Chef for one day bij Restaurant ONE* in Roermond

Een nachtje meedraaien bij een warme bakker? Check! Een shift meewerken in een restaurant? Been there, done that. Bij Jeroen Meus dan nog wel, toen hij nog zijn restaurant Luzine had. Maar een behind the scenes bij een sterrenchef? Neen, dat stond nog op mijn bucketlist. Ja, jullie lezen het goed: stond. Voltooid verleden tijd. Want op 13 juni kon ik ook die unieke ervaring van mijn wishlist schrappen, want ik mocht Chef for one day zijn bij Restaurant ONE*, de sterrenzaak van chef Edwin Soumang, in Roermond. En het goede nieuws is, jij kan dat zelf ook meemaken, want zo’n Chef for one day arrangement kan door iederéén geboekt worden. Ook als je geen vergevorderde cooking skills hebt, ga je een bijzonder fijne dag beleven én ga je die afsluiten met een diner van topniveau! Lees vooral verder.

 

Chef for one day bij Restaurant ONE* in Roermond

 

Na een halve dag thuiswerk en een lange autorit kom ik iets na 14u aan in Roermond, een Nederlands stadje dat me tot dan enkel bekend in de oren klonk voor het outlet center. Het pand waarin Restaurant ONE is ondergebracht maakt al meteen indruk op me: een gigantische oude fabriek. En ook van de gastvrijheid van Edwin en zijn team ben ik danig onder de indruk: na een rondleiding door het oude industriële gebouw door een van de teamleden, word ik door Edwin himself op sleeptouw genomen naar en door zijn stadstuin van 1000 m2 die in de warme junizon bomvol staat met kruiden, bloemen, groenten en fruit.

Stress is de chef totaal vreemd en hij vertelt honderduit: hoe hij eerst de wereld rondgereisd heeft en achtereenvolgens in Frankrijk werkte bij 3-sterrenchef Georges Blanc, in Londen bij Le Gavroche onder Michel Roux waarna hij naar Nederland terugkeerde om bij De Librije in Zwolle aan de slag te gaan. Tijdens een backpack trip doorheen Australië leerde hij zijn echtgenote, Bethany, kennen, een Canadese die ook door Australië trok. Na samen in Canada en Ibiza gewerkt te hebben, opent het koppel in 2007 hun eerste restaurant in één van de oudste wijken van Roermond, waar ze in 2010 hun eerste Michelinster behalen om daarna in 2012 te verhuizen naar dit nieuwe gebouw met aanpalende tuin. Hoe die tuin zijn bron van inspiratie is. Hoe zijn menu elke week met 1 gang aangepast wordt… De sympathieke chef palmt me helemaal in met zijn enthousiasme.

 

Chef for one day bij Restaurant ONE* in Roermond

 

Daarna is het tijd om mijn handen uit de mouwen te steken. Geen moeilijke opdrachten, maar 3 klusjes die zelfs een kind kan klaren vanaf het moment dat het kan tellen: met een uitsteekring schijven gepofte paprika uitsteken en die netjes tussen plasticfolie schikken, kruiden- en bloemensetjes samenstellen (3 gele blaadjes, 2 dilletopjes,…) en tot slot bolletjes van 4 gram beslag afwegen die zouden dienen voor een misowafeltje dat als amuse geserveerd wordt. De Piet Precies in mij kon zich volledig laten gaan en de tijd vloog voorbij! Voor ik het wist, was het tijd om In de Private Dining zaal samen met het ganse team aan tafel te gaan om van een eenvoudige, maar lekkere maaltijd te genieten die door een van de teamleden was klaargemaakt. Gelukkig werd mijn portie klein gehouden, want er stond me een 7-gangen menu te wachten dat ik aan de Chef’s Table en dus met zicht op de keuken mocht degusteren.

Het was genieten van begin tot eind van de keuken van Edwin die volledig beantwoordde aan zijn eigen omschrijving eerder die dag: “een zuivere keuken geïnspireerd op de tuin en met producten uit de omgeving, maar toch verrassend zodat mensen het thuis niet kunnen maken.”

