Hap en Tap logo zonder streep
Nieuw adresje in Gent: chocolatier & patissier Marijn Coertjens

Nieuw adresje in Gent: chocolatier & patissier Marijn Coertjens

20 feb 2017 | Restokes, speciaalzaken & kookwinkels, Reviews

Wanneer je een uitnodiging krijgt van Marijn Coertjens, bronzen medaillewinnaar van de World Chocolate Masters 2015, om zijn nieuwe patisserie en chocolaterie in Gent te komen ontdekken, dan hoef je geen 2 keer na te denken, me dunkt. De belofte dat Marijn himself ook nog een van zijn succespralines, de “Giraf” met citroengelei en hazelnootpraliné, live zou demonstreren, deed me al kwijlen in mijn auto. Ik kwam niet van een kale reis thuis, maar belandde in de zevende chocoladehemel!

Na  5 jaar van hard labeur in het poepchique vijfsterrenhotel The Peninsula in Hong Kong, waar hij de lekkerste pralines en sierstukken ­creëerde voor sjeiks en sterren, was de tijd rijp voor Marijn en zijn eega Christa om terug naar België te komen. Ze zochten en vonden een onderkomen in een pand van 1660 op de hoek van de Burgstraat en de Peperstraat in Gent. Behalve het beschermde plafond werd het hele gebouw gestript en kreeg een extreme make-over. De patisserie-chocolaterie is open sinds 16 februari.

 

Nieuw adresje in Gent: chocolatier & patissier Marijn Coertjens

 

Marijn makes magic happen

Toen ik er kwam, was het er nog een bouwwerf. De werken hadden wat vertraging opgelopen, zo vertelde Marijn Coertjens met een zucht. Maar zodra hij voluit over zijn patisserie en pralines begon te vertellen, verdween de zorgelijke trek om zijn mond en klaarde zijn gezicht helemaal op. “De collectie bestaat uit 44 pralines, elk met een uniek verhaal… Zo is er bv. een praline met de opdruk van een piraat. In de praline zit rum uit de Caribbean. De link naar Pirates uit de Caribbean was snel gelegd. De praline Marlyn Monroe is gevuld met een gelei en ganache van kersen en werd zo vernoemd omwille van de kersenrode lippen van de actrice. Belgium heeft de Belgische driekleur op de praline én erin dankzij de ganache van donkere chocolade, citroen-, marsepein- en frambozengelei…” Hij ging nog even door, maar we konden het niet snel genoeg noteren.

 

Nieuw adresje in Gent: chocolatier & patissier Marijn Coertjens

 

Terwijl hij honderduit over zijn “baby’s” sprak, liet hij ons zien hoe hij de “Giraf” maakte. Alleen de beste ingrediënten mogen erin: vanille uit Madagascar, hazelnoten die hij eigenhandig is gaan halen in Piemonte en citroenen eveneens uit Italië. “Het zijn niet moeders mooiste, maar wel de lekkerste!”. Op automatische piloot maakt hij ondertussen karamel, laat hij de hazelnoten karamelliseren, maakt er praliné van,… Marijn is een artiest én ambachtsman! Ik kijk toe en proef ondertussen van enkele kunstwerkjes die voor me liggen uitgestald. Starten doe ik met de Gianduja met een klassieke hazelnootvulling om te vervolgen met een Crème Brûlée met gekaramelliseerde vanilleganache. Ze zijn onweerstaanbaar lekker. Ondertussen babbelt en werkt Marijn naarstig voort. Wanneer iemand uit de groep hem vraagt welke pralines hij, behalve die van hemzelf, ook nog graag eet, antwoordt hij heel gevat: “die die mijn vrouwtje Christa maakt!”. Hij kan zo in de politiek… 😉

 

Uniek in de wereld

Na het vullen van de pralines met de meest heerlijk geurende hazelnootvulling ever (wat een tongbreker voor een West-Vlaamse), sluit Marijn Coertjens de Giraffen in witte chocolade af met pure chocolade. Hij verklaart zich nader: “Ik werk àlle witte pralines af met een donker voetje. De onderkant is het eerste dat op de tong komt en witte chocolade is te zoet. Hierdoor worden de smaakpapillen meteen lamgelegd. Daarom kies ik voor de meer bittere, pure chocolade.”

 

Nieuw adresje in Gent: chocolatier & patissier Marijn Coertjens

 

Tot slot steekt hij de Giraffen in een jasje met gevlekte print. Hiervoor gebruikt hij sjablonen die zijn echtgenote Christa Muyldermans voor hem maakt. Het is een unieke techniek die nergens anders ter wereld gebruikt wordt. Zo zijn alle creaties van Marijn eigenlijk het resultaat van een perfecte samenwerking met zijn vrouw Christa.

Het hele plaatje klopt. Over alles is nagedacht. Zelfs over de opvallende paars-witte verpakkingen. Marijn: “In eerste instantie is het de bedoeling om op te vallen in het straatbeeld. Later, eens we naamsbekendheid hebben opgebouwd, hopen we dat onze zakjes herkend worden.” Hij heeft gelijk, natuurlijk. Maar, Marijn, moest dat nu écht? Paars-wit, jong! Ik ken véél mooiere kleurencombinaties… 😉

 

Nieuw adresje in Gent: chocolatier & patissier Marijn Coertjens

 

Praktisch

Marijn Coertjens patisserie & chocolaterie
Open vanaf 16 februari 2017
Burgstraat 151 l 9000 Gent

Prijzen:
– Ronde pralinedoos: € 16
– Grote pralinedoos: € 24
– Degustatiedoosje: € 11

 

Meer info op

http://marijncoertjens.be/
https://www.instagram.com/marijncoertjens
facebook.com/marijncoertjens

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.479 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Nieuw adresje in Gent: chocolatier & patissier Marijn Coertjens

by Myriam Minne time to read: 3 min
0