Hap en Tap logo zonder streep

Texel, wad een eiland!

30 jul 2019 | Hap & Tap op stap, Reviews

Ik was eerder al verliefd geworden op het Nederlandse Brabant en Zeeland en daar is nu nog een extra regio bijgekomen: Texel. (Maak niet mijn domme fout door het uit te spreken als Teksel, het is dus wel degelijk Tessel). Ergens in de maand februari was ik op de uitreiking van de Travel Blog Awards, zag daar het promotiefilmpje van het eiland en was meteen verkocht: de uitgestrektheid, de rust, de meeuwen, de schapen, de ongerepte natuur,… Wat opzoekwerk later ging ik helemaal voor de bijl: het grootste Waddeneiland had ook heel wat lekkers te bieden, van schapenkaas tot lamsvlees, maar ook echte Texelse honing, shii-take, asperges, bieren, garnalen…

 

https://www.instagram.com/stories/highlights/17937553516032964/

Nu ja, ‘groot’, alles is relatief natuurlijk. Texel is ca. 20 km lang en 8 km breed. Dat betekent dat je in no-time tussen de 7 gezellige dorpjes circuleert. Je kan dat uiteraard met de wagen doen (tip: koop een Texel e-vignet om zorgeloos te parkeren, je betaalt 20 EUR voor 8 dagen), maar eigenlijk nog beter met de fiets. Je komt er evenveel Gazelles tegen als… schapen. Want die zijn er dus in groten getale. Het eiland telt evenveel schapen als mensen!

 

Hotel Rebecca, een goedlachse gastvrouw en een chef met talent

Mijn man en ik waren er van 25 tot 28 juni, bloedhete dagen in België, aangenaam zomerweer op het Waddeneiland. We logeerden in hotel Rebecca in De Waal, pal in het midden van het eiland en dus de ideale uitvalsbasis. Nog pluspunten van het hotel: de gastvrouw is bijzonder hartelijk en heeft een enorm aanstekelijke lach. Hier word je meteen vrolijk van. En last but not least, het hotel beschikt over een uit-ste-ken-de keuken. Hongerig na de lange rit, beslissen we om op het terras van Rebecca te lunchen. Wel, die lunch beviel ons zo goed dat we prompt ook een tafeltje reserveerden voor het diner op het terras.

 

Texel, wad een eiland!

 

We lieten ons verrassen door de chef en gingen voor het 6-gangen verrassingsmenu. (Als we iets doen, doen we ’t goed en gaan we all the way!). Jullie het volledige menu beschrijven, zou me te ver leiden, maar geniet vooral mee van de foto’s. Het was een topavondje. Genieten met grote G. Net of we in de Provence zaten. En de keuken? Brasserie Rebecca serveert producten die de seizoenen, regionale leveranciers en de eigen moestuin te bieden hebben en scoort dan ook een mooie 12/20 in de Nederlandse Gault & Millau.

Hotel Rebecca
Hogereind 39 l 1793 AE De Waal l www.rebeccatexel.com

 

Schapen scheren? Reken 2 minuten per schaap!

Ik had een programmaatje gemaakt om op zo’n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk te zien en de eerste plek die ik wil aandoen, is de schapenfokkerij De Waddel. Maar we hebben pech. Of eigenlijk hebben we net geluk. De zaak is gesloten, want ze zijn de schapen aan het scheren. Nu wil de vriendelijke oom van de uitbater Jan-Willem die een handje komt helpen ons de deur niet wijzen en laat ons toe op het erf waar het scheren aan volle gang is. Wat een spektakel!

 

Texel, wad een eiland!

 

De schapenfokkerij telt om en bij de 500 schapen – echte Texelaars, het zuivere Texelse ras – die elk van hun wintervacht moeten ontdaan worden. Dit gebeurt 1 keer per jaar, eind juni, begin juli en het toeval wil dat wij nét die dag langskomen. Aan een rotvaart worden de schapen van hun wol ontdaan die gebruikt wordt als vulling voor dekbedden. De man vertelt met passie over de schapen en het ambacht: “De schapen blijven heel het jaar door buiten, ze kunnen heel goed tegen de kou. In oktober worden de ooien op natuurlijke wijze bevrucht. Een zwangerschap duurt 5 maand en 5 dagen. Een ooi krijgt gemiddeld 2 lammetjes. Die worden na 2 maand bij de mama weggehaald, waarna de melkproductie gewoon doorgaat. Tussen mei en september wordt er 2 keer per week kaas gemaakt, waarop hij me prompt rondleidt in de kaasmakerij. Maar niet voor ik eerst laarzen heb aangetrokken! Naast kaas kan je er uiteraard ook lamsvlees kopen: van een koteletje, een bout tot een volledig lam, alles kan.

De Waddel
Westergeest 4 l 1791 LJ Den Burg l www.dewaddel.nl

 

Garnalenvissen op de Waddenzee, wat gaaf!