 

Chef for one day bij Restaurant ONE* in Roermond

 

Als aperitief kies ik voor een Summer Classic, een citrus cocktail op basis van witte wijn. Hierbij komen 4 amuses: een meringue van rode biet met mierikswortel en postelein, kroepoek van asperges met Hollandaise en peterselie, een cocktail van aardappel met huisgemaakte mosterd en gerookte sla en tot slot een wafeltje van miso met zure bloemkool en piccalilly. Dat laatste kwam me bekend voor! 😉

 

Chef for one day bij Restaurant ONE* in Roermond

 

Het eerste voorgerecht is een voorjaarssalade met 2 soorten boontjes met octopus, chorizo- en sepiamayonaise en een koude bouillon van kombo. Wat een smaakbom!

 

Chef for one day bij Restaurant ONE* in Roermond

 

Edwin toont verfijning met een rundtartaar met gepofte paprika (door ondergetekende met veel zorg uitgestoken!), tapioca parels, een krokantje van zwarte ui en sambal. Top met een mooi evenwicht aan smaken.

 

Chef for one day bij Restaurant ONE* in Roermond

 

Als derde voorgerecht komen witte asperges met een kwarteleitje, een saus op basis van artisjok, afgewerkt met Anna Dutch kaviaar en bloemetjes uit de moestuin. Alweer een voltreffer.

En zo gaat het de hele avond door. Het keukenteam van Restaurant ONE is een geoliede machine en er wordt geen woord luider gesproken gedurende de hele shift.

 

Chef for one day bij Restaurant ONE* in Roermond

 

Perfect gegaarde kabeljauw wordt geserveerd met rammenas, groene chips van zeewier en koolrabi.

 

Chef for one day bij Restaurant ONE* in Roermond

 

Voor het hoofdgerecht kiest Edwin voor verschillende bereidingen op basis van Geuldal lamsvlees met de bout, een bitterbal (we zijn tenslotte in Nederland!) en een jus van de bout. Hierbij komt een yoghurt met munt en komkommer. Een uitstekend gerecht, verzorgd en mooi op smaak.

 

Chef for one day bij Restaurant ONE* in Roermond

 

Het menu wordt afgesloten met 2 desserten. Het eerste toetje: een stukje rabarbertaart met bladgoud en een rabarberkrokant origineel gebracht met een milkshake met rabarber en yoghurt.

 

Chef for one day bij Restaurant ONE* in Roermond

 

Het tweede dessert is een bordje met rood fruit (uit eigen tuin) met een lavendelkrokantje en vlierbloesemchampagne. Een afsluiter die kan tellen en Restaurant ONE helemaal signeert: een hedendaagse kookstijl met verse en kwalitatieve producten en met pure smaken. Het is op dat moment al een uitgemaakte zaak. Hier wil ik over 2 jaar in het bijzijn van mijn familie mijn 25-jarig huwelijksjubileum vieren!

Afsluiten doe ik met koffie, homemade mignardises met o.a. een heerlijke magnum met venkel.

De dag voor ik naar Restaurant ONE reed had collega-blogster Evelien me op het hart gedrukt dat haar Chef for ONE day ervaring het mooiste was dat ze ooit had meegemaakt in haar blogcarrière. Wel, mijn blogcarrière is een stuk langer dan die van Evelien en dus ook meer gevuld met topervaringen, maar ik kan met de hand op het hart bevestigen dat dit ook voor mij bijzonder hoog scoort. CY soon, Edwin & Bethany!

Restaurant ONE
ECI 17
6041 MA Roermond

T +31 (0)475 600262
info@restaurantone.nl

GEOPEND
Diner: di t/m za
Lunch: vrij en za

Website: https://restaurantone.nl

Ik werd uitgenodigd door Edwin om het arrangement Chef for ONE day te gaan ontdekken, maar mijn positieve review staat hier volledig los van. De chef en zijn team doen het super en dat mag gezegd worden. Iedere foodie zou eens in z’n leven zo’n Chef for ONE day ervaring moeten boeken.

PS Voor wie zich afvraagt waarom ik deze review gisteren niet gepubliceerd heb zoals het mijn vaste gewoonte is… Ik heb afgelopen weekend eens getest of mijn mandoline even goed plakjes wijsvinger snijdt als groenten. Ja dus. 😉

Related Post

Tags: , , , , ,

Chef for one day bij Restaurant ONE* in Roermond

by Myriam Minne time to read: 5 min
2
%d bloggers liken dit: