje stonden omdat ze zo klein waren..
Ik kocht de machine destijds op een culinaire beurs in het MECC in Maastricht aan beursprijs ad 200 euro.
Ze leverden de machine die avond zelfs persoonlijk bij mij thuis af, ook omdat de hele crew al een week overnachtte in Valkenburg.. Ze overtuigden me ervan dat het voor hen maar een kattensprong betekende.
Ik kon de Gelatissimo absoluut niet met de trein meenemen…
Met vriendelijke groet uit Sittard.