Ik pas even mijn West-Vlaamse woordenschat aan naar typisch Hollands taalgebruik. Een van de activiteiten die met stip op mijn to do-lijstje op Texel stonden, was een boottocht. En aangezien ik een rasechte foodie ben, kies ik voor een middagje garnalenvissen, want dat had ik nog niet gedaan. (Op mosselen wel, 3 jaar geleden in Yerseke, een huwelijksverjaardagscadeau van mijn man). Google brengt me bij de TX20 van schipper Herman. De tocht duurt een 2-tal uur en tickets (15 EUR/p.p.) kan je online bestellen, maar ook gewoon de dag zelf nog kopen aan de kassa in de haven.

 

Texel, wad een eiland!

 

We nemen het zekere voor het onzekere en kopen onze tickets voor we eerst nog op ontdekking trekken door het gezellige havendorpje Oudeschild. Na mijn intervaltraining heb ik een hongertje gekregen (en mijn man, die heeft àltijd honger) en we stappen binnen bij De Oude Vismarkt, een viswinkel die nostalgie ademt én waar je lekker kan lunchen. Ik kies wat freaking good finger food uit de lange toonbank, waaronder wat jonge haring, een trio van lokale zeespecialiteiten, maar last but not least een portie gebakken kibbeling met teriyakisaus. Een op en top Hollandse specialiteit in een Japans jasje. Letterlijk. Helemaal voldaan en happy wandelen we via de mooie molen terug naar de haven waar de TX10 ondertussen voor anker ligt.

 

Texel, wad een eiland!

 

Stipt op tijd wordt het anker gelicht en varen we de haven uit richting volle Waddenzee. Al snel gaan de netten uit. Er wordt gevist op garnalen, maar er komt nog veel meer in het net, zoals zal blijken: krabben, zeesterren, knorhaantjes, pietermannen, platvisjes,… De garnalen gaan ter plekke in een grote kookpot, waarna het uitgebreid proeven kan beginnen. Iedere opvarende (is dat wel de juiste term? is dat niet iemand op een zinkend schip?) krijgt zelfs een vol zakje mee naar huis. Verser dan dit kan niet!

Garnalenvissen op Texel
Haven 8 l 1792 AE Oudeschild l www.garnalenvissenoptexel.nl

 

Visrestaurant ’t Pakhuus, jong culinair talent dat imponeert

Bij het maken van mijn must-visit restaurantlijstje liet ik mij leiden door tips die ik links en rechts van vrienden en kennissen kreeg. Een constante in de namen die ik doorkreeg, was die van visrestaurant ’t Pakhuus in Oudeschild. Achter het fornuis staat JRE (Jeune Restaurateur d’Europe) Boy Schuiling, terwijl zijn partner Felicia Siebert als goede gastvrouw zorgt voor een warm onthaal. Dat JRE een titel is die je niet zomaar krijgt, wist ik al. Ik was al te gast bij JRE-zaken Hemingway en onlangs nog bij ONE* en dat was twee keer ‘boenk erop’. De Michelin gids is lovend over het restaurant en de Gault & Millau kent hen 13/20 toe. Wel, na het 5-gangen verrassingsmenu, begrijp ik die hoge scores maar al te goed en kan ik die alleen maar bevestigen: ’t Pakhuus is een absolute aanrader!

Eyecather in de bijzonder stijlvol ingerichte zaak is een moswand die speciaal voor ’t Pakhuus ontworpen werd. In de open keuken schitteren de chef en zijn team. De pure productkeuken zorgt voor het nodige vuurwerk en een enorme smaak-intensiteit. Pure gerechten die met passie bereid worden. Zonder in detail te treden, som ik snel even op wat ons geserveerd werd: à la minute gerookte octopus, langzaam gegaarde kabeljauwfilet, gegrilde scholfilet, Texelse rundelende, maar het beste gerecht van de avond was het dessert. Een lust voor het oog én voor de smaakpapillen met aardbei in de hoofdrol. Een magnum van aardbei, mousse van ruby chocolade, poeder van ruby chocolade, verse aardbei gemarineerd in dragonolie en suikerwater, meringue van aardbei, cheesecake en een kletskopje van rood fruit.

 

Texel, wad een eiland!

 

Mijn conclusie: chef Boy Schuiling en zijn team combineren prachtige producten met moderne elementen. Restaurant ’t Pakhuus serveert een geweldige fine-dining ervaring op Texel in een stijlvolle setting. Het is zeker de moeite is om culinair Oudeschild te bezoeken.

Visrestaurant ’t Pakhuus
Haven 8 l 1792 AE Oudeschild l www.pakhuus.com

 

Texels bier, een puur product van hier

Maar je vindt niet alleen schapen en garnalen op Texel, er wordt ook (lekker) bier gebrouwen. En die brouwerij kan je nog bezoeken ook. Ik trok er dan ook naar toe, maar niet voor ik eerst mijn tweede looptraining had afgewerkt (prioriteiten en dedication en zo) en een bezoek had gebracht aan het bijzonder gezellige stadje Den Burg. Met 7000 inwoners is Den Burg de ‘hoofdstad’ van het Waddeneiland met winkels en terrasjes a gogo! Een must-visit als je naar Texel afzakt. Net zoals de vuurtoren trouwens, hét uithangbord.

In de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild maakt de ambachtelijke Texelse Bierbrouwerij speciaalbier met traditioneel vakmanschap en eigentijdse technologie. Ze doen dat al sinds 1999 en tellen ondertussen 12 bijzondere bieren. Gebrouwen met naast vakmanschap alleen duinwater, gerst en tarwe van het eiland zelf, hop en een giststam die alleen op Texel te vinden is. Dat maakt al hun speciaalbieren tot een puur product van Texel.

 

Texel, wad een eiland!

 

Je kan er terecht in het Proeflokaal (met een groot zonnig terras) om alle bieren uitgebreid te proeven, maar, beter nog, je kan ook kiezen voor een rondleiding gevolgd door een proeverij. Dat is wat ik deed. Na een interessant introfilmpje worden we in een klein groepje (reserveren is de boodschap!) rondgeleid door een heel gevatte gids, waarna het proefmoment is aangebroken. We krijgen 5 biertjes aangeboden die we in volgorde moeten opdrinken, van ‘licht’ naar ‘straffer’. Mijn favoriet? Skuumkoppe is wel mijn meug, een karaktervol donker witbier. Een biertje naar mijn aardje. ?

Texelse Bierbrouwerij B.V.
Schilderweg 214 b l 1792 CK Oudeschild | www.texels.nl

 

Paal 17 De Eerste Etage, culinair genieten met zicht op zee

Wie na het lezen van mijn artikel zou denken dat er alleen maar ‘rustige’ dingen te beleven vallen op Texel heeft het verkeerd voor. Texel wordt niet voor niets het Ibiza van het noorden genoemd. Het jonge volkje komt zeker en vast ook aan z’n trekken in een van de vele strandpaviljoens waar tot in de vroege uurtjes kan getoost worden op de vakantie. Paal 17 in De Koog is zo’n strandpaviljoen. Sinds kort werd op het paviljoen een sfeervol restaurant geopend, De Eerste Etage. Hier is plaats voor 30 geluksvogels die er van donderdag tot en met maandag heerlijk culinair kunnen genieten. Mijn man en ik hadden een tafeltje gereserveerd en waren dus bij die geluksvogels… Alhoewel, die avond had net een gezelschap van 8 wel heel luidruchtige heren ook het idee opgevat om er te dineren. Teveel testosteron in combinatie met teveel alcohol en de Nederlandse nationaliteit is geen goede combi en dat hebben we geweten. ?

 

Texel, wad een eiland!

 

Nu ja, dat doet geen afbreuk aan de kookkunsten van de jonge chef, natuurlijk. Die lieten we helemaal zijn gang gaan door te kiezen voor een 4-gangen Chefs Menu voor 39,50 EUR. Hij serveerde ons achtereenvolgens een groene gazpacho met gerookte zalm, kaviaar van spinazie en brioche, gebakken zeebaars, gebrande prei en saus van bisque, lamsbout (eindelijk!) met een bitterbal van de lamsnek, parelcouscous, schuim van geroosterde paprika en saus met raz el hanout. Afsluiten deed hij met een panna cotta van pistache, sinaasappel kardemom ijs en schuim van gin-tonic.

De verfijning en creativiteit van de jonge chef is groot. Hij en zijn team bereiden knap gepresenteerde bereidingen met oog voor detail en zin voor smaakintensiteit. Good job!

Paal 17 De Eerste Etage
Ruijslaan 94-96 l De Koog l www.paal17.com

Tips:
Boek bij het reserveren van je vakantie op Texel al meteen een e-ticket voor de veerboot, zo verlies je geen tijd aan het loket. Een daltarief ticket kost 25 EUR en je betaalt enkel van Den Helder naar Texel, de terugvaart is inbegrepen in die prijs.

Je kan mijn verhalen van op Texel herbekijken op Instagram (zo zie je bv. hoe schapen geschoren worden, wat er allemaal in de netten van de garnaalvissers belandt enz…) door mijn highlights Travel te bekijken. Gewoon even door de eerste stories van vorige reizen tappen.

 

Mijn conclusie:

Texel is een bijzonder fijne bestemming voor wie eens wil uitwaaien. Figuurlijk, maar ook letterlijk, want er is altijd wel een zeebriesje op het eiland. Het vakantiegevoel overvalt je meteen zodra je op de veerboot stapt in Den Helder en de krijsende zeemeeuwen je uitgeleide doen. Ik kom graag nog eens terug. CU!

Ter info: het verblijf in hotel Rebecca in kamer en ontbijt en het e-ticket voor de veerboot werden ons aangeboden door de toeristische dienst, alle andere expenses (restaurants, garnalenboot, fietsenhuur, bezoek aan de bierbrouwerij,…) betaalde ik zelf.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.434 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

1 Reactie

  1. Rosalie

    Bedankt voor al de info en het lijkt me een heerlijke vakantie! Gaan we zeker doen aan de hand van jouw fijne tips!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Texel, wad een eiland!

by Myriam Minne time to read: 8 min
